Polen zijn dol op zoetigheid (koekjes, taartjes, gebakjes, toetjes, zoet beleg en veel suikers) en eten over het algemeen relatief veel aardappels, kool, vlees en vis.
Het nationale gerecht van Polen is bigos (letterlijk: stoofpot voor jagers) dat een mix is van gesneden witte kool, zuurkool en champignons met verschillende soorten vlees. Het vlees varieert van varkensvlees (vaak gerookt), ham, spek, rundvlees, kalfsvlees, worst tot wild. Ook typisch Pools is pierogi.
Makowiec is een traditioneel Pools gebak dat meestal wordt klaargemaakt rond Kerst en Pasen.
In Nederland bestaan veel vooroordelen over Polen.Zo zouden ze overlast veroorzaken, corrupt zijn en te veel drinken. Dit soort stereotypen kent een lange voorgeschiedenis, volgens letterkundige en historicus Paul Hulsenboom, die op 24 oktober promoveert aan de Radboud Universiteit.
In de Poolse samenleving is vragen stellen onbeleefd – ook als je iets niet begrijpt. Polen ervaren dat alsof je dan iemands autoriteit in twijfel trekt. Bovendien wordt toegeven dat je iets niet begrijpt of verstaat ook als 'dom' gezien.
De Poolse immigratie naar Nederland is gestaag toegenomen sinds Polen toetrad tot de EU, en nu wonen er 173.231 Polen in het land (2021, eerste generatie). De meesten van hen zijn gastarbeiders uit het contractarbeidsprogramma van de Europese Unie, aangezien meer Polen lichte industriële banen krijgen .
Wanneer je in Polen gaat ontbijten is dit een feestje met veel verschillende lekkernijen. Natuurlijk de heerlijke verschillende gerookte vleeswaren en kaas, vers of gerookt.Veel soorten rauwkost en salades.Natuurlijk lekkere zoete gebakjes en, alsof het nog niet genoeg is, brood.
Een gebakken cheesecake is een van de populairste desserts in Polen, voornamelijk gemaakt met behulp van twaróg, een soort verse kaas. Appeltaart genaamd szarlotka of jabłecznik is gemaakt van zoet korstdeeg en gekruide appelvulling.
Polen staat vooral bekend om de nationale drank wodka. Het meest bekende merk in Polen is Zubrowka (Bizon wodka) dat zijn speciale smaak krijgt door het gebruik van bizongras, een kruid dat alleen groeit in het oosten van Polen. Naast wodka wordt er in Polen overdag ook veel thee en koffie gedronken.
Polen zijn dol op zoetigheid (koekjes, taartjes, gebakjes, toetjes, zoet beleg en veel suikers) en eten over het algemeen relatief veel aardappels, kool, vlees en vis.
Vanuit een land buiten de EU mag u 200 sigaretten (1 slof) belastingvrij meenemen, óf 50 sigaren, óf 250 gram tabak, óf 100 cigarillo's (kleine sigaartjes van maximaal 3 gram). Dit geldt per persoon van 17 jaar of ouder.
In veel Europese landen, waaronder Polen, worden ze echter al veel langer gebruikt. Hun kenmerkende, pittige smaak werd in Polen herkend als een van de kenmerken van de nationale keuken . Pittige oosterse specerijen begonnen pas vanaf het einde van de 18e eeuw uit Poolse culinaire recepten te verdwijnen.
Zaken doen: Wees punctueel. De werkdag begint vroeg (08.00uur) en eindigt vroeg (16.00uur); Polen lunchen doorgaans niet, ze eten een broodje op werk en wachten met de lunch tot ze klaar zijn.
Poolse mensen en gemeenschap
Polen zijn over het algemeen vriendelijke en actieve mensen , die graag bezig zijn met buitenschoolse activiteiten, uitstapjes en familiebijeenkomsten. Je zult waarschijnlijk een hechte familie vinden met grootouders die vaak in het huis wonen.
De Paczki : Traditioneel Pools Gebak. Uitgesproken: poonch - key. Definitie: een rond Pools gebakje, meestal met een fruit- of roomvulling en bedekt met poedersuiker of een glazuur; traditioneel gegeten in de VS op Vette Dinsdag.
Van Wedel-chocolade tot Krówki Fudge en Prins Polo-wafels : deze heerlijke Poolse snoepjes zijn een heerlijke manier om uw zoetekauw te verwennen.
Er is zelfs goud om mee naar huis te nemen. De gast betaalt er dan ook voor: 16.500 euro. De Frrrozen Haute Chocolate is volgens het Guinness Book of Records het duurste dessert ooit. Het moet wel twee weken van tevoren besteld worden, omdat de ingrediënten van over de hele wereld aangevlogen moeten worden.
Over het algemeen maakt de Poolse keuken uitgebreid gebruik van boter, room, eieren en kruiden . Traditionele gerechten vereisen vaak een lange voorbereiding.
Uit aardappelen worden de Poolse lekkernijen gemaakt, zoals aardappel pannenkoeken, Silesian knoedels of Poolse gnocchi (kopytka). Zuurkool wordt geserveerd als een salade bij vleesgerechten maar is ook de basis voor de traditionele koolsoep (kapuśniak). Polen is ook een van de grootste wereldproducenten van appels.
In Polen is het traditioneel om 's middags rond 1 of 2 uur te dineren, wat de grootste maaltijd van de dag is. 'S Avonds, rond 7 of 8 uur, eten de Polen 'avondmaal', een kleinere maaltijd, meestal bestaande uit sandwiches of salades.
Polen is een land met een rijke cultuur en een overweldigende natuur. Oerbossen, meren in het noorden, indrukwekkende steden en het Tatragebergte in het zuiden zorgen grotendeels voor de invulling van dit bijzondere land. Polen zit vol met bucketlist ervaringen, die ervoor zorgen dat je dit land nooit zal vergeten!
Grote populaties met Poolse voorouders zijn te vinden in Duitsland, Oekraïne, Wit-Rusland, Litouwen, Rusland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Ierland en veel andere Europese landen, de Verenigde Staten, Canada, Brazilië en elders in Amerika en Australazië, met name Australië en Nieuw-Zeeland.
Het prijsniveau ligt in Polen iets lager dan in Nederland, maar dit kan voornamelijk op populaire terrassen in het centrum van de steden wel gelijk zijn aan of iets hoger liggen dan in Nederland. Het prijsniveau van de drankjes is ongeveer gelijk aan die van Nederland, wijnen kunnen soms iets duurder zijn.