Zo bestaat de absorberende kern van de luier uit fluffpulp gemaakt van duurzaam hout. Ook voegen producenten minder chemische stoffen, zoals parfum of lotions, toe. Wasbare luiers zijn gemaakt van (eco)katoen, kunstvezel of bamboe en je kunt ze hergebruiken. Je hoeft alleen de inlegvellen weg te gooien.
Absorberende kern
Gezien dit in de kern van de luier zit, en dus niet in aanraking komt met je kindje, wordt het geacht veilig te zijn.
De ingezamelde luiers worden verwerkt in de fabriek van FaterSmart, een samenwerking van Procter & Gamble (het moederbedrijf van Pampers) en Angelini, dat Pampers-luiers maakt in Italië.
Luiers bestaan al duizenden jaren. In de klassieke oudheid (vanaf 750 v. Chr.) werd volgens de overlevering al gebruik gemaakt van dierenvellen en bladeren om de ontlasting van baby's op te vangen en tegelijkertijd de huid van kleine kinderen te beschermen.
Bij een wasbare luier gooi je niet de volledige luier bij het afval, maar alleen het inlegvel met ontlasting. Dankzij het inlegvel gaat de ontlasting niet in de wasmachine. Je veroorzaakt dus wel afval. Het luierbroekje gooi je in een afsluitbare wasmand met wasnet.
Zoals gezegd, bewaar je de vieze luiers gewoon in een luieremmer totdat je ze gaat wassen. Dit kan gewoon droog, want weken is echt niet nodig en voor sommige stoffen zelfs slecht! De kans op schimmel is echt nihil, of je moet je luiers een week vies in de emmer laten liggen.
Gemiddeld verbruikt een baby in het eerste levensjaar zeven luiers per dag. Dat is een behoorlijk aantal, dus je kunt er maar beter voor zorgen dat je altijd voldoende luiers op voorraad hebt. Wanneer je dit aantal per dag doorrekend naar een aantal luiers per jaar, dan kom je uit op een aantal van 2555 stuks!
Procter & Gamble (Pampers).
Wereldmarktleider in babyluiers en innovatie.
De wegwerpluier verovert de wereld sinds Procter & Gamble in 1961 de eerste Pampers presenteerde. Vanaf dat moment is 90 procent van de westerse babybilletjes ingepakt.
Ontwikkeld uit mnl. ludere door d-syncope zoals in rooie < rode, en vervolgens met diftongering van de lange -u-. Een nevenvorm zonder overgangsklank /j/ is luur, zoals la < lade en leer < leder. In de huidige standaardtaal komt luur alleen nog voor in de uitdrukking in de luren leggen 'voor de gek houden'.
In het huishoudelijk restafval zit jaarlijks zo'n 200 duizend ton luiers en incontinentiemateriaal, zo'n 5% van het huishoudelijk restafval. Nog eens 5% komt naar schatting als bedrijfsafval vrij bij ziekenhuizen en zorgcentra.
De eerste wegwerpluier is een feit
De Amerikaanse moeder Marion Donovan was de lekkende luier van haar dochter meer dan zat, en kroop in 1946 achter haar naaimachine. Ze naaide het soort plastic dat ook gebruikt werd voor een douchegordijn in de lap stof, en ziedaar, de waterdichte luier was geboren.
Hoewel sommige mensen meenden dat vader alles het beste weet, was Vic Mills van mening dat grootvaders nog meer weten. Deze man (die toevallig voor Procter & Gamble werkte) zocht een eenvoudigere manier om zijn kleinzoon een luier aan te doen.
In het eerste jaar gebruikt een baby er het meeste, namelijk ruim 2500 luiers. Het tweede jaar is dit 1800 en het derde en vierde jaar 1500 luiers. Gemiddeld duurt een luier verschonen zo'n 2 minuten, wat dus neerkomt op 10 dagen achter elkaar luiers verwisselen per kindje!
Fluffpulp bestaat uit katoen-, hout- of hennepvezels. SAP zit als poeder of korrels in de luier. Bij het opnemen van vocht verandert het poeder of de korrel in een gelachtig materiaal. De buitenste laag van de luier bestaat ook uit polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), geweven textiel of rubber.
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
Controleer de luier van je baby om de 2 tot 3 uur. Het is niet altijd nodig om de luier te verschonen zodra je baby geplast heeft. Pasgeborenen plassen wel ieder uur. Alert zijn op het verschonen van luiers kan uitslag voorkomen.
Tip 2: Zorg voor genoeg luiers in huis
circa 8 tot 10 keer moet verschonen. Dat is ook logisch als je bedenkt dat jouw kleintje iedere 3 uur te eten krijgt. Als je dan berekent hoeveel luiers je nodig hebt in de eerste week na je bevalling, reken dan op circa 10 luiers x 7 dagen = 70 luiers per week!
Gemiddeld kost één luier tussen de 0,20 en 0,25 euro. Wanneer we dit vertalen naar een jaarkost spreken we over 500 tot 640 euro. Luiers zijn uiteraard niet de enige extra kostenpost voor je baby. De eerste vier maanden van je baby betaal je voor babymelk gemiddeld 65 tot 100 euro per maand.
Jaarlijks dragen ongeveer 530.000 baby's en kinderen in Nederland luiers. Dat zorgt elk jaar voor 150 miljoen kilo aan luierafval. Per kindje is dat zo'n 300 kilo per jaar ofwel 25 kilo per maand! Gemiddeld draagt een kind meer dan 5.400 luiers, bijna 5 per dag, voordat het zindelijk wordt.
Over het algemeen kun je zeggen dat je net zo vaak verschoont als bij een wegwerpluier. Hoe vaak je een luier moet verschonen, hangt af van het aantal voedingen dat je kind krijgt. Gebruikelijk is om na elke voeding een schone, wasbare luier om te doen en deze te wassen.
We adviseren overbroekjes, pocket luiers en zwemluiers die tegen de huid worden gedragen, maar geen absorberend vermogen hebben, 1x voor te wassen. Dit om eventuele reststoffen van de productie te verwijderen.
Je kan de luiers op twee manieren drogen, in de droger of aan de lijn. Hou er rekening mee dat het een etmaal kan duren voordat ze droog zijn. Vergelijk het met de droogtijd van een spijkerbroek. Als je een droger wil gebruiken wordt geadviseerd op lage temperatuur te drogen.