U kunt houtpellets ook in uw haard of houtkachel branden. Met behulp van de pelletkorf kunt u op een eenvoudige wijze de voordelen van het stoken op houtpellets ondervinden.
Toch is er een verschil tussen zogenaamd hardhout en harshoudend (zacht) hout. Die laatste categorie (den, spar, berk, pallethout, ...) is niet geschikt voor de meeste kachels en haarden. Bij de verbranding komen harsen vrij die verdampen.
Het verbranden van pallets en andere bewerkt hout is uit den boze. Bij het verbranden van pallets kan chroom-6 vrijkomen. Chroom-6 is nog schadelijker dan asbest.
U vult de pelletkorf met 4 á 5 kg pellets. Ontsteken doet u op eenvoudige wijze met een aanmaakblokje en wat lampolie. Na ontsteken zal de pelletkorf 2 tot 3 uur branden naargelang de toevoer van zuurstof in uw haard. De pellets zullen gemakkelijk branden in uw haard of houtkachel.
Met hout dat niet is geïmpregneerd bedoelen we onbehandeld, geverfd, gelakt of verlijmd hout. Enkele voorbeelden van hout dat hieronder valt zijn pallets, kisten, keukenkasten, triplex, multiplex en spaanplaat.
Het is belangrijk om eerst je pallethout af te schuren. Zo zitten er geen splinters meer in het hout en zijn de hoekjes iets makkelijker te beschilderen. We raden aan om een dekkende beits te gebruiken voor je pallethout: een dekkende beits is namelijk een soepele verf die hout beschermt tegen UV-stralen en vocht.
Een pallet kan uit verschillende soorten hout worden gemaakt, van populieren tot grenen, soms gecombineerd in één houten product, al naar gelang de klantwensen.
Gemiddeld betaal je voor één pallet bruine korrels met EN+A1 label 270 tot 290 euro. De prijs van witte pellets bedraagt ongeveer 280 à 310 euro (per 784 kg). Pellets prijzen liggen ongeveer 25 à 50% lager dan die van fossiele brandstoffen!
De berekening. Gemiddeld wordt er 1.000 kilo pellets per jaar verbruikt. Als je van oktober tot april stookt, dan komt dit neer op 7,14 kilo per dag. Een zak van 15 kilo DIN+ gekeurde pellets kost gemiddeld €5 per zak, wat neerkomt op €0,33 per kilo.
Een pelletkachel kan niet zonder meer op een bestaande schoorsteen worden aangesloten. Door de sterke condensvorming in het afvoerkanaal moet de schoorsteen van binnen altijd bekleed worden met een RVS kanaal.
Ongeveer 1 zak in 3 dagen. Kachel brandt meestal van 15.30 tot ongeveer 20.30. 1 zak in de drie dagen ongeveer als het goed koud is.
Gemiddeld zul je per jaar zo'n zes maanden moeten stoken (herfst en winter). Als je woning goed geïsoleerd is, heb je aan 7.5 kuub genoeg.
Dennenhout bevelen we ook niet aan, in de open haard tijd was het een hele vette “nee!” omdat het dennenhars in een open haard niet goed verbrande. In de moderne houtkachel is dat niet meer belangrijk. Toch bevelen wij het niet aan omdat het hout dan wel echt perfect gekloofd en droog (max12% vocht) moet zijn.
Gebruik onbehandeld hout
Stookhout mag niet behandeld, geverfd of gelakt zijn. Bij verbranding komen er schadelijke stoffen vrij. Dit kan gevaar opleveren voor jezelf en voor je omgeving. Bovendien ontstaat hierdoor meer aanslag in je houtkachel of houthaard en in het rookkanaal.
In de Wet milieubeheer (artikel 10.2) staat dat het verboden is om afvalstoffen te stoken. Daarom mag iemand in een houtkachel of vuurkorf alleen onbehandeld en ongeverfd hout verbranden. Gemeenten kunnen een ontheffing verlenen als het niet om gevaarlijke afvalstoffen gaat.
- Gebruik de houtkachel nooit als allesbrander, maar stook alleen geschikt hout. Geschikt brandhout is ongeverfd en onbehandeld hout van onder andere eik, beuk, kastanje en fruitbomen.
In vergelijking met andere brandstoffen is de prijs van pellets lang voordeliger gebleven. Maar met de gezondheidscrisis is de prijs van klassieke brandstoffen ingestort en per kWh zijn pellets duurder geworden dan gas of stookolie. Twee ton pellets bevatten evenveel energie als ongeveer één ton stookolie of 1 m3gas.
Een pelletkachel is relatief een stuk duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld een houtkachel. Hou er wel rekening mee dat een pelletkachel een hoger rendement heeft en pellets een goedkopere brandstof zijn dan haardblokken.
Een pelletkachel kan een goede optie zijn wanneer je in een buitengebied woont en je huis moeilijk te isoleren is. Denk bijvoorbeeld aan monumentale boerderijen. Vaak kunnen die niet op een warmtenet worden aangesloten omdat het veel te duur is om zo'n buis voor één huis kilometers door te trekken.
Welke pellets zijn geschikt voor een pelletkachel? Wanneer u pellets koopt, zijn deze vaak voorzien van keurmerken, namelijk EN-Plus, A1 en DIN-Plus. Goede pellets beschikken over minimaal 2 van deze 3 keurmerken. Daarnaast moeten de pellets gemaakt zijn van 100% naaldhout (licht van kleur).
Wat is het verschil tussen witte en bruine pellets? Witte pellets zijn gemaakt van zacht hout (naaldhout of essenhout), deze pellets branden schoner. Bruine pellets zijn gemaakt van hardere houtsoorten en hier zit nog schors in. Schors bij verbranding zorgt voor meer onderhoud aan je pelletkachel.
Wanneer de pellets droog worden opgeborgen, kunnen pellets vele jaren bewaard worden. Hierbij is noodzakelijk om de pellets droog en van de grond, (bijvoorbeeld op de meegeleverde wegwerppallet) buiten te plaatsen.
Omdat Europallets zeker nog wat waard zijn, halen de EPAL leden graag europallets die u over heeft op. EPAL europallets en blokpallets kunt u dus inleveren bij de EPAL leden. Ze worden dan bij u opgehaald als het u uitkomt en u krijgt er ook nog eens een mooie vergoeding per pallet voor.
De Europallet afmetingen zijn 800×1200×144 millimeter (80 x 120 cm.) het gewicht is 25 kilogram en de draaglast is 1.500 kilogram.
Blokpallets, ofwel industriepallets, zijn verkrijgbaar in diverse maten en uitvoeringen. Het verschil tussen een blokpallet en een europallet is dat deze pallets aan vier kanten opgepakt kunnen worden met een palletwagen. Een balkpallet kan alleen in de lengte opgepakt worden.