Gekookte eieren kunnen exploderen als je er na het opwarmen in hapt. Dat komt doordat het eigeel gevoeliger is voor de straling van de magnetron dan het eiwit. Bron: Shutterstock/montreep. Verwarm een al gekookt ei niet in de magnetron.
Dit is de makkelijkste en snelste methode van allemaal. Vet de magnetron plaat in met wat olie of boter. Breek het ei op de plaat. Zet de magnetron in de hoogste stand voor 45 seconden.
Verwarm het ei 30 seconden op 400 watt in de magnetron.
Het kan zijn dat je het ei langer in de magnetron moet koken, maar je kunt het beste met een lage stand beginnen en het ei langzaam koken om te voorkomen dat hij uit elkaar spat.
3-5 minuten een zacht, medium of hard gekookt ei bij maximaal 1000Watt. Alles wat je moet doen is het ei in deze schattige eierkoker zetten, een beetje water erbij doen, de bovenkant erop draaien en hem in de magnetron zetten.
Of ze nu gekookt of gebakken zijn: eieren kun je maar beter niet opnieuw opwarmen om ze alsnog te eten. Weggooien, dus. Je spijsvertering kan hier namelijk flink van in de war raken. Als je aardappelen opnieuw wilt opwarmen, dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen.
Vul een kopje tot de helft met water, doe er een halve eetlepel azijn bij en breek er dan een ei in open. Dek af met een bordje en zet 60 seconden in de microgolfoven. Afhankelijk van de sterkte van je microgolf, kan het zijn dat je daar nog 20 seconden bij moet doen.
Eieren koken gaat erg snel en makkelijk in de waterkoker. Vul de waterkoker met water en leg er een aantal eieren in. Zet de waterkoker aan en wachten maar. Als de koker afslaat, laat je de eieren er nog drie minuten in liggen als je zachte eieren wil en vijf minuten als je hardgekookte eieren wil.
Een magnetron gebruikt niet-ioniserende, radiofrequente EM-straling (RFE). Hoewel die geen elektronen uit een atoom kan losmaken, brengt die ze wel in beweging. Als dat gebeurt bij watermoleculen, bijvoorbeeld in voedsel, vibreren die, waarbij hitte wordt opgewekt. Dat zorgt voor het 'garen' van het voedsel.
Opwarmen gaat heel simpel.
*Leg ze in een ovenvaste schaal met koud water. Temperatuur op 50°Celsius en de timer op 15 minuten. Na die tijd is de ergste kou eraf. Mocht je je afvragen of de zachte eieren dan hard zijn geworden!
Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 3-4 minuten. Halfzacht ei 5-6 minuten. Hard ei 8 minuten.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Cloer 6020 de beste eierkoker is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Cloer 6020 is de Severin EK3161.
Eten met een schil eromheen kan niet altijd opgewarmd worden in de magnetron. De schil zorgt er namelijk voor dat de warmte niet kan ontsnappen, waardoor het eten als het ware ontploft. Denk dan bijvoorbeeld aan eieren en druiven.
Als je tijdens het koken van eieren een scheutje natuurazijn toevoegt heb je namelijk nooit meer kapot kokende eieren. Als het ei barst zorgt het azijn ervoor dat het eiwit direct stolt en niet meer gaat schuimen. Ook je eitje wordt verder perfect gekookt.
Over het algemeen geldt dat je eten nooit langer dan twee uur na het bereiden mag laten staan. Binnen twee uur moet je het eten in de koelkast of vriezer leggen. Tegelijkertijd geldt dat je eten wel goed moet laten afkoelen voordat je het in de vriezer of koelkast zet.
Nee, er is geen bewijs dat het eten van voedsel bereid in de magnetron de kans op kanker vergroot. De samenstelling van je eten verandert niet in de magnetron. De magnetron verwarmt voedsel met microgolven, een speciale vorm van straling. De microgolven zorgen ervoor dat de watermoleculen in het voedsel gaan trillen.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
Al ons voedsel bestaat uit moleculen. Wanneer je voedsel in de magnetron verwarmt, gaan deze moleculen door elektromagnetische stralen sneller bewegen. Daardoor ontstaat warmte. Je kunt het vergelijken met wanneer je je handen heel snel langs elkaar beweegt, dan voel je ook dat deze warmer worden.
Als je een eitje wilt bakken, maar je hebt geen pan of vuur bij de hand (bijvoorbeeld op werk) dan is de magnetron je beste vriend. Om een eitje te bakken pak je een bordje en zet je deze voor 2 minuten in de magnetron. Let wel op dat het een magnetronbestendig bordje is.
U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje. Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst. Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet.
Een waterkoker is zeker niet gemaakt voor melk te koken, de voornamelijkste redenen hiervoor is dat melk niet verdampt en omdat melk zal verbranden. Melk is een combinatie van water, vetten en eiwitten. Bij het koken van melk zullen de vetten en eiwitten bovenop het water een laag vormen.
Het kommetje van roestvrij staal houdt het ei mooi in vorm. Dankzij de gaatjes aan de zijkant circuleert het water rond het ei zodat het gelijkmatig pocheert. Na het pocheren kantel je de pocheerder naar achteren. De gaatjes laten het water makkelijk wegvloeien.
In veel recepten wordt een eetlepel (of meer) azijn toegevoegd aan het kookwater. Dit helpt het eiwit te stollen, maar geeft het oppervlak van het eiwit ook iets ruws, ook de azijnsmaak kan het gerecht in de weg zitten.
Doe wat olie op de vershoudfolie en leg deze daarna in je kommetje, voeg hier je ei en wat peper en zout aan toe. Knoop de folie dicht en leg het zakje ongeveer 3 minuten in kokend water. Knip het zakje open et voilà: het perfect gepocheerd eitje is klaar.
Heb je een eitje gekookt en is-ie afgekoeld? Warm het dan niet op in de magnetron. Als je een hapt neemt in het opgewarmde ei kan het namelijk exploderen. Hierbij verbrand je niet alleen je mond, je kan ook gehoorschade oplopen.