Een klinisch seksuoloog is opgeleid om je te helpen bij je seksuele problemen. De vragen waarmee je bij een seksuoloog terecht kan, zijn erg uiteenlopend. Het kan een heel algemeen thema zijn, maar het kan ook voor een heel specifiek probleem zijn.
Een seksuoloog is meestal een psycholoog, een arts of een maatschappelijk werker, die gespecialiseerd is in seksuele problemen. Een seksuoloog helpt dus bij seksuele problemen. Een seksuoloog kan ook lichamelijk onderzoek doen en medicijnen voorschrijven. De seksuoloog kan je helpen met allerlei seksuele problemen.
Hoe word je een Seksuoloog? Er kan gekozen worden voor een HBO studie toegepaste psychologie welke 4 jaar duurt. Naast de 4 jarige opleiding is het nodig een master te behalen en daarna nog een 2 jarige post doctorale opleiding seksuologie bij bijvoorbeeld de RINO. Het is een lange weg.
De opleiding seksuologie is een tweejarige multidisciplinaire post-BIG opleiding waarmee je het theoretische deel van de opleiding tot Seksuoloog NVVS kunt behalen. Aan de opleiding kunnen BIG-geregistreerde psychotherapeuten, psychiaters, artsen, klinisch psychologen, orthopedagogen en GZ-psychologen deelnemen.
Verwijzing en vergoeding
Uw huisarts is het eerste aanspreekpunt bij seksuele problemen. Als u samen met uw huisarts besluit dat seksuologische hulp nodig is, kan hij of zij u doorverwijzen naar de polikliniek Verloskunde & Gynaecologie. Een gynaecoloog beoordeelt uw klachten en schakelt de seksuoloog in.
Het tarief voor een consult is 100 Euro. Een consult duurt een uur. Een aantal ziektekostenverzekeringen vergoeden vanuit de aanvullende verzekering een aantal gesprekken bij een seksuoloog. U moet zelf nagaan of uw pakket daar recht op biedt.
Hoeveel gesprekken er nodig zijn hangt af van de ernst van het probleem. In de meeste gevallen volstaat een korte begeleiding. Dat kan gaan van één enkel gesprek tot een 10-tal sessies. Bij sommige problemen (zoals pijn bij het vrijen) kan een medisch onderzoek nodig zijn.
De opleiding seksuologie is een tweejarige multidisciplinaire postacademische opleiding waarmee u het theoretische deel van de opleiding tot Seksuoloog NVVS kunt behalen. Aan de opleiding kunnen BIG-geregistreerde psychotherapeuten, psychiaters, overige artsen, klinisch psychologen en GZ-psychologen deelnemen.
Loopbaan. Na afstuderen beschik je over heel wat kennis en competenties en een waaier aan loopbaanmogelijkheden. Je vindt seksuologen in uiteenlopende sectoren zoals de gezondheidssector (bv. in de seksuele hulpverlening en als beleidsmedewerker), het onderwijs (bv.
Aanvullende verzekering voor gespecialiseerde GGZ
Denk hierbij aan een seksuoloog, een sessie mindfulness bij burn-outklachten, of lichttherapie bij winterdepressie. Je kunt hier wel een aanvullende verzekering afsluiten. Zo krijg je (een deel) vergoed. Belangrijk is wel dat je een verwijsbrief van een (huis)arts hebt.
5. Op dit moment zijn er binnen ZorgkaartNederland 20 psychologen met specialisatie seksuologie in Nederland bekend. Het gemiddelde cijfer van alle psychologen met specialisatie seksuologie in Nederland is een 7.5 op basis van 18 waarderingen.
Een postgraduaat is een opleiding ingericht door hogescholen en universiteiten van minstens 20 studiepunten. Deze opleiding volgt op een bachelor- of masteropleiding en geeft recht op een postgraduaatsgetuigschrift.
Na de afstudeerrichting Pedagogiek en Onderwijskunde kun je terecht in een zeer breed werkveld. Meestal neem je hierbij een coördinerende, plannings-, strategische, ondersteunende of onderzoekrol in. Maar ook heel wat afgestudeerden combineren dit met de directe praktijk op de werkvloer.
Een deskundig seksuoloog
De titel 'seksuoloog' is niet beschermd, iedereen mag zich zo noemen. Het lidmaatschap van de NVVS is niet voldoende om zich seksuoloog te noemen. Alleen de titel 'seksuoloog NVVS' staat borg voor kwaliteit die toetsbaar is. Deze titel is een kwaliteitskeurmerk en is merkenrechtelijk beschermd.
Het komt vaak door drukte, stress en weinig aandacht voor elkaar of voor uzelf. Meer aandacht geven aan uw relatie en aan seks kan dan helpen. U kunt er ook over praten met uw huisarts.
Sensate focus is een handige techniek om je seksualiteit en die van je partner te verkennen. Je streelt elkaar en zegt wat je voelt. Een van de technieken die sekstherapeuten gewoonlijk aan een stel voorstellen, is om momenten te vinden om elkaar te strelen.
Een schakelprogramma is een programma dat je volgt als je een master wil doen die naar aansluit op je bachelor. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je een master in een ander vakgebied wil volgen of omdat je van een hbo-bachelor wil doorstromen naar een wo-master. Een schakelprogramma wordt ook wel een premaster genoemd.
Vierjarige opleiding
Je hebt een afgeronde universitaire masteropleiding psychologie, pedagogische wetenschappen of geestelijke gezondheidskunde of je hebt het artsexamen behaald. Met deze vooropleiding kun je door een erkende praktijkinstelling worden voorgedragen voor de opleiding tot psychotherapeut.
Een relatietherapeut helpt jullie om emoties van elkaar te begrijpen, te verwerken en naar elkaar uit te spreken. Jullie maken in dit proces opnieuw bewuste keuzes over het soort relatie dat jullie willen. Hierdoor ontstaat er een nieuwe stabiele band met vertrouwen.
U krijgt geen vergoeding voor behandelingen van: psychische klachten als u (nog) geen psychische stoornis heeft. problemen op het werk, zoals burn-out of overspannenheid. relatieproblemen.
Een Orthopedagoog valt afhankelijk van de verantwoordelijkheid in salarisschaal 60 of 65. Dit betekent een loon van € 2877,- tot maximaal € 5280,-.
In het bezit zijn van een universitair diploma in de klinische orthopedagogiek waarbij de opleiding minstens 5 jaar studie in het voltijds onderwijs omvat, of 300 ECTS telt.
Diagnostiek: De orthopedagoog onderzoekt en diagnosticeert opvoedings-, ontwikkelings-, leer-, gedrags- en emotionele problemen en brengt de psychosociale gevolgen ervan in kaart. Hij/zij heeft bijzondere aandacht voor protectieve en risicofactoren bij kinderen, jongeren of volwassenen en hun context.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
Een bacheloropleiding kies je als je zoekt naar ruime algemene bagage. Ze scheppen een brede waaier aan beroepsmogelijkheden. Een graduaatsopleiding is een gespecialiseerde opleiding voor een concreet beroep. Graduaten stomen je perfect klaar voor directe start op de arbeidsmarkt.