Wasabi (Japans,山葵) is een scherpe specerij uit de Japanse keuken, die vaak gebruikt wordt bij sushi- en andere visgerechten, en de plant waarvan deze specerij wordt gemaakt.
Het woord voor vriend dat Marokkanen tegen elkaar zeggen. Bijv. 'ey wasabi alles goed jong .
Wasabi Chemie
Wanneer het plantweefsel wordt geraspt of beschadigd, degradeert het enzym myrosinase sinigrine om allylisothiocyanaat (AITC) te produceren, die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak van wasabi.
De Wasabi japonica is een vaste plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie. De wortels lijken qua vorm enigszins op die van de mierikswortel. De Wasabi is een japans kruid dat gebruikt word bij sushigerechten, men kan de wortel ook geraspt gebruiken in salades.
Naast dat wasabi snel zijn goede kwaliteiten verliest en snel bederft, is de Wasabia Jabonica plant ook erg moeilijk te kweken en duurt het lang voordat hij klaar is voor gebruik. Voordat de plant volgroeid is, ben je zo 1,5 jaar verder. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat wasabi een duur en zeldzaam product is.
Door een hevige schrikreactie kan je het 'gebroken hart syndroom' krijgen. Je hart neemt de vorm aan van een Japanse kruik. Een Israëlische vrouw is opgenomen in het ziekenhuis met het 'Broken Heart Syndrome' nadat ze te veel wasabi had gegeten.
Toch is de wasabi die je bij je sushi krijgt, waarschijnlijk helemaal geen wasabi. Het echte spul is namelijk heel duur. In Nederland wordt de meeste wasabi namelijk gemaakt van een mengsel mierikswortel, mosterd en een aantal E-stoffen. Als je geluk hebt, is er ook een piepklein beetje wasabiwortel in verwerkt.
Wasabi en gember, waar? Je wasabi mengen met sojasaus tot ie groen ziet is niet de bedoeling. Als je het echt goed wilt doen, doe je een klein toefje wasabi op elk stukje sushi.
Echte wasabi heeft een kilo prijs van 200 euro tot 250 dollar per kg.
Als je in een restaurant sushi bestelt, krijg je bijna altijd een bakje met wat gember en wasabi. Gember is bedoeld om je smaak tussen diverse sushi's te neutraliseren, terwijl je wasabi kunt gebruiken om de sushi wat meer pit te geven.
In de ontwikkeling van het Wasabi brandalarm heeft het onderzoeksteam eerst de irriterende stof geïsoleerd in Wasabi, genaamd Allyl Isothiocyanaat. Het is geen geurige stof maar een zogenaamde “somatosensatie”. Ons zenuwstelsel ervaart deze stof als pijnlijk en stekend.
Wasabi is supergezond. Artsen geloven dat wasabi anti-microbiële en anti-inflammatoire effecten zou hebben. Of in gewoon Nederlands: het doodt bacteriën en voorkomt ontstekingen. Het zou daarnaast ook nog tandbederf, astma en bloedstolsels voorkomen en zorgen voor een goede leverfunctie.
Wasabi wordt voornamelijk bij sushi en andere visgerechten gegeten. Echter, met het in Europa brengen van wasabi wordt het nu ook op andere manieren toegepast. Enele voorbeelden: Puur als een soort dip (maar dan wel voorzichtig) bij traditionele zelfgemaakt kroepoek.
Ouleh wordt als antwoord gegeven aan iemand die een wens, een plan of een verwachting heeft uitgedrukt, en dan aanduidende dat hij zich met ijdele hoop vleit, in de zin van och kom / 't mocht wat! Maar het betekent ook gewoon 'zij' in het Arabisch.
Echte verse Wasabi is licht groen van kleur en zacht romig van smaak. Echte Wasabi heeft een scherpe smaak die de sinussen even wakker maakt maar daarna is verdwenen, dus minder scherp dan de imitatie Wasabi die veel langer scherp blijft.
Wasabi is bekend als Japanse mierikswortel, een groene knoestige wortel van de wasabiplant. Wasabipoeder van S&B kan samen met sojasaus als dip voor sushi en sashimi gebruikt worden maar ook voor het op smaak brengen van sobanoedels.
Verse Wasabi is vochtig en koel in de koelkast minimaal 2 weken te bewaren. Als je het restant in een keer opraspt en direct in de vriezer doet is het minimaal een half jaar te bewaren. Ook kun je er de meest lekkere Wasabi Mayonaise, Wasabi Roomkaas, Wasabi Boter van maken.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Sushi kan gegeten worden op verschillende momenten van de dag; tijdens de lunch, als tussendoortje of als avondeten.
Sushi is een Japans hapje bestaande uit nori -oftewel zeewierbladen-, Japanse afgekoelde kleverige rijst en vis en groenten. Sushi is in het algemeen koud, maar in enkele sushirestaurantjes kun je ook warme sushi bestellen. Sushi wordt in Japan vaak als lunch gegeten.
De smaak van echte Wasabi is zoet, heeft een aangenaam (zachtere) pittige smaak die kortstondig van duur is. Daarnaast proef je ook gelijk dat het onmiskenbaar een puur natuurlijke (groene) smaak heeft. De imitatie Wasabi smaakt zout, bitter en is 1.5x scherper dan (echte) Wasabi en blijft ook heel lang nabranden.
Met de wortels van het Wasabia Japonica kruid wordt, met behulp van een ruwe rasp van haaienhuid, wasabi gemaakt. Geraspt en wel is de specerij uit Japan lichtgroen, zoet en scherp. Opvallend scherper dan de pasta die uit de tubes van de toko komt.
Van wasabi wordt alleen de wortel gebruikt en die heeft een echt hele scherpe, maar een wat teleurstellende lege smaak en heeft geen echte smaaksensatie. Daarmee wordt bedoeld dat hij wel scherp is, maar dat die scherpte veel te snel weer is verdwenen.