Hoe weet ik of KPN Veilig Virusscanner op mijn apparaat werkt? Na het installeren is je apparaat beveiligd. Als je KPN Veilig Virusscanner opent op je apparaat, zie je de status van de verschillende mogelijkheden. Groene meldingen zijn goed, oranje meldingen geven aan dat er iets is uitgeschakeld.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Met een Android telefoon kun jij snel en overzichtelijk jouw mobiel opschonen door overbodige bestanden te verwijderen via de instelling ''Apparaatonderhoud''. Jouw telefoon maakt dan een scan van het hele systeem en zoekt naar overbodige bestanden die onnodige ruimte innemen.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden.
Zoom de camera een paar keer in en uit en maak een aantal foto's.Als je merkt dat je camera veel trager is dan normaal, kan dat betekenen dat deze gehackt is. Controleer de lijst met apps die toegang tot je camera hebben. Als er een app tussen staat die je niet herkent, is je camera mogelijk gehackt.
End-to-end versleuteling
Niemand anders kan ze lezen of beluisteren, zelfs WhatsApp niet.
Een virusscanner op je Android telefoon is geen must. Natuurlijk beschermt het je telefoon wel extra. Bijvoorbeeld tegen schadelijke apps. Ook blokkeren virusscanners vaak phishingwebsites.
Een schadelijke website is een site die probeert malware te installeren op je apparaat. Malware is een algemene term voor alles wat de werking van de computer verstoort, je persoonlijke gegevens verzamelt of, in het ergste geval, volledige toegang tot je computer krijgt.
Bijvoorbeeld de Google Play Store of de Apple App Store. Download niets via een pop-up of een website die je niet kent. De derde manier waarop je computer geïnfecteerd kan raken met een virus, is als je een bijlage opent of op een link klikt in een spam-mail.
Malware op Android kan heel sneaky en onverwacht op je telefoon verschijnen. Net zoals die ene ex die ineens weer in je dm's zit. Toch kun je het in sommige gevallen wel herkennen: Malware maakt je telefoon vaak heel traag.
Ja, dat kan.Al sinds het bestaan van webcams is bekend dat er op afstand meegekeken kan worden. Hackers installeren in zo'n geval ongemerkt een Remote Access Toolkit op je computer, of RAT. Dat is software die geïnstalleerd wordt op je computer, waarmee iemand toegang heeft tot je laptop.
Beveiligingslek. Soms zit er een beveiligingslek in het besturingssysteem, een computerprogramma of een app. Via zo'n gat kunnen hackers binnenkomen op je apparaat en vervolgens de camera of microfoon aanzetten. Bij iPhones en MacBooks komt dit overigens minder vaak voor dan bij Android-apparaten en Windows-laptops.
Hackers kunnen je telefoonnummer gebruiken om spam- of sms-berichten te verzenden, bijvoorbeeld om je te vragen om geld over te maken naar een bepaalde rekening. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn met wie je je telefoonnummer deelt en om geen persoonlijke informatie te verstrekken aan onbekende personen.
Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com , scatteredsecrets.com en politie.nl/checkjehack. Ook steeds meer wachtwoordmanagers waarschuwen als je wachtwoorden gelekt zijn. Overigens, als jouw mailadres of 06-nummer niet voorkomt op de hiervoor genoemde sites, kunnen je gegevens wel zijn gelekt.
Berichten die je niet herkent zijn een teken dat een hacker toegang tot je account zou kunnen hebben. Als uw contactpersonen melden dat ze spam ontvangen van jouw e-mailadres, is dat een rode vlag die aangeeft dat je e-mail mogelijk is gehackt en dat je gegevens in gevaar zijn.
Dagelijks, wekelijks, maandelijks, of nooit: maak jij wel eens je mobiele telefoon schoon? Volgens microbioloog Rijkelt Reumer en schoonmaakexpert Zamarra Kok moeten we niet bang zijn voor bacteriën. Wekelijks schoonmaken is volgens hen daarom voldoende.
Vanuit 'Opslag beheren' (Android) of 'Beheer opslag' (iOS) ziet u een overzichtje van alle media op de smartphone. Bij 'Controleer en verwijder items' staan bestanden die u mogelijk kunt verwijderen. Bij 'Groter dan 5 MB' staan de grootste bestanden. Daarmee valt dus de grootste slag te behalen.
Als u de Android-app-cache leegt, kan dit uw apparaat sneller maken en ruimte vrijmaken. Als u meer opslag nodig hebt, leegt u de cache van de apps die de meeste ruimte innemen. Door de app-cache elke paar maanden te legen, blijft uw telefoon soepel werken en raakt deze niet te vol.