Mensen zagen in die tijd zoet fruit als snoepgoed. Pas vanaf de zestiende eeuw werd van suiker voor het eerst snoep gemaakt. Het woord snoep werd pas later bedacht: eerst werd het lange tijd suikerwerk genoemd. Het bekende snoepmerk Haribo is pas veel later opgezet: in 1920.
De eerste echte snoepjes ontstonden in het jaar 1510, dat was in het Graafschap Vlaanderen. Vroeger werd snoep suikerwerk genoemd, ze smolten rietsuiker en voegde er bepaalde smaken aan toe. In het begin was het snoep vooral bekend bij de rijke mensen.
Eerste echte snoep
Dit snoep was vooral voor de rijken en heette 'suikerwerk'. Later werd er suiker uit bieten gehaald, maar dit was vrij duur. Suiker werd goedkoper toen de speciale suikerbiet ontstond.
Van alle soorten snoep is drop in Nederland het populairst. Meer dan twintig procent van alle verkochte snoep is drop. In totaal gaat er voor miljoenen euro's drop over de toonbank: in 2011 voor zo'n 168 miljoen!
Wat is snoep nou eigenlijk? Snoep is de naam voor allerlei soorten lekkernijtjes met meestal veel suiker. Het is zoet en daarom vooral populair bij kinderen.
Het idee om van rietsuiker allerlei soorten snoep te maken,ontstond rond 1510 in de Zuidelijke Nederlanden. De suiker werd toen eerst verhit en daarna werd er een smaakje bij gedaan. De Duitse keizers lieten het suikerwerk uit de Zuidelijke Nederlanden (nu Nederland) halen.
Boordevol suiker en vet
"Er bestaan geen superfoods", meent de wetenschapper. "Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Ben jij gek op chocolade? Dan kun je 'Glorious' vast wel waarderen. Deze bonbon is namelijk gemaakt van de meest luxueuze ingrediënten zoals zwarte chocolade van Valrhona, saffraan, witte truffel uit Périgord, vanille uit Madagaskar, goudvlokken én een geheim ingrediënt.
Snoep bevat helemaal geen voedingsstoffen, maar wel veel suikers en kleurstoffen. Te veel suiker is ongezond, want het doet niks goeds voor je lichaam. Ook zijn suikers verslavend, waardoor je steeds maar weer snoep wilt blijven eten.
Van alle soorten snoep is drop in Nederland absoluut het populairst. Drop wordt van alle snoepsoorten in Nederland dus het meest gegeten. Zelfs meer dan twintig procent van alle verkochte snoep is drop.
Duimdrop, zoethout, nougat, zwart witjes enz. Allemaal Oud Hollands snoepgoed van vroeger. Vroeger gingen we nog even langs dat winkeltje om snoepjes te halen voor een paar centen.
In 1931 liet hij de naam van de lekkernij vastleggen: lollipop, naar een beroemd renpaard met de naam Lolly Pop. Volgens een andere versie is het woord lollipop een samenstelling van het oude Noord-Engelse woord lolly ('zwaar') en het woord pop ('slaan').
Wist jij dat niet iedereen snoep kan of mag eten? In veel snoepgoed, zoals beertjes en drop, zit gelatine. Dat is een eiwit dat uit huid en botten van zoogdieren wordt gehaald. Vegetariërs, veganisten en sommige religieuze mensen zoals joden en moslims willen daarom zulk snoepgoed niet eten.
De geschiedenis van snoep
Als onze voorouders in de oertijd iets eetbaars zochten in het veld,namen ze alleen zoete vruchten mee. Ook zij wisten dus al dat iets met zoete smaak te eten was en iets bitters niet. De eerste echte zoetstof die de mensen gebruikten om hun eten een zoete smaak te geven, was honing.
Inclusief chocolade en kauwgom verorbert de gemiddelde Nederlander zo'n 11 kilo snoep per jaar. Dat is een stuk meer dan het Europese gemiddelde, dat rond de 8,5 kilo ligt.
In 1909 vond een zekere Charles Gordon Maynard ze uit in het atelier van de snoepwinkel van z'n vader. Hij gaf z'n snoepje vijf verschillende kleuren en vormen, en noemde ze “port, sherry, champagne, claret en burgundy”. Da's meteen ook de link met de naam 'winegum', want echte wijn zit er niet in.
Nee, van suiker op zichzelf word je niet dik. Eet je dagelijks te veel producten die veel suiker bevatten? Dan kan suiker wel bijdragen aan het ontstaan van overgewicht.
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).
Voedingsdeskundigen raden daarom aan om maximaal 10% van de dagelijkse energiebehoefte te besteden aan de restgroep, waartoe snoep en snacks behoren. Een kind van zeven tot negen jaar heeft bijvoorbeeld een energiebehoefte van 1800 kcal per dag. Volgens de 10 procent-regel kunnen daarvan 180 kcal worden 'opgesnoept'.
Toxic waste Candy is volgens kenners de zuurste snoepjes die er bestaan. We dagen je uit voor een toxic challenge met deze Toxic waste sour candy, probeer de zuurste snoepjes die zo sterk zijn dat je ze niet in je mond kan houden, langer dan 60 seconden in je mond te houden.
Zo nu en dan komen we bizarre snacks tegen die we natuurlijk graag met u willen delen. Een voorbeeld hiervan is de gummyworm van kado website Vat19 die 128 keer zo groot is als een standaard snoepworm. De worm weegt zo'n anderhalve kilo, is 26 centimeter lang en bevat maar liefst 4000 calorieën.
In de Russische hoofdstad Moskou hebben ze een van de grootste snoepjes ooit. 100 kilo weegt het paard van suikergoed.
Het eten ervan is behoorlijk ingeburgerd in Nederland. Maar wisten jullie ook dat het eten ervan nogal wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt? Volgens een wetenschappelijke studie naar chips is het eten van chips net zo verslavend als bijvoorbeeld drugs, met name omdat chips hetzelfde verslavende gevoel opwekken.
Waarom is chips verslavend? Chips bestaat eigenlijk uit twee elementen die voor de mens verslavend zijn namelijk zout en snelle koolhydraten. Zout en snelle koolhydraten hebben we als mens nodig en zijn in de natuur lastig te vinden.
Bij trek in frisdrank heb je al snel dezelfde associatie als bij trek in snoep: je denkt dat het door de suiker komt. Toch zijn er ook aanwijzingen dat het misschien een calciumtekort is dat ervoor zorgt dat jij dat blikje cola opentrekt.