Bij een ongeval dekt een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) auto de schade aan derden wanneer u (of uw passagier) aansprakelijk bent. Deze autoverzekering is wettelijk verplicht. Dit betekent dat uw voertuig zonder BA-autoverzekering niet op de openbare weg mag rijden.
Een Aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die je veroorzaakt aan spullen van anderen, zoals een vaas die je per ongeluk omstoot bij vrienden. Of als iemand anders door jouw schuld letsel oploopt. Met onze Aansprakelijkheidsverzekering worden grote en kleine schades aan anderen uitgebreid gedekt.
De familiale verzekering dekt je burgerlijke aansprakelijkheid, voor jouw eigen fout en voor de fout van personen voor wie je verantwoordelijk bent.
De BA verzekering dekt de schade die je met jouw voertuig aan personen en/of goederen toebrengt. Gevolgen van het accident. De BA verzekering dekt de kosten voor medische zorgen, arbeidsongeschiktheid, inkomensverlies enzovoort.
Een familiale verzekering of BA familiale dekt de schade die jij, iemand uit jouw gezin of jouw huisdier toebrengt aan derden. Zowel de lichamelijke als materiële schade wordt in de familiale verzekering vergoed.
Zo rekent u enkel op uw familiale verzekering wanneer: Het ongeval gebeurt in de privésfeer. De schade is toegebracht aan derden (leden buiten uw gezin) of hun goederen. Schade aan uw eigen goederen of gezinsleden wordt niet terugbetaald door uw familiale verzekering.
De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid bijvoorbeeld is verplicht voor elk motorvoertuig waarmee u op de openbare weg komt: auto, motor, speed pedelec, scooter, kampeerauto, … Een bestuurdersverzekering is daarentegen niet verplicht.
onder de tienjarige aansprakelijkheid: grove gebreken aan het opgerichte bouwwerk, gebreken tengevolge van de ongeschiktheid van de grond, ernstige stoornissen die de stabiliteit van het bouwwerk in gevaar brengen, waterdichtingsproblemen.
In uw privéleven bent u aansprakelijk voor de materiële schade (beschadiging van goederen) of de lichamelijke schade (een ver- wonding bijvoorbeeld) die u aan een derde hebt veroorzaakt. Het slachtoffer heeft het recht om u daarvoor een volledige vergoe- ding te vragen.
Als de schade een direct of indirect gevolg is van iets wat iemand anders deed, kan je deze persoon aansprakelijk stellen. Het is wel belangrijk dat jijzelf voorkomt dat de schade wordt vergroot. Dat is jouw plicht en wordt schadebeperkingsplicht genoemd.
De afkorting WA staat voor 'Wettelijke Aansprakelijkheid'. Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten van schade die je met jouw auto of aan ander motorvoertuig bij anderen veroorzaakt. Officieel noemen we dit schade die je veroorzaakt bij derden of tweezijdige schade.
Wat buiten de dekking valt
Niet alle schade valt onder de aansprakelijkheidsverzekering. Als je bijvoorbeeld opzettelijk iets stuk maakt, dan is dat niet verzekerd. Maar ook als jij per ongeluk iets van een huisgenoot (dus geen gezinslid) stuk maakt, valt dat niet onder te dekking.
Motorvoertuigen. Schade die je veroorzaakt met een motorrijtuig, vaartuig of luchtvaartuig wordt niet gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering. Op deze regel zijn echter wel een paar uitzonderingen van toepassing. Schade die aan een voertuig wordt veroorzaakt door een passagier, is wel gedekt.
Een Inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die niet vastzitten. Ze zijn dus te verhuizen. De keuken valt niet onder een Inboedelverzekering, maar het keukengerei wel.
De aannemer is nu ook al op basis van het Burgerlijk Wetboek 20 jaar aansprakelijk voor verborgen gebreken. Van deze termijn mag je afwijken, en dit gebeurt ook in veel algemene voorwaarden in de bouw, zoals de UAV of de AVA. De termijn is dan 5 jaar voor verborgen gebreken en 10 jaar voor ernstige gebreken.
Onder lichte verborgen gebreken wordt verstaan gebreken die de stabiliteit van (een deel) van het gebouw niet aantasten, doch van die aard zijn dat indien de bouwheer ze ten tijde van de aanvaarding van het werk had gekend, hij ze niet aanvaard had.
Wat moet de verzekering dekken? De verzekering dekt de tienjarige aansprakelijkheid van de actoren in de bouw, beperkt tot de gebreken in de soliditeit, stabiliteit en waterdichtheid van de gesloten ruwbouw, wanneer die de soliditeit of de stabiliteit van de woning in gevaar brengen.
De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid bijvoorbeeld is verplicht voor elk motorvoertuig waarmee u op de openbare weg komt: auto, motor, speed pedelec, scooter, kampeerauto, … Een bestuurdersverzekering is daarentegen niet verplicht.
Een familiale verzekering is niet wettelijk verplicht, maar wel bijzonder nuttig. Ze springt namelijk in de bres wanneer jijzelf of iemand van je gezin in je privéleven schade veroorzaakt aan derden en je de kosten moet betalen.
De verplichte koophuis verzekeringen zijn in de meeste gevallen een opstalverzekering en een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Deze verzekeringen voor je koophuis heb je vaak nodig om een hypotheek af te sluiten.
Als alleenstaande heb je dezelfde woonverzekeringen nodig als bijvoorbeeld een gezin, zoals een inboedel- en opstalverzekering. Een opstalverzekering heb je alleen nodig als je het huis hebt gekocht. Als je een woning huurt, regelt de huurbaas dit.