De wol zou anders worden weggegooid. Dat gebeurde ieder jaar na het scheren van de kudde die de bermen en groenstroken in Rotterdam kort houdt. Want Nederlandse wol is netjes gezegd een restproduct. In het beste geval gaat het als bulkproduct naar China, vaak is het afval voor de verbrandingsoven.
Schapenwol is een 100% natuurlijk product dat geschikt is voor allerlei isolatiedoeleinden. De ruwe wol wordt door middel van een speciaal productieproces vervilt. Van deze viltlagen worden de isolatiematten en dekens gemaakt.
Schapenwol naar China
Nederlandse schapenboeren verdienden al niks aan hun schapenwol, het ging naar China om daar verwerkt te worden. Maar sinds het begin van de coronacrisis is de route naar China te duur geworden want de transportkosten zijn torenhoog. Dat zorgt ervoor dat schapenboeren met hun wol blijven zitten.
Waardeloos wol
Scheren kost 4 euro per schaap. Van een dier komt 2 tot 2,5 kilo wol en dat levert 10 cent per kilo op. Dat is dus 25 cent per schaap.
Herders zorgen vaak voor een waardevol beheer van grote gebieden, waar extensieve begrazing het enige praktische en levensvatbare productieve gebruik is. Bovendien is wol bio-afbreekbaar, terwijl naar schatting 35 procent van alle microplastics in de oceaan komt door polyester kleding te wassen.
Het zal inmiddels wel duidelijk zijn dat de productie van wol bepaald niet diervriendelijk is. Daarbij komt dat het ook niet goed is voor het milieu. De productie van wol kost namelijk enorm veel land en water. Daarnaast zorgen al die honderden miljoenen schapen ook voor de uitstoot van veel broeikasgassen.
Wol is duurzaam
Wol is een vernieuwbare grondstof: op een natuurlijke manier krijgt het schaap immers een nieuwe vacht. Bovendien is wol 100% recyclebaar. Het neemt stoffen op en verlaagt het CO2-gehalte in de lucht. Schapenwol is dus een natuurlijke klimaatverbeteraar!
Schapenwol plaats je makkelijk, zonder gezondheidsrisico's
Het materiaal gaat lang mee, onderzoeken hebben aangetoond dat het onderhoudsvrij gebruikt wordt tot wel 100 jaar. Het materiaal is puur natuur en heeft de goede eigenschap dat het ademt.
Voedt wol de grond en dus je planten? Je kunt (vuile) wol ook composteren, en dan heb je na hoogstens een jaar prima compost.
Wol blijft lang veerkrachtig, sterk en beschermd door een natuurlijk laagje vet: lanoline. Door wol te wassen in de wasmachine -door de hoge temperatuur en het gebruik van wasmiddel (=vet-onttrekker)-, verdwijnt deze natuurlijke beschermlaag.
Ook wordt wol gebruikt voor isolatie, maar volgens de schapenherder is het een kostbaar proces om het product daarvoor geschikt te maken, waardoor er nauwelijks winst overblijft. Daarnaast werd tot enkele jaren geleden wol verscheept naar China. Door het coronavirus is die handel echter stil komen te liggen.
Het nadeel van deze schapen is dat wanneer je ze niet scheert, ze er afschuwelijk uit gaan zien.Ze hebben een dorre, losse vacht met een nieuwe ondervacht waar veel rare beestjes (parasieten en luizen) in zitten en die veel jeuk veroorzaken. Dat is erg vervelend voor de schapen en kan zelfs dodelijk zijn.
Schapenwol is een 100% natuurlijk isolatiemateriaal van dierlijke oorsprong. Het lijkt veel troeven te hebben qua isolatiecapaciteit en gaat soms wel 100 jaar mee. Best duurzaam dus.
Conclusie isoleren met schapenwol
Voordelen van isoleren met schapenwol zijn de onbrandbaarheid en de vochtregulerende werking, het grootste nadeel van schapenwol is momenteel de prijs. Een schapenwollen spouwmuur is al gauw drie keer zo duur als een muur gevuld met glas- of steenwol.
Het verschil tussen gewone wol en scheerwol zit vooral in de manier waarop het verkregen wordt, scheerwol is namelijk exclusief afkomstig van levende schapen. Naast scheerwol zijn er ook andere wolsoorten zoals geregenereerde of shoddy wol, wat wordt gemaakt van oude wol en daarmee een gerecycled product is.
Isoleren met schapenwol
Daarnaast werkt schapenwol ook zeer goed als akoestisch isolatiemateriaal. Schapenwol heeft de unieke eigenschap dat het zelfs isoleert bij een hoge luchtvochtigheid, het kan 1/3 van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen zonder aan isolatiewaarde te verliezen.
Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Schapenwol is duurzaam, heeft een lange levensduur en is bovendien diervriendelijk. Het groeit vanzelf weer aan. Wol heeft een spiraalvormige krul en daardoor houdt wol veel lucht vast en lucht isoleert erg goed, bovendien houdt het zijn vorm en blijft daardoor ook luchtig.
Isolatie gaat de volledige levensduur van de woning mee. Als er gekozen wordt voor goede isolatiematerialen dan vervormen deze niet en kunnen dus ook niet vergaan. Eigenlijk geldt het voor alle vormen van isolatie, het is een kwestie van een keer aan laten brengen en dan gaat het voor de levensduur van de woning mee.
Een schapenvacht kunt u het beste niet wassen. Door het wassen verwijdert u de natuurlijk aanwezige lanoline (wolvet) en wordt de huid van de vacht door het drogen hard en stug.
De vulling
Wollen dekbedden zijn gemaakt van wol van schapen of geiten, en zijn bekend om hun warmte en vochtregulerende eigenschappen. Een wollen dekbed kan ongeveer 7 jaar meegaan voordat het vervangen moet worden.
In tegenstelling tot veel andere materialen is natuurlijke wol honderd procent biologisch afbreekbaar. Wol gaat ontzettend lang mee en je hoeft het veel minder vaak te wassen dan andere stoffen.
„We mengen verschillende kleuren tot we de kleur hebben die we willen.” De vervezelaar snijdt de stof in heel kleine stukjes, en daarna wordt het verder uit elkaar getrokken. „Het ziet er dan weer uit als wol dat net van het schaap komt, maar dan gekleurd.” Daaruit wordt nieuwe draad gesponnen.
Zachte en fijne wolvachten lenen zich het best om te spinnen. Dit type wol is opgebouwd uit talrijke zeer fijne draden of vezels.