Meestal wordt pijn in de liesstreek veroorzaakt door een blessure van één van de spieren in de lies. Maar ook darmproblemen of een liesbreuk kunnen een mogelijke oorzaak van liesklachten zijn. Daarom raden wij u aan om bij pijn in de lies altijd eerst naar de huisarts te gaan om dit uit te sluiten.
Bij pijn in de lies die blijft duren of waarbij je zelf geen duidelijke oorzaak ziet, zoals een sportletsel, contacteer je best je huisarts.
Symptomen - bij liesklachten voel je pijn aan de binnenzijde van het bovenbeen, in de liesregio. De pijn straalt vaak uit langs de binnenzijde van het bovenbeen. Soms zelfs naar de onderbuik of genitaliën. Als je drukt op de adductoren of hun aanhechting voel je dat de pijn toeneemt.
De aanhoudende klachten ontstaan door een terugkerende, plaatselijke irritatie of (niet bacteriële) ontsteking van de peesaanhechtingen ter hoogte van de lies. De pijn zit doorgaans aan de binnenonderzijde van het schaambeen en straalt soms uit naar de binnenzijde van het bovenbeen en de gehele liesregio.
Activiteiten zoals opstaan vanuit een stoel, lopen en het maken van een trapbeweging (voetbal) kunnen pijnlijk zijn. Maar bijvoorbeeld ook vanuit lig overeind komen door je buikspieren te gebruiken (een sit-up) kan liespijn veroorzaken.
Artrose van de heup begint met stijfheid en pijn bij bewegen. De pijn zit vooral in uw lies, bovenbeen en bil. Soms voelt u het zelfs tot in de knie. De pijn is het ergst wanneer u na rust weer in beweging komt (startpijn of ochtendstijfheid).
U herkent een liesbreuk aan een zwelling in de lies. De zwelling is beter zichtbaar als u staat, hoest of perst. De zwelling loopt soms door tot aan de balzak of schaamlip. Als u veel buikvet heeft, is de liesbreuk minder goed te zien.
Het genezingsproces duurt gemiddeld 6 tot 12 weken voordat volledige sporthervatting op oorspronkelijk niveau weer mogelijk is. Deze aandoening wordt hier niet verder besproken. Het is mogelijk dat een acute liesblessure later overgaat in een chronische liesblessure.
Normaal gesproken duren liesklachten 6 - 10 weken. Duurt de klacht langer dan wordt gesproken van chronische liesklachten. Soms kunnen chronische liesklachten wel jaren duren. Echter met veel geduld en consequent oefenen is een liesblessure doorgaans goed op te lossen.
Patiënten bij wie een operatie of injecties niet helpen, krijgen soms medicijnen voorgeschreven. Het betreft dan specifieke pijnstillers, bedoeld voor pijn die wordt veroorzaakt door beschadiging van de zenuwen. Voorbeelden daarvan zijn: Lyrica en Tryptizol.
Maak een afspraak bij uw huisarts: als u een zwelling in de huid heeft, die gespannen en pijnlijk wordt omdat er veel pus in zit. als u voor de ontstekingen een lotion of tabletten met antibiotica gebruikt, maar u ziet na enkele weken nog weinig verbetering, de klachten verergeren of u heeft last van bijwerkingen.
Als zo'n zenuwwortel in de wervelkolom (bijvoorbeeld bij een hernia van de tussenwervelschijf) of bij het verlaten van de wervelkolom geïrriteerd raakt, kan dit pijnklachten geven in de rug, lies of been. Soms bestaat er ook krachtverlies in uw been/de benen en tintelingen of een doof gevoel in het pijnlijke gebied.
Veelal wordt de oorzaak van pijn in de linkerzij gediagnosticeerd als artrose, zenuwpijn, scheve rug, aspecifieke rugpijn, spieren zijn te slap, scheve bekkenstand, noem maar op. Vervolgens moet blijkbaar de wervelkolom of het bekken rechtgezet worden of moet je aan de core training (buikspieren en balans e.d.).
Hierbij voelt de sporter een plotselinge pijnscheut in de lies, waarna er stekende pijn in combinatie met zwelling en verkleuring optreedt. Na de eerste noodzakelijke hulp (ijs en totale rust), is voor een goed herstel weer de hulp van een sportfysiotherapeut noodzakelijk.
De liesregio zit aan de voorkant en binnenkant van je bovenbeen, je schaamstreek en je onderbuik. In de onderbuik zitten je verschillende buikspieren en je lieskanaal. Aan de binnenzijde van je bovenbeen zitten de adductorenspieren die je been naar binnen bewegen.
Een effectieve behandeling van pijn in de lies
Dat is niet ingewikkeld. Daarvoor moet de spier losgemaakt worden. De beste methode hiervoor is het simpelweg masseren en losduwen van de spieren. Dit kan wat gevoelig zijn, maar deze pijn is juist een teken dat er op de goede plek geduwd wordt met voldoende kracht.
Voorkomen van liesklachten
Goede schoenen met voldoende grip voor de grond waarop je sport is belangrijk. Met een goede warming-up voorkom je blessures. Je bereidt de spieren en de rest van het lichaam voor op wat er gaat komen. Kijk op voorkomblessures.nl voor voorbeeld warming-up.
Beide voeten naar voren gericht houden. Zet je hand op de heup als in de tekening. Buig verder door het been en druk de heup naar binnen en iets naar voren. Probeer de eindstand te bereiken.
De kans op het ontwikkelen van een liesbreuk is bij vrouwen veel lager dan bij mannen (4 versus 25 tot 40%). Als vrouwen een liesbreuk hebben, is dat relatief vaak een hernia femoralis (20% versus 5% bij mannen).
De liesbreuk voelt pijnlijk of branderig/stekend aan. Ook mogelijk is dat u wel de zwelling voelt, maar geen pijn heeft. U kunt daarbij het gevoel hebben dat er iets 'in de weg' zit in de lies. Het kan ook voorkomen dat u wel pijn voelt, maar geen zwelling ziet.
Door de beknelling wordt de bloedvoorziening naar dat deel van de darm belemmerd, waardoor het beklemde stuk van de darm kan afsterven. Als dit gebeurt moet u met spoed worden geopereerd, anders loopt u het risico te overlijden.
Een liesbreuk geneest nooit vanzelf. Het is mogelijk om de opening operatief te sluiten. Een operatie is echter alleen noodzakelijk als u klachten heeft door de liesbreuk. Als u nauwelijks klachten heeft en de zwelling makkelijk kunt terug duwen is een operatie niet direct nodig.
Gelukkig is, naast gezonde voeding, blijven bewegen juist goed om klachten te verminderen en is wandelen bij uitstek een geschikte activiteit. Omdat artrose slijtage van het kraakbeen is, dien je wel je eigen grenzen in de gaten te houden. Ook al is bewegen goed, overdaad schaadt in dit geval.