Hartfalen leidt tot een verminderde bloedtoevoer naar de rest van uw lichaam. Als de toevoer naar uw hersenen minder is dan normaal, of als uw bloeddruk laag is, kunt u zich duizelig voelen. Duizeligheid bij mensen met hartfalen komt vaak door hun medicijnen.
Flauwvallen of bewustzijnsverlies kan ernstig zijn en u moet daarom onmiddellijk medische hulp inroepen. Duizeligheid, met name als u te snel opstaat, is een heel veel voorkomend verschijnsel bij mensen die hartfalen hebben.
Soms is een verdikking (hypertrofie) van de linker hartkamer de oorzaak van duizeligheid. Verdikking van de hartspier kan aanleiding geven tot ritmestoornissen en kan de pompfunctie van het hart belemmeren (met name bij inspanning en vochttekort / dehydratie).
Een licht gevoel in het hoofd komt vaak door snel opstaan uit een stoel, stress, angst of medicijnen. Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u ook dubbelziet, moeilijk praat of geen kracht heeft in een arm of been. Bel ook na een flinke val of klap op het hoofd.
Lage bloedsuikerspiegel
Je lichaam heeft suiker, meer bepaald glucose, nodig voor energie. Als je bloedsuikerspiegel te laag is, kan je duizelig worden, beven en vermoeid zijn.
Draaiduizeligheid wordt meestal omschreven als een ronddraaiend gevoel, terwijl duizeligheid wordt omschreven als “licht in het hoofd”.
Waardoor word ik duizelig op oudere leeftijd? Duizeligheid op oudere leeftijd komt vaak door verschillende dingen: Conditie, spieren, gewrichten en botten. Op oudere leeftijd worden spieren zwakker als u weinig beweegt.
Een licht gevoel in het hoofd komt vaak door snel opstaan uit een stoel, stress, angst of medicijnen. Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u ook dubbelziet, moeilijk praat of geen kracht heeft in een arm of been. Bel ook na een flinke val of klap op het hoofd.
Advies bij draai-duizeligheid
Probeer rustig door te gaan met waar u mee bezig was. Als het zo erg is dat dat niet lukt, ga dan liggen en wacht tot het minder wordt. Misschien merkt u dat u sommige bewegingen of activiteiten liever niet meer doet. U bent bang dat u er weer duizelig van wordt.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Indien de linker harthelft onvoldoende pompt, raken de bloedvaten van de longen overvol waardoor stuwing en vochtophoping ontstaan en kortademigheid en kriebelhoest kunnen optreden. Het plots optreden van felle benauwdheid wijst op een ernstige achteruitgang van de toestand ( 'longoedeem' of 'water op de longen' ).
De levensverwachting van een patiënt met hartfalen is beperkt. Na de diagnose is de kans op overleving na vijf jaar veertig tot zestig procent. De fysieke beperkingen en de na te leven leefregels vragen om een zorgaanbod dat multidisciplinair van aard is.
Onderzoek wijst uit dat de mediane levensverwachting vijf jaar bedraagt (dan is nog 50% van alle patiënten in leven). Van de patiënten met zeer ernstig hartfalen overlijdt bijna 90 procent binnen een jaar.
Als u zich houdt aan de vochtbeperking, hoopt zich minder vocht in uw lichaam op. Uw hart wordt daardoor minder belast. De pompfunctie van uw hart kan zich dan enigszins herstellen. Door de betere pompfunctie wordt het dorstcentrum minder geprikkeld.
Spoed: Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u opeens duizelig bent met 1 of meer van deze klachten: opeens dubbelzien, moeilijk praten, slikken of lopen, minder kracht of gevoel in een arm of been. opeens minder kunnen horen. opeens erge hoofdpijn of nekpijn.
Duizeligheid vanuit de nek, kan komen doordat er te veel spierspanning is opgebouwd in de nekregio. Ook kan het niet goed bewegen van de nekgewrichten een oorzaak zijn. Vaak zien we bij deze duizeligheid dan ook een combinatie met nekklachten en/of hoofdpijnklachten.
In een anamnese gesprek en een neurologisch onderzoek zal de neuroloog erachter proberen te komen waar de duizeligheid vandaan komt. De diagnose zal worden besproken en uitgelegd. U krijgt ruimschoots de gelegenheid vragen te stellen. Het voorgestelde behandelplan is afhankelijk van de oorzaak van uw duizeligheid.
Oorzaken van duizeligheid
De klachten duren enkele minuten tot zelfs enkele uren, waarna spontaan herstel optreedt. De bekendste oorzaken van een plotselinge aanval van draaiduizeligheid zijn: Ontsteking van het evenwichtsorgaan. Meestal gaat het om een ontsteking door een virus in aansluiting op een griepperiode.
Stress zorgt voor een verhoogde gevoeligheid, waardoor je meer last hebt van je duizelingen. Duizeligheid als gevolg van stress, kan weer leiden tot angst, paniek en hyperventilatie.
Persantin (Dipyridamol): Dit is een bloedverdunner die in combinatie met Ascal wordt gegeven. Bijwerkingen kunnen zijn: hoofdpijn, duizeligheid, diaree, lage bloeddruk en spierpijn.
Voedingsstoffen die duizeligheid helpen voorkomen zijn ijzer, vitamine B12, foliumzuur en magnesium. Je kunt deze stoffen binnenkrijgen door middel van supplementen maar nog beter is het om dit uit vers eten te halen.
Een absolute aanrader dus om na het eten een kopje gemberthee te drinken. Gember is een geweldig (en bewezen) middel tegen wagenziekte, duizeligheid en misselijkheid. In gember zit het stofje gingerol en dat werkt maagversterkend, beschermt het maagslijmvlies en normaliseert de darmbeweging bij braakneigingen.