Je kunt vloerverwarming bijvoorbeeld combineren met een betonvloer, al moet je wel rekening houden met enkele aandachtspunten. Beton zet nu eenmaal makkelijk uit en is gevoelig, waardoor er scheuren kunnen ontstaan. Maak dus gebruik van uitzetvoegen en zorg ervoor dat je betonvloer voldoende dik is.
De aanwezigheid van een vlakke zandcement dekvloer of een anhydriet dekvloer is een absolute voorwaarde voor het kunnen infrezen van vloerverwarming. Deze moet minimaal 2,5 – 3 cm dik zijn. Het infrezen van vloerverwarming in een betonvloer is ook mogelijk, maar dan met een extra zware machine tegen meerprijs.
Energiezuinig beton storten
Uw energiekosten kunnen oplopen op het moment dat u een vloer kiest in combinatie met vloerverwarming. Daarom adviseren wij u energiezuinig beton. Deze beton is anders qua samenstelling. De massa van dit beton is massiever en bevat veel minder stilstaande lucht.
Hoe dik is een vloeropbouw met vloerverwarming? Als je vloerverwarming legt, zal je vloeropbouw dus dikker zijn dan normaal. Hoeveel dikker precies, hangt af van het type systeem. Ga je voor vloerverwarming met een halfdroog systeem, dan varieert de dikte zonder extra isolatie tussen 8,5 en 14 cm.
Hoe dieper de buizen liggen, des langer het duurt voordat de vloer een aangename warmte af kan geven. Het voordeel van het dieper leggen is dat de temperatuur minder snel afkoelt in de vloer. Wij adviseren dus om een diepte aan te houden van 5 centimeter.
Als u vloerverwarming installeert wilt u natuurlijk scheurvorming voorkomen. Kies daarom voor een beton vloer van minimaal 10 centimeter dik zodat hier twee keer een beton net in geplaatst kan worden. De maximale dikte voor de vloer bedraagt 18 centimeter.
Mogelijkheden infrezen vloerverwarming
Zo is het noodzakelijk dat de dekvloer van zandcement of anhydriet is. Daarnaast moet de vloer vlak zijn en een dikte van minimaal 30mm hebben, zodat er voldoende van de dekvloer overblijft onder de ingefreesde sleuven (zodat er geen scheuren kunnen ontstaan).
Kosten betonvloer met verwarming. De kosten van een gegoten betonvloer inclusief vloerverwarming liggen tussen de 120 en de 200 euro per vierkante meter inclusief materialen en plaatsing.
Nadat de vloer gegoten is laat je hem best enkele weken uitdrogen zonder de verwarming op te starten. Na 3 à 4 weken kan je de vloerverwarming opstarten op een laag niveau zodat het beton langzaam kan uitdrogen en uitharden. Starten doe je best met een watertemperatuur van 25°C.
EPS: wanneer je genoeg ruimte onder je betonvloer hebt, kun je geëxpandeerd polystyreen (EPS) aanbrengen. In de volksmond staat dit materiaal bekend als piepschuim. EPS is een goedkope en betrouwbare keuze voor het isoleren van betonnen vloeren. Bovendien is het in verschillende diktes te verkrijgen.
Voor beton is de thermische uitzettingscoëfficiënt afhankelijk van het gebruikte toeslagmateriaal: voor gewoon grindbeton: 12 x 10-6 per °C; voor beton met harde kalksteen: 8 x 10-6 per °C; voor beton met licht toeslagmateriaal: 7 tot 11 x 10-6 per °C.
Droogbouw vloerverwarming is samen met wandverwarming het meest duurzame en comfortabele alternatief. Deze vloerverwarming leg je bovenop de bestaande (houten) vloer. De vloer komt daarbij minimaal 20mm hoger te liggen.
In een zandcement dekvloer zullen altijd scheuren voor komen. Tijdens het drogingsproces zal het zandcement altijd een bepaald krimp veroorzaken. Wanneer er geen vloerverwarming is opgenomen in de vloer, zullen de scheuren tijdens de drogings-fase ontstaan en zijn te zien als kleine scheurtjes.
Onderstaand de gemiddelde prijzen als hoofdverwarming. Bij vloerverwarming kun je kiezen tussen matten en het infrezen van de vloerverwarming. Matten zijn over het algemeen duurder dan infrezen.
Gemiddeld schommelt de prijs voor beton frezen tussen 6,5 tot 8 euro per vierkante meter, incl. btw. Bij kleine oppervlakken (meestal minder dan 60 m²) geldt vaak een uurtarief. Dit uurtarief ligt tussen rond de 100 euro per uur.
Doorgaans wordt er echter onderscheid gemaakt tussen matten en infrezen. Matten zijn over het algemeen duurder dan het infrezen van vloerverwarming. De prijs zal voornamelijk afhangen van het oppervlakte van jouw huis. De prijs kan variëren van 750,- euro (20 m2) tot 3500,- euro (240 m2).
Beton is op zich geen duur materiaal, in tegendeel. De uitstekende levensduur van minimaal 100 jaar zorgt er in combinatie met het scherpe kostenplaatje voor dat we kunnen spreken over een werkelijk uitstekende prijs-kwaliteitverhouding waar menig aantal andere materialen alleen maar van kunnen dromen.
Het infrezen van vloerverwarming kost gemiddeld 30 tot 45 euro per m² (excl. btw), uitgaande van een ruimte van 40 m². Dit is inclusief het egaliseren van de vloer. Gaat het om vloerverwarming als bijverwarming, dan betaal je gemiddeld 5 euro per vierkante meter minder.
Het kan wel, de noppenplaat geeft voldoende isolatie om te voorkomen dat ze down under warme voeten krijgen.
Voor een betonvloer op isolatie reken je best op een minimale dikte van 20 cm (gemeten vanaf de vloerplaat of drukvaste ondergrond). Wanneer je je betonvloer langs de bovenkant laat isoleren, bestaat de totale vloeropbouw doorgaans uit: Drukvaste ondergrond of vloerplaat.
Schuimbeton is niet goedkoop en aanzienlijk duurder dan gewoon beton. Alleen voor isolatiedoeleinden is het dus niet echt geschikt, omdat de isolatiewaarde niet hoog genoeg is.
De richtlijnen gaan ook in op de wijze waarop vloerverwarming het beste kan worden toegepast bij welke afwerkvloer. Bij woningen gebruikt men veelal een zandcement dekvloer, bij appartementenbouw calciumsulfaat gietvloer (anhydriet) en bij grotere oppervlakken als magazijnen en winkels beton (monolitisch).
Egaline wordt veelal gebruikt in combinatie met vloerverwarming. Zeker als u leidingen in de bestaande vloer laat frezen is het belangrijk de vloer hierna te egaliseren. Egaline is hier uitstekend geschikt voor. Door de flexibiliteit van egaline is het bovendien goed te combineren met vloerverwarming.
Eerste keer vloerverwarming opstarten
Het opstarten van het vloerverwarmingssysteem mag je echter pas doen zo'n 6 weken nadat de dekvloer is aangebracht. Deze moet namelijk eerst de mogelijkheid krijgen om volledig uit te harden vooraleer er warmte door de buizen wordt afgegeven.
Vloerverwarming aanleggen is niet heel eenvoudig, maar als je een handige, ervaren klusser bent, kun je het zelf doen. Globaal genomen zijn er twee verschillende soorten vloerverwarming te onderscheiden: elektrische vloerverwarming en warm water vloerverwarming.