Ferdinand von Zeppelin startte in 1898 met de bouw van zijn eerste Zeppelin-luchtschip op het Konstanz-meer. Hij maakte daarbij gebruik van een metalen geraamte dat hij bedekte met een lichte stof. Het gas waarmee het luchtschip op moest stijgen werd in enkele van elkaar gescheiden compartimenten geblazen.
Inleiding. De LZ127 werd gebouwd op de werf van Luftschiffbau Zeppelin GmbH in Friedrichshafen. Het schip was 236,6 meter lang, had een diameter van 30,5 meter en een volume van 105 000 m³. Toen het op 18 september 1928 zijn eerste vlucht maakte, was het de grootste zeppelin ooit gebouwd.
In 1899 begon de constructie van de eerste zeppelin in een drijvende montagehal op het Bodenmeer nabij Friedrichshafen.
Zeppelins werden rond 1900 gebouwd en als vervoermiddel gebruikt. Een zeppelin was niet alleen een langwerpige ballon, maar bevatte ook allerlei techniek om te kunnen stijgen en dalen, een motor om de zeppelin in beweging te brengen en een roer. En natuurlijk een cabine voor de reizigers.
In de hele wereld zijn op dit moment maar drie Zeppelins in gebruik. Ze zweven in Japan, Friedrichshafen en nu dus in het Verenigd Koninkrijk en in de Benelux. Geïnteresseerden die graag een cruise met de Zeppelin zouden willen maken, moeten wachten tot juni volgend jaar.
Met een lengte van 245 meter is het op dat moment het grootste luchtschip ter wereld. De zeppelin heeft maar liefst zeventig luxe hutten en passagiers kunnen tijdens de vlucht gebruikmaken van een lounge, eetzaal en bar.
Nazi-Duitsland was toonaangevend op het gebied van zeppelins, maar kon niet aan helium komen. In plaats daarvan vulde het zijn luchtschepen met waterstof. De ramp van 1937 maakte een einde aan de vluchten, en niet veel later brak de Tweede Wereldoorlog uit. Daarna waren luchtschepen verouderd.
Metalen geraamte
De eerste vlucht vond plaats op 2 juli 1900. Zeppelins deed zijn motivatie om een stevig luchtschip te bouwen onder meer op tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Hier had de vroegere Duitse legerofficier gezien hoe luchtballonnen vijandelijk gebied verkenden.
Het 92-meter lange luchtschip bleef 20 minuten in de lucht. Het toestel heeft een snelheid van 148 kilometer per uur, kan 10 ton vracht vervoeren en vijf dagen in de lucht blijven met een bemanning aan boord.
Zeppelin = [luchtschip] - Een zeppelin is een stijf, sigaarvormig luchtschip bestaande uit een lichtgewicht (aluminium) skelet met daarin zakken die zijn gevuld met een licht gas.
De luchtzakken in de zeppelin zijn gevuld met lucht. Die lucht is zwaarder dan het gas helium. De piloot laat de zeppelin dalen door meer lucht in de zakken te laten.
Per vlucht kunnen maximaal twaalf mensen mee. Bij mooi weer kunnen er wat extra vluchten worden uitgevoerd. Een ticket kost 270 euro. De zeppelin is terug van weggeweest, maar heeft wel een nieuw jasje gekregen.
Het bestaat uit een omhulsel dat vanwege de benodigde hefkracht is gevuld met een gas lichter dan lucht: meestal waterstof of helium. Hieronder hangen een cabine (ook wel gondel genoemd) en een aantal motoren voorzien van propellers waardoor het luchtschip zich actief kan verplaatsen.
De zeppelin is 92 meter lang, 44 meter breed en 26 meter hoog. De Airlander 10 heeft een romp van koolstofvezel die gevuld is met helium. Hierdoor kan het gevaarte verticaal opstijgen en landen, en is er geen luchthaven nodig.
De Hindenburg was gevuld met het uiterst brandbare waterstofgas, dat nu niet langer toegelaten is als luchtballonvulling. Zeppelins zijn daarom tegenwoordig erg veilig.
De Zeppelin maakte op zaterdag 18 juni 1932 de reis naar Twente. Iets voor zevenen verscheen het gigantische sigaarvormige gevaarte boven Enschede.
Als je waterstof in een zeppelin plaatst, dan gaat het luchtschip vanzelf stijgen doordat het lichter is dan de omringende lucht. Op die manier kom je op een hoogte van zo'n tien kilometer in de zogeheten straalstroom terecht, een plek waar de wind flink waait.
Door een overspringende vonk werd de ontsnappende waterstof in brand gestoken, die op zijn beurt het even brandgevaarlijke omhulsel in brand stak, hetgeen de felle brand verklaart. Over de ondergang van de Hindenburg is in 1975 een film gemaakt, zie The Hindenburg.
Een blimp (ten onrechte ook wel zeppelin genoemd) is een slap luchtschip. In tegenstelling tot de (stijve) zeppelin heeft een blimp geen skelet. De vorm van een blimp ontstaat door overdruk van het gas waarmee hij is gevuld.
De Zeppelin NT heeft een gewicht van iets meer dan 10.000 kg. Ze zijn voor de opwaartse kracht met helium gevuld. Het gewicht van de Zeppelin NT kan tijdens vliegen van de lucht verschillen, 300 kg meer of minder, maar daarvoor wordt door de kantelbare propellermotoren gecompenseerd, de tweede functie van de motoren.
Fotografen, filmploegen en radioverslaggevers hadden zich verzameld bij de aanlegplaats Lakehurst, vlak bij het Amerikaanse New York. Boven het enorme terrein hing de LZ129 Hindenburg, het grootste luchtschip ooit gebouwd.
Slechts drie overlevenden
Het voertuig belandde in de Atlantische Oceaan, 73 van de 76 bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Er waren geen reddingsvesten aan boord, de overlevenden moesten zich vasthouden aan wrakstukken van het toestel.
Op 6 mei 1937, deze maand dus tachtig jaar geleden, stortte de zeppelin LZ 129 Hindenburg neer in New York. Van de 97 mensen aan boord kwamen er 35 om het leven (13 passagiers en 22 bemanningsleden), evenals een lid van het grondpersoneel.