Het was al bekend dat bij het hebben van Covid-19-achtige klachten de zelftesten voldoende betrouwbaar zijn, ook voor het opsporen van de Omicron variant.
Vanaf maandag 11 april wordt de zelftest het uitgangspunt om te bepalen of iemand besmet is met het Coronavirus. Het is niet meer nodig om na een positieve zelftest dit door de GGD te laten bevestigen.
Een positieve zelftest maakt covid waarschijnlijk, maar er is nog een redelijke kans op een fout-positieve uitslag, dus laat het altijd volgen door een PCR-test bij de GGD. Een negatieve zelftest maakt covid erg onwaarschijnlijk, je hoeft niet ook nog naar de GGD voor een PCR-test.
Is je zelftest positief? Dit betekent dat je waarschijnlijk corona hebt. Als het resultaat van de zelftest positief is en je hebt symptomen, blijf dan thuis tot de belangrijkste symptomen zijn verdwenen.
Dat betreft de periode van 1-2 dagen voor de start van symptomen tot de eerste 5 dagen van ziekte (Cevik 2020). Zowel patiënten met milde als met ernstige klachten kunnen virus uitscheiden in de presymptomatische en symptomatische fase (Zhang 2020).
Gemiddeld worden er binnen 2 weken antistoffen geproduceerd tegen SARS-CoV-2 (Long, 2020) en wordt het virus geneutraliseerd. Enkele studies laten zien dat het aantonen van IgG en/of neutraliserende antistoffen voorspellend kan zijn voor het klaren van infectieus virus (Van Kampen 2021, Mollan 2021).
Gemiddeld blijft de PCR positief tot 10 dagen na de eerste symptomen, bij ernstige gevallen kan dit echter sterk oplopen (tot 37 dagen).
Voor de algemene bevolking is verplichte isolatie in geval van respiratoire symptomen of een positieve COVID-19-test niet langer van toepassing. De kenmerken van SARS-CoV-2 zijn echter niet veranderd en besmette personen kunnen tot 10 dagen na de diagnose besmettelijk zijn.
Als er enkel 1 streepje bij 'C' te zien is, is de test negatief (dit is de controle) • Als er enkel 1 streepje te zien is bij 'T' of helemaal geen streepje bij 'C' is de test niet correct uitgevoerd of ongeldig en moet deze herdaan worden.
Uit het onderzoek blijkt dat als mensen die geen klachten hebben een zelftest doen, 72%-80% van de werkelijk besmette mensen door de zelftest gemist worden. Het was al bekend dat bij het hebben van Covid-19-achtige klachten de zelftesten voldoende betrouwbaar zijn, ook voor het opsporen van de Omicron variant.
Het is niet meer nodig om een coronatest te laten doen. Ook een corona zelftest is niet meer nodig. Houdt u zich wel aan de algemene adviezen om luchtweginfecties te voorkomen.
U hoeft geen zelftest meer te doen bij coronaklachten. Volg de adviezen die nu gelden. Uiteraard kunt u zelf besluiten om wel een zelftest te doen. Bijvoorbeeld als u regelmatig contact heeft met kwetsbare personen.
De corona-zelftesten zijn voldoende betrouwbaar bij mensen met COVID-19-achtige klachten. Dit is echter niet het geval is bij mensen zónder klachten. Onderzoek toont aan dat de betrouwbaarheid van de uitslag van een zelftest bij mensen zonder klachten laag is.
Mensen die corona-gerelateerde klachten hebben, kunnen vanaf nu een zelftest doen of naar de GGD. Bij een positieve zelftest is een GGD-test altijd nodig. Met dit advies is de verwachting dat meer mensen zich testen bij klachten.
Hieruit blijkt dat 50 tot 75 procent van de met COVID-19 besmette mensen asymptomatisch was. Volgens Romagnani zou de groep coronabesmettingen zonder symptomen wel 'een formidabele bron' van besmetting vertegenwoordigden.
Bij de omikron(sub)varianten is de incubatietijd meestal 3 tot 4 dagen.
Thuiswerken Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken is aangepast: werk thuis als het kan, en op kantoor als het nodig is. Wat als noodzakelijk geldt, is aan werkgevers en werknemers gezamenlijk om te bepalen.
Sommige mensen houden klachten na corona. De kans is groot dat klachten na corona vanzelf overgaan. Weinig mensen hebben langer dan 6 maanden klachten. De meeste mensen kunnen binnen 6 maanden na corona weer werken.
Na een besmetting met omikron heeft 1 op de 10 mensen na 3 maanden nog steeds klachten. Dat is bijna 2 keer lager dan na een besmetting met de deltavariant. Dit blijkt uit nieuwe resultaten uit het LongCOVID-onderzoek van het RIVM.
Symptomen corona (algemeen)
De traditionele symptomen die passen bij corona (SARS-CoV-2) zijn: Hoofdpijn. Verkoudheidsklachten, zoals een verstopte neus of loopneus. Keelpijn.
Gezien de gunstige evolutie van de pandemie heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van 26 april 2023 een einde gemaakt aan de automatische verplichte isolatieperiode van 7 dagen na een positieve COVID-test.
Testen niet meer nodig
Sinds 11 maart 2023 zijn de adviezen over testen op corona en isolatie na een coronabesmetting vervallen. U hoeft dus geen coronatest meer te doen als u coronaklachten heeft.
Remdesivir. Veklury (remdesivir) is een antiviraal middel en is op basis van een positieve balans tussen werkzaamheid en risico's door de Europese medicijnautoriteiten in 2020 goedgekeurd als eerste medicijn tegen COVID-19.