De bekendste saus om je sushi of sashimi in te dippen is sojasaus. Deze saus serveer je vaak net als wasabi naast jouw sushi gerechten. Sojasaus heeft een combinatie smaak van: zoet, zuur, zilt, bitter en umami.
De oorsprong van Sojasaus
Hierbij worden de basis ingrediënten tarwe, sojabonen, zout en water omgezet in een soort bruine pasta, die na uitpersing de welbekende mooie bruine sojasaus oplevert. Als er achteraf nog extra ingrediënten toegevoegd worden aan de sojasaus spreken we van een blended (gemixte) sojasaus.
Wat er dan wel in zit? Unagisaus wordt meestal gemaakt met een combinatie van sojasaus, suiker en mirin die de saus body geeft met z'n subtiele zoete smaak. Sommige koks voegen ook nog een scheutje sake toe voor een tik umami. Om de saus glutenvrij te maken, kun je de sojasaus vervangen door tamari.
Koken & etenSojasaus is een populaire Aziatische smaakmaker. Bij de sushi, door je wokgerecht, in de marinade van je vlees: de saus - gemaakt van gefermenteerde sojabonen - voegt aan veel gerechten extra veel smaak toe.
Unagi Kabayaki sauce is erg vergelijkbaar met teriyaki saus, beiden sauzen zijn namelijk een combinatie van sojasaus, mirin (zoete Japanse rijstwijn) wat is gezoet met suiker. Bij Teriyaki voegt met vaak gember en/of knoflook toe voor extra smaak wat dit niet gebeurd met gerechten van Unagi Kabayaki sauce.
Sashimi (刺身) Sashimi is een Japans gerecht van rauwe vis of vlees, dun gesneden en meestal geserveerd met sojasaus en wasabi. Het woord “sashimi” betekent letterlijk “doorboord lichaam“, verwijzend naar de manier waarop de vis vroeger werd bereid door hem met een enkele neerwaartse beweging in plakken te snijden.
De sushi met het stukje ei bovenop met een reepje nori heb je vast wel eens gezien of gegeten. Dit wordt nigiri tamago genoemd. De Japanse omelet kun je natuurlijk ook in je sushirol verwerken (maki tamago) of los serveren in plakjes.
Sojasaus en ketjap vind je veel terug in de Aziatische keuken. De zwarte goedjes staan bekend om hun sterke smaak. Grote kans dat je de ingrediënten zelf al eens hebt genuttigd. Denk maar aan een scheutje sojasaus bij de sushi en een paar eetlepels ketjap om je kip te marineren.
Dip dus alleen je vis in de sojasaus! Dus bij nigiri sushi (het bolletje rijst met een stukje vis erop) probeer je de sushi aan de vis-kant in de sojasaus te dopen. Naast het schaaltje sojasaus staat er ook vaak een schaaltje met wasabi. Wat veel mensen doen is hun wasabi mengen in hun sojasaus.
Soja is voornamelijk geschikt in om in te dippen of dipsausjes mee op smaak te brengen.Het is zouter dan ketjap. Ketjap manis is wat dikker en stroperiger van structuur en is mede daarom niet zo geschikt om in te dippen, maar wordt vooral gebruikt om sauzen en gerechten mee op smaak te brengen.
Welke mayonaise zit er op sushi? De enige mayonaise die thuishoort op sushi is natuurlijk de Japanse Kewpie.
Als je ervoor kiest een complete sushi maaltijd te eten, voor bijvoorbeeld het avondeten en je bent met een grote groep, reken dan tussen de 12 en 18 stukjes per persoon. Tijdens de lunch mag er dus een lager aantal van 8 – 12 sushistukjes aangehouden worden.
Ingelegde gember roze ShinShin 50gr
De ingemaakte gember (Gari of Amazu Shoga) wordt geserveerd bij de sushi en wordt gegeten tussen de verschillende sushi hapjes om de smaak te neutraliseren.
Het belangrijkste verschil tussen Japanse sojasaus (shoyu) en Chinese sojasaus zit in de verhouding van de sojabonen en tarwe, de twee belangrijkste bestanddelen. In traditionele Chinese recepten werd helemaal geen gebruik gemaakt van tarwe.
Deze saus is ook geschikt voor roerbakgerechten en komt het best tot zijn recht bij hoge temperaturen. De saus is gemaakt van Japanse mirin, premium sojasaus en knoflook gecombineerd met licht gerookte aroma's, waardoor hij diep van smaak is.
In Japan is het zelfs heel normaal om de sushi te dippen in sojasaus of wasabi en deze vervolgens in een keer in de mond te stoppen. En dat gebeurt dus gewoon met de handen. Bij SuhiPoint vinden we het hoe dan ook het belangrijkst dat je van je sushimaaltijd geniet!
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Seasoning sauce van Maggi is gemaakte van sojasaus, azijn, suiker, zout, water en wat ingrediënten voornamelijk voor smaak, kleur, houdbaarheid. Het is een aangemaakte saus die veelvuldig wordt gebruikt in de Thaise -en Chinese keuken. In vergelijking met de lichte sojasaus smaakt Seasoning sauce zoeter en zachter.
De basis van teriyaki is sojasaus, mirin, sake en suiker. Daarom is de saus lichtzoet van smaak en is makkelijk zelf te maken.
Kikkoman sojasaus less salt, 43% minder zout dan de reguliere Kikkoman sojasaus. Kikkoman Sojasaus is op natuurlijke wijze gefermenteerd en gebrouwen. Geschikt als zoutvervanger en smaakmaker.
Sushi wordt traditioneel niet met stokjes gegeten. Door sushi met schone handen voorzichtig op te pakken, tussen duim en middenvinger, verknoei je de perfecte vorm niet. Op deze manier toon je respect voor het vakmanschap van de chef.
Sake is een drankje dat men in Azië bij hun sushi drinkt. Sake pakt de uitgesproken smaken van sushi op en ondersteund de pure vis. Dit zijn hele mooie woorden die eigenlijk omschrijven dat Sake ervoor zorgt dat je bepaalde smaken in de sushi beter proeft. Het voorkomt dat de vis te vissig wordt.
Tamago: is (zoete) omelet. Tori: betekent kip.