Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De courgette heeft rotte plekken of schimmel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Courgette bewaren
De courgette blijft 1 à 2 weken goed. Een restje rauwe courgette kun je het beste wel in de koelkast bewaren. Bewaar het restje in vershoudfolie. Gekookte courgette kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Courgettes zijn het beste te bewaren buiten de koelkast op een koele plaats (12-15° C). De courgette kan dan nog narijpen en zo krijgt hij nog meer smaak. Je kunt hem zeker een week bewaren. Verpakte courgettes zijn langer houdbaar.
Er bestaan veel verschillende soorten en kleuren courgette: langwerpige, ronde, kromme, rechte, lichtgroene, donkergroene, met strepen, lichtgekleurde bijna witte en gele. Een bijzondere soort courgette is ook de klimcourgette.
Net zoals bij zowat elke fruit- en groentesoort is ook de courgette super gezond om rauw te eten. Tijdens het eten van rauwe groenten worden de vitaminen beter bewaard. En laat een courgette dan nét de groentesoort zijn die volgepropt zit met vitamine A, B1, C en nog een hele resem andere vitaminen.
Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten.
Toxiciteit. In de vruchten van deze oude gecultiveerde planten treft men occasioneel toxische stoffen aan, de zogenaamde cucurbitacines, die uiterst bitter smaken en lokaal irriterend werken. De oorzaak van het probleem is vaak de teelt van zowel pompoenen als sierpompoenen in eigen tuin.
Zonder bevruchting krijg je geen courgettes (of pompoenen), want dan zullen de vruchten na het sluiten van de bloem geel worden en afsterven. Dit betekent dat vrouwelijke en mannelijke bloemen dus wel ongeveer tegelijkertijd geopend moeten zijn.
Ook bevruchte courgettes kunnen rotten. Bij vochtig weer ontstaat een schimmel op het verdroogde bloempje dat aan het uiteinde van de vrucht overblijft. Deze schimmel kan dan, bij koude en vochtige omstandigheden, de punt van de vrucht aantasten. Zo'n vruchten moet je onmiddellijk verwijderen.
De gele courgette is een ander ras én wordt in Nederland alleen in kassen geteeld, omdat hij gevoelig is op de schil. De groene kun je in in de kas én buiten telen. Qua smaak zijn de courgettes precies hetzelfde. Dus behalve de kleur, zijn de courgettes identiek aan elkaar.
Courgette in de koelkast bewaren is geen goed idee. De kelder is een betere bewaarplaats. Daar blijft courgette een week goed. In de diepvries blijft courgette tot 12 maanden goed.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Courgette, aubergine en paprika
Courgette, aubergine en paprika moet je ook niet in de koelkast bewaren. Deze groenten verliezen dan hun smaak. Je kunt ze het beste bewaren op kamertemperatuur.
In blokjes, plakjes, of in reepjes, maar je kunt bijvoorbeeld ook gevulde courgettes invriezen. Het is dus een veelzijdige groente, en niet alleen bij de mogelijkheden om de groente klaar te maken, maar ook als het om bewaren gaat. Zo kan deze groente bijvoorbeeld ook ingemaakt worden, of gedroogd worden.
Je kunt bijna alles wel invriezen, ook courgette spaghetti maar je kunt het na het ontdooien niet meer als zodanig op je bord krijgen. Dat wil zeggen, eenmaal ingevroren courgette spaghetti die ontdooid, wordt zacht en nattig. Het wordt nooit meer de echte mooie slierten courgette spaghetti, helaas.
Gebakken courgette kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Bereide courgette kun je beter niet invriezen, omdat de structuur dan erg slap wordt.
Dit moet je weten voor de oogst
De vrouwelijke bloemen ontwikkelen zich alleen tot courgette als er ook mannelijke bloemen (op een steeltje) bloeien en er bestuiving door hommels en bijen kan plaatsvinden. Een niet-bevruchte vrucht kun je herkennen aan een puntig uiteinde, meestal wordt deze door de plant afgestoten.
Goede rassen (naar onze mening) zijn: Black Beauty (langwerpig, zeer donkergroen, altijd goed en lekker en veel) Ronde de Nice (licht-grijzig-groen, gevlekt, rond van vorm, lekker romig, wel jong plukken) Lebanese White (ook wel White Lebanese), mijn favoriet voor soepen, een extra romige courgette)
Het is niet verwonderlijk dat vooral vruchtgewassen (zoals courgette, komkommer, pompoen en tomaat), maar ook broccoli en slabonen, echte zonnekloppers zijn. Acht uur zon per dag is voor deze groenten echt wel een minimum om vruchten of bloemhoofden te kunnen plukken.
Deze witte courgettes wijken qua smaak niet veel af van zijn groene broertjes. De courgettes hebben een milde en neutrale smaak. Hierdoor is de groente makkelijk te verwerken in vele gerechten. Verwerk de courgette in pastagerechten en soepen of serveer gevulde courgette.
De bolcourgette heeft een diameter van 6 tot 8 cm en is verkrijgbaar in de kleuren donkergroen, lichtgroen en geel. De courgette behoort, net als de kalebas, pompoen, patisson en spaghettipompoen, tot het geslacht Cucurbita. De plant Cucurbita pepo L.
Courgettes zijn klein (15 tot 20 centimeter lang) het lekkerst. Oogst de courgette door met een mesje het korte stukje steel achter de courgette door te snijden, of door de courgette 2 keer om te draaien waardoor de courgette op hetzelfde stukje steel van de plant scheurt. Oogst niet te laat!
Kun je overrijpe courgette eten? De courgette wordt gewoonlijk gekookt of gebakken gegeten. Toch kan de groente eveneens rauw worden gegeten. Vers is de groente het lekkerst, maar van een overrijpe courgette kun je bijvoorbeeld een lekkere courgettesoep maken.
Helaas is het niet zien of een courgette bitter en dus giftig is, maar je kunt het natuurlijk wel proeven. Neem gewoon een heel klein hapje, rauw. Is het bitterder dan je gewend bent? Spuug het uit, gooi de rest op je composthoop of in de groenbak en behandel de rest van de oogst van die plant als siergroente.
De gele courgette is niet alleen heel lekker, hij is ook nog super gezond. De smaak is bijna identiek aan de groene courgette die we allemaal wel kennen. De vitamines B11 en C in de courgette ondersteunen ons immuunsysteem en helpen jouw lichaam gezond te houden.