Het grootste gezondheidsvoordeel van rauwe melk is het positieve effect op het voorkomen van eczeem, astma en allergieën, zo blijkt uit meerdere publicaties. Ook heeft het een positief effect op de darmflora en het immuunsysteem.
Melkkefir is prima te gebruiken als een gezonder alternatief voor de gemiddelde drinkyoghurt. Je kan dagelijks een glas drinken of gebruiken in een fruit/groente smoothie. Houd er rekening mee dat er nog wel een heel klein beetje lactose aanwezig is.
Supermarktkefir van de Lidl, AH, Aldi en Jumbo is niet gemaakte met de echte kefirculturen, waardoor het geen van de gezondheidsvoordelen van kefir biedt. Supermarktkefir werkt dus niet probiotisch. Aan supermarktkefir zijn vaak nog allerlei (nutteloze) voedingsstoffen toegevoegd.
Kefir wordt over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk, hoewel uit veel recente onderzoeken blijkt dat rauwe melk meer effect op de gezondheid heeft. Bij kinderen die rauwe melk drinken komen astma en allergieën veel minder voor.
Het drinken van rauwe melk is niet gezonder dan gepasteuriseerde of verhitte melk. Sterker nog: Het is mogelijk dat er ziekmakende bacteriën in zitten. Of rauwe melk gezonder is dan gepasteuriseerde melk uit de supermarkt, is tot nu toe niet overtuigend aangetoond.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Arla biologische kefir is een pure zuiveldrank gemaakt volgens authentiek recept. Het is een natuurlijke bron van voedingsstoffen. Kefir bevat rechtsdraaiende melkzuurbacteriën, calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12. Arla biologische kefir heeft maar twee ingrediënten: biologische melk en échte kefirculturen.
En wat blijkt? In kefir zit maar liefst 150.000 keer meer bacterie-inhoud dan Yakult. Kefir bevat dus vele malen meer bacteriën dan de andere twee drankjes. Het voordeel van kefir ten opzichte van Yakult en yoghurt is dat het vele malen meer bacteriën bevat, inclusief de belangrijke gisten, zonder toevoegingen!
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait. Dit laatste ivm de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas).
Kefir vs. kombucha, wanneer wat drinken? Beide dranken kunnen op elk moment van de dag gedronken worden, maar experts raden aan om kefir op een lege maag te drinken om de opname van probiotica te maximaliseren. Kombucha kan het beste worden gedronken als een gezond alternatief voor frisdranken.
Kefir is een zogenoemde probiotica. Deze bacteriën houden je darmflora gezond en zorgen in sommige gevallen zelf tot herstel. Daarnaast zit kefir vol met vitaminen en mineralen zoals B1, B2, B6, B8, B12, C, D,K, calcium en ijzer waardoor het onder meer goed is voor onze weerstand.
Kefir heeft een hoge voedingswaarde, is rijk aan probiotica en helpt bij de spijsvertering en een gezonde darmflora. Naast het bovenstaande bevat kefir nog veel meer mineralen en vitaminen. Enkele voorbeelden zijn: magnesium, vitamine C, vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2.
Het Voedingscentrum raadt het niet aan om rauwe melk te drinken, omdat er risico's aan verbonden zijn. Dit heeft ermee te maken dat er ziekmakende bacteriën, zoals listeria en salmonella, in de rauwe melk kan zitten. Rauwe melk kun je wel drinken wanneer je het van tevoren eerst kookt.
We hebben het hierboven net gezegd, rauwe melk moet je bewaren in de koelkast en kan je slechts 48h bewaren. Voor de andere soorten zijn de regels minder streng. Gepasteuriseerde, gesteriliseerde en UHT-melk bewaren heel goed bij kamertemperatuur zolang ze iet open zijn.
Rauwe melk is melk zoals het wordt uitgescheiden via de melkklieren va het dier. De melk is onbewerkt. Deze melk is koud, maar kort houdbaar. Bij verse, of gepasteuriseerde melk (deze vind je in het koelschap van de supermarkt) is de melk kort verhit tot 72°C.
Kefir zou gezonder zijn dan yoghurt. Beide zuivelproducten bevatten zogeheten probiotica, bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand.
#1: Kefir werkt cholestorolverlagend, antibacterieel en ontstekingsremmend. De probiotische micro-organismen in de kefirculturen verlagen ook cholesterolwaarden in ons lichaam (2).
Gebruik regelmatig, als je melkproducten verdraagt, wat zure melkproducten (biologisch) of kefir. Deze werken licht cholesterolverlagend door hun gunstige invloed op de darmen.
► Je kunt bij Kefirshop zowel melkkefir als waterkefirkorrels veilig en vertrouwd kopen. Verkrijgbaar in de vorm van melkkefir korrels en waterkefir korrels (ook in gedroogde vorm verkrijgbaar). De basis voor melkkefir zijn verse, levende melkkefir korrels.
Supermarktkefir van de Lidl, AH, Aldi en Jumbo is niet gemaakte met de echte kefirculturen, waardoor het geen van de gezondheidsvoordelen van kefir biedt. Supermarktkefir werkt dus niet probiotisch. Aan supermarktkefir zijn vaak nog allerlei (nutteloze) voedingsstoffen toegevoegd.
De allerbeste zuiveldrank
Dit is de Kefir zoals hij van oudsher gemaakt werd: door rauwe melk te fermenteren met behulp van kefirkorrels (in de volksmond 'het kefirplantje' genoemd) in plaats van kefirculturen in poedervorm.
De kefir begint na een paar dagen tot een week goed te groeien.Vervolgens wordt in een periode van 2 weken tot een maand de groei steeds minder, totdat het stopt of zelfs achteruit gaat. Is de groei eenmaal gestopt, dan zal het waarschijnlijk nooit meer gaan groeien en moet u met nieuwe/actieve waterkefir aan de slag.
Als er veel kaasachtige brokjes en korreltjes inzitten, i.c.m. het achterblijven van groei en een zure smaak, is dat geen goed teken. Ook als de kleur van de kefirkorrels langzaamaan steeds geler wordt is dat een teken van verval. Evenals een te zure, minder prettige smaak.
Waterkefir of melkkefir? Maar… wat kun je nu het beste kiezen? Het goede nieuws is: als je je zuivelinname wilt minderen, zit je met beide kefirsoorten goed. Melkkefir bevat alleen wat meer goede en gezonde bacteriën en gisten dan waterkefir.