Als het op aquaria aankomt, verwijst de bodembedekking naar elk los materiaal dat de bodem van je aquarium vormt zoals aquarium grind.
Voor de meeste aquaria is fijn grind het meest geschikt. Als het grind te grof is, kan er namelijk vuil tussen ophopen. Daarnaast is grind beschikbaar in allerlei kleuren. Over het algemeen geldt dat natuurlijke kleuren het meest geschikt zijn.
Het houdt planten om hun plek
De eerste reden om grind voor jouw aquarium te kopen, is dat het jouw aquarium planten op hun plek laat houden. Door jouw aquarium van een laagje grind te voorzien, kan je ervoor zorgen dat aquariumplanten goed kunnen wortelen.
Hoeveel grind voor een aquarium nodig zijn, kan met de Gravel calculator heel eenvoudig berekend worden. Daarvoor vermenigvuldigd men de maten van het aquarium (lengte = A in cm, breedte = B in cm) met de gewenste hoogte (C in cm) van sera Gravel, de som wordt erna door 1.000 gedeeld.
Voor het schoonmaken van grind kun je een aquariumstofzuiger gebruiken. Spoel het opgevangen grind uit en gooi het vervolgens terug in het aquarium. Is het grind in je aquarium erg vuil? Dan kun je er na het zuigen voor kiezen om wat nieuw grind eroverheen te doen.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Conclusie: ververs de eerste week 3x 50% van het water en bouw dit geleidelijk af naar 1x in de week 50%. Je zult zien dat de planten (en vaak ook de vissen) waterverversingen super vinden. Je bak zal er ook veel frisser bij staan.
In een gemiddeld aquarium wordt een bodem van ongeveer 5 cm dik aangeraden met een grotere hoeveelheid achterin. Gebruik je een aquasoil? Dan kun je dit aanpassen aan de wensen van je planten en hardscape.
Vissen die hun eieren in een hol leggen. Ze doen dit mede om de eitjes goed te kunnen beschermen. Het holletje met daarin het legsel is gemakkelijk te verdedigen.
Je aquarium moet zo natuurlijk mogelijk lijken dus experimenteer met verschillende opstellingen van je stenen en hout. Probeer symmetrie te ontwijken, dit geeft geen natuurlijke uitstraling. Ook is het belangrijk om naar stroomlijnen in je hout en stenen te kijken, en vanuit daar verder te bouwen.
Volg dan de volgende formule: Diepte in cm x breedte in cm x gewenste laagdikte : 1000 x 1.6 = het aantal kilo benodigde grind.
De rol van de voedingsbodem
De meeste aquariumplanten hebben een bodem nodig. Heeft de aquariumplant wortels, dan moet er een geschikte bodem gebruikt worden zodat de plant goed kan groeien en zich kan ankeren met de wortels. Daarmee ben je er nog niet.
Aquariumplanten zorgen voor een goede waterkwaliteit en voor gezonde vissen in je aquarium. Dit is enkel mogelijk wanneer de planten gezond zijn en kunnen groeien. De planten in aquaria hebben voeding nodig. Wanneer ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen zullen ze slecht groeien, verkleuren en uiteindelijk sterven.
Bodemrot kun je voorkomen door de bodem niet te hoog te maken of door gebruik te maken van een wat grovere korrel. Ook een goed filter of filtersysteem helpt met de waterdoorstroming in de bodem.
Voor een goede balans in het aquarium geldt: niet te veel planten, maar ook niet te weinig. Hoeveel dan precies? Dat hangt af van het gehele aquarium. Er wordt altijd geadviseerd om minimaal 1 plant per 10 liter te houden.
Net als de mens heeft een vis zuurstof nodig om te leven. Die zuurstof moeten ze uit 't water halen want daar zwemmen ze in. Die zuurstof komt in het water door licht dat schijnt op planten...in oceanen, zeeën en rivieren. Bijvoorbeeld op algen of zeewier.
Anders dan veel mensen denken gaat een vis niet snel dood wanneer hij op het droge gebracht wordt. Haringen zijn bijvoorbeeld pas na ongeveer 35 minuten gestikt, kabeljauwen en wijtingen tot na 60 minuten. Tongen en schollen doen er nog langer over. Ze kunnen er ongeveer vier uur over doen om dood te gaan.
Ademen. Vissen op het droge houden het normaal gesproken niet lang uit. Met hun kieuwen ademen ze prima onder water, maar boven water stikken ze snel.
Wil je helder water, dan hoef je niet direct naar bestrijdingsmiddelen te zoeken. Het plaatsen van genoeg waterplanten in het aquarium kan de witte waas al doen verdwijnen. Vooral Cabomba en Waterpest doen het goed bij aquaria met een witte waas.
Een gemiddelde tijdsduur van een voedingsbodem is 5 jaar. Uiteraard is er geen reden om de bodem te vernieuwen als de plantjes goed groeien, en er geen last is van overmatige alg. Bij een nieuw aquarium is het verstandig om de plantjes eerst te laten wortelen met niet teveel licht per dag.
Een rotte bodem is eigenlijk snel te zien als je de bodemlaag een beetje open maakt. Dan zal je zien dat de laag eronder een stuk donkerder van kleur is. Dit hoeft niet over je gehele bodem te gebeuren. Het kan makkelijk dat er op een bepaalde plek of in een hoek van aquarium daar bodemrot aanwezig is.
Leidingwater is geen aquariumwater
De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.
De ideale verlichtingstijd ligt meestal tussen de 8 en 12 uur. Heb je tropische vissen en planten? Dan is de tijd dat de verlichting aan moet staan rond de 12 uur. Voor vissen en planten die leven in koud water is het aantal uren dat de verlichting aan moet staan rond de 8 uur.
Houd de liter-regel aan.
Een goede leidraad voor het bepalen van het aantal vissen die veilig in een aquarium kunnen is de vissen-per-liter regel. Doorgaans kan er in een goed onderhouden aquarium 2,5 cm vis per 3,5 l water. Voor metrische eenheden kun je uitgaan van 1 gram vis voor elke 4 liter water.