Nee dus… Bestuiving wordt door hetzelfde ras gedaan.
Geschikte peren- en appelrassen:
Plant meerdere rassen door elkaar, dan is er een lagere infectiedruk van schimmelziekten! Gebruik geen sterkgroeiende hoogstammen of halfstammen voor een nauwe beplanting! Enkel zwakke of matig zwakke onderstammen zijn geschikt.
Zet je een goede bestuivende appelboom, zoals een James Grieve, tussen jouw andere appelbomen, dan kan hij zowel zichzelf als de andere bomen bestuiven.
Een appelboom kan alleen door andere appelbomen bestoven worden. Het is dus verstandig meerdere fruitbomen van één soort bij elkaar te planten, zodat de insecten de bloesem kunnen bestuiven.
Hoe bestuif je een perenboom
Er komt geen ontbloot lichaamsdeel aan te pas. Het is tenslotte kunstmatig. Het tuinMeisje gebruikt een penseel, maar een wattenstaafje heeft hetzelfde effect. Voor bevruchting is het nodig dat het stuifmeel van de ene bloem, overgebracht wordt naar de andere bloem.
Nee dus… Bestuiving wordt door hetzelfde ras gedaan.
Goede zelfbestuivende soorten zijn onder andere de Conference, Concorde, Doyenne du Comice en de Gieser Wildeman. Goede kruisbestuivingen zijn te maken met bijvoorbeeld de Triomphe de Vienne en de Beurre Hardy.
Geschikte planten voor een boomspiegel zijn bijvoorbeeld vrouwenmantel (Alchemilla mollis), ooievaarsbek (Geranium), schoenlappersplant (Bergenia 'Winterglod') en hartlelie (Hosta lancifolia), maar ook bolgewassen zoals sneeuwklokjes (Galanthus), de boshyacint (Hyacinthoides) en de prairielelie (Camassia).
Appelbomen worden door insecten bestoven. Naast honingbijen spelen ook hommels en solitaire bijen een belangrijke rol bij het bestuiven van appelbomen, vooral bij lagere temperaturen, wanneer er weinig honingbijen vliegen. Het is een goed idee om naast appelbomen ook wat drachtplanten in je tuin te zetten.
De meeste peren hebben kruisbestuiving van een ander gelijkbloeiend perenras nodig. Niet alle peren bloeien tegelijk en hebben even goed stuifmeel. Een goede bestuiving geeft grotere, mooiere en meer vruchten. Een ideale perenbestuiver moet op jonge leeftijd bloemen geven en in de omgeving geplant zijn.
Zelbestuivend wil zeggen dat het stuifmeel van een fruitboom zijn eigen bloemen kan bevruchten. Zelfbestuivende bomen zijn dus het makkelijkst: de boom bestuift zichzelf. Je kan deze bomen dus alleen aanplanten, om bestuiving hoef je je dan geen zorgen te maken.
De Malus domestica 'Jonagold' komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Het is een zelfbestuivende appelsoort waar je dus geen andere appelboom bij in de buurt hoeft te planten om appels aan de boom te krijgen.
De Jonagold appelboom is zelfbestuivend. Dit betekent dat hij geen andere appelboom nodig heeft om vruchten te kunnen groeien. Een andere appelboom zorgt er echter wel voor een ruimere oogst. Zo zijn de James Grieve en de Elstar erg goede bestuivers voor de Jonagold boom.
Onder de appelboom
Goudsbloemen en Afrikaantjes hebben een gunstige invloed op het bodemleven. Je kunt ook in het najaar narcissenbollen in de grond stoppen. De bollen weren woelratten en geven in het voorjaar veel kleur, als de boom verder nog kaal is.
Nog kleiner dan een laagstam, zijn de zogenaamde mini fruitbomen, dwerg fruitbomen, of zuilfruit boompjes. Niet alleen vertakken ze al vanaf heel laag, maar ze blijven ook erg smal. Ideaal voor als je echt weinig ruimte hebt, of voor in een pot of bak. Zuilvormige fruitbomen worden ook wel Ballerina fruitbomen genoemd.
Een fruitboom heeft ook ruimte nodig om te kunnen groeien. Hoeveel ruimte een boom nodig heeft kun je zien aan de kroondiameter van de volwassen versie van die boom. Voor een pruimenboom is dit bijvoorbeeld 6 meter en een appelboom tussen de 10 en 12 meter.
Een appelboom snoeien doe je best in de winter, zoals de meeste fruitbomen. De snoeiperiode voor deze boomsoort loopt van november tot en met maart. In de periode van juni tot eind oktober kan je ook een lichte onderhoudssnoei doen.
Bestuiving. De meeste appelrassen hebben kruisbestuiving nodig om appels te laten groeien. Dat betekent dat er een ander appelras nodig is voor een goede bevruchting. Ook zelfbestuivende rassen geven meer vruchten als er daarnaast kruisbestuiving plaatsvindt.
Rode Boskoop is een niet zelfbestuivend ras, je hebt dus een andere appelboom nodig voor bestuiving. Goede bestuivers voor de Rode Boskoop zijn: Benoni. Cox's Orange Pippin.
Geschikt als bodembedekker onder fruitbomen o.a. Oost-Indische kers, afrikaantjes, bosaardbeien, hondsdraf (meerjarig) en goudsbloemen. Op vrijliggende percelen waar u volgende winter opnieuw fruitbomen wil planten kan u afrikaantjes (Tagetes) zaaien. Tagetes of afrikaantjes doden sommige soorten aaltjes in de grond.
Jan: “Fruitstruiken dragen het best dichtbij de stam. Hier zijn de vruchten het grootst en ook het snelst rijp. Je opbrengst per vierkante meter is met deze manier van aanplanten veel groter dan bij solitaire struiken. Een solitaire struik heeft per plant wel meer opbrengst.”
Perenbomen zijn verkrijgbaar als hoogstam en halfstam. De leeftijden varieren van 20 jaar tot zelfs 70 jaar! Deze oude bomen met historie worden met 1 jaar garantie geleverd.
Pyrus communis Conference
Hierbij staat Pyrus voor peer en is Conference de soort peer. Deze perenboom is één van de meest bekendste peren en heeft ook een lekkere smaak. Deze peer kan je herkennen aan zijn bruinere onderkant die naar boven groen wordt. Wanneer je gele peren ziet in de supermarkt, dan zijn ze overrijp!
Peren. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Conference en de Doyenné du Comice zijn het meest populair. Minder populair, maar minstens zo lekker zijn de Concorde, Légipont en stoofpeer Saint Remy.
Een stoofpeer is kleiner en harder dan de gewone peer. De stoofpeer wordt niet rauw gegeten, maar gestoofd zijn ze heerlijk. Gestoofde peren zijn een traditioneel en oer-Hollands gerecht. Tegenwoordig zijn er nog veel liefhebbers voor deze kruidige, zoete peertjes.