Het langste 'officiële' woord in de Nederlandse taal is: aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen (50 letters).
Het langste woord ter wereld is deze Engelse term: “methionylthreonylthreonyl(…) isoleucine”. Deze term, die niet minder dan 189.819 letters telt, is de scheikundige benaming voor het grootste eiwit: titine. Om dit woord helemaal hardop te lezen, is zeker drie uur nodig!
Het Woordenboek der Nederlandsche Taal heeft levensverzekeringsaangelegenheden met 35 letters als langste woord. Het Algemeen Nederlands Woordenboek gaat niet verder dan het 32-letterwoord lagekostenluchtvaartmaatschappij.
Het langste Nederlandse woord 60 letters telt? Het Nederlands kent, net als het Duits, woorden waarbij veel onderdelen aan elkaar zijn geplakt. Zo bevat het woord kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamhedencomitéleden 60 letters.
Het langste woord ter wereld is de scheikundige naam voor het eiwit titine: methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl(...) isoleucine. Dit woord, dat hier zeer verkort is weergegeven, telt niet minder dan 189.819 letters, en het kost je zo'n 3,5 uur om het uit te spreken.
“Duh”. Volgens Bart de Boer, taalkundige van de Universiteit van Amsterdam, was dit waarschijnlijk het eerste woord van de mens. Door archeologisch onderzoek te combineren met hedendaagse experimenten hoopt hij te ontdekken hoe mensen met elkaar leerden praten.
Het kortste Nederlandse woord is u, aldus Onze Taal. Maar - het was te verwachten dat de vraag gesteld zou worden - wat is het langste woord?
Naambord wereld
Niet alleen heeft Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch de langste naam van elk treinstation in Groot-Brittannië, het is ook de langste naam in Europa.
Gisteren was het woord 'OK' 175 jaar oud. Het is het meest gebruikte woord ter wereld, zelfs meer dan 'mama'. Volgens professor Metcalf is OK een afkorting van 'orl korrekt' dat eigenlijk 'all correct' (alles in orde) had moeten zijn.
De betekenis is namelijk: de blik die wordt uitgewisseld door twee mensen die geen initiatief willen of durven nemen om iets te doen wat ze beiden willen, maar wel hopen dat de ander dat doet. Het woord is in het Guinness Book of Records vermeld als het "kortste en bondigste" woord.
'Meteorologisch' is het moeilijkst uit te spreken woord in het Nederlands. Dat zegt het Genootschap Onze Taal in het radioprogramma De Taalstaat. Na een inventarisatie via de Facebook-pagina stelde Onze Taal een top-10 samen van moeilijkste woorden. 2880 mensen brachten daarna hun stem uit via de website van Onze Taal.
Het langste woord ter wereld is de volledige naam van Titine, een proteïne. Het uitspreken er van duurt zo'n drieënhalf uur. En ja, ze hebben iemand zo gek gekregen om het woord de volledige drie uur en dertig minuten uit te spreken. Het klinkt misschien als een Oost-Europese taal, maar dit is toch echt Engels.
Ongeveer 2.880 mensen brachten hun stem uit. 'Meteorologisch' kwam daarbij als moeilijkste woord uit de bus. Het haalde eenderde van de stemmen (35 procent). Het woord werd op de voet gevolgd door 'defibrilleren' (32 procent van de stemmen) en op ruime afstand door 'bavarois' (11 procent).
Hippopotomonstrosesquippedaliofobie is een fobie (angst) voor lange woorden zoals het woord van de fobie zelf. Hippopotomonstrosesquippedaliofobie is namelijk één van de langste woorden van de Nederlandse taal (36 letters).
In het Turks geldt een woord van 75 letters: muvaffakiyetsizlestiricilestiriveremeyebileceklerimizdenmissinizcesinesiniz.
Het Khmerschrift (voor het Cambodjaans) is het langste alfabet, met 74 letters.
Niemand kent nog wem (het verbrede uiteinde van een ankerarm), fijfel (een dwarsfluit), saguweer (soort palmwijn), fep (een woord voor sterkedrank), dawet (een niet-alcoholische drank), of falbala (soort boordsel aan vrouwenkledij of gordijnen).
"Wat is volgens jou het mooiste woord in het Nederlands?" Naar aanleiding van die wedstrijd van de provincie Vlaams-Brabant stuurden bijna 300 anderstaligen hun favoriete woord in. "Babbelen" haalde het van onder meer "borrelhapjes", "vleermuis", "pompoen" en "gelukkig".
Volgens Onze Taal zijn dit de mooiste woorden in het Nederlands: Desalniettemin (volgens Onze Taal-lezers) Liefde (volgens NIPO-onderzoek) Vrijen (volgens Volkskrant-lezers)
De kortste (plaats)naam ter wereld
Zweden, Noorwegen en Denemarken hebben alle drie een dorpje dat Å heet, en in Frankrijk ligt het gehucht Y - wat ook de naam is van een stadje in de Amerikaanse staat Arkansas.
Rhoshandiatelly-neshiaunneveshenk Koyaanfsquatsiuty Williams.
De kortste plaatsnaam van Nederland is wat eenvoudiger: dat is al sinds jaar en dag het dorpje Ee in Fryslân (bekend bij puzzelaars ;-) . In het buitenland zijn diverse nog kortere plaatsnamen, met slechts 1 letter dus.
De nieuwe spelling van 1996 heeft daar een eind aan gemaakt door een tussen-n voor te schrijven. Het woord zaaiuien telt zes klinkers op rij, hetgeen thans het maximum is in de Nederlandse taal.
'Me' in plaats van 'mijn'. Weg met dat woord, vinden veel Nederlanders. 'Me' is verkozen tot stomste woord van het jaar.
Het langste palindroom in het Groene Boekje is meetsysteem, met elf letters. Het is uit te breiden tot een woord dat niet in de woordenlijst staat, maar wel twaalf letters langer is: koortsmeetsysteemstrook.