Veel mensen gebruiken een hekwerk voor klimplanten om ze te begeleiden. Klimop is waarschijnlijk een van de bekendste soort klimplanten en daarbij een mooi voorbeeld van een plant met hechtwortels. Maar ook Klimhortensia en Wingerd zijn fijne planten met hechtwortels.
Veel gebruikte struiken als afscheiding zijn toch we de laurier, conifeer, taxus of een beukenhaag. Al deze soorten bestaan weer uit soorten. De laurier heeft namelijk wel drie soorten. De Portugese, Rotundifolia en de Caucasica.
De keuze voor klimplanten met hechtwortels is natuurlijk wel gemakkelijk. Zo heb je er zelf weinig omkijken naar en geniet je toch van een prachtige groene schutting. Voorbeelden van klimplanten die zelf tegen de schutting omhoog groeien zijn: de klimhortensia, klimop, wilde wingerd of de trompetklimmer.
Kamperfoelie
De kleur van de kamperfoelie kan geel, wit en roze zijn. De plant is niet zelfhechtend maar doet het erg goed op een pergola, gaaspanelen en schuttingen. De kamperfoelie blijft groen in de zomer en heeft geen stekels. Kamperfoelie is een zeer snel groeiende plant zonder stekels.
Kamperfoelie, Lonicera
Kamperfoelie is een winterharde en groenblijvende klimplant die het uitstekend doet in ons klimaat. De plant bloeit vrijwel de gehele zomer en zorgt behalve voor mooie bloemen ook voor een zoete aangename geur in de tuin.
Met het gevoel alsof er helemaal geen schutting meer is, wordt de tuin juist ruimtelijker ervaren. Tip: Kies voor mooie bloemen in contrastkleuren, zoals de witte XL-bloemen van hortensia 'Annabelle', die mooi afsteken tegen de zwarte schutting.
De plant hecht zich nou eenmaal op meerdere materialen, waaronder hout en steen. Daarom kan je de plant beter tegen (beton)gaas laten groeien. Probeer daarnaast bij het aanplanten de klimop dusdanig te planten dat het niet de kans krijgt om op materiaal te hechten waar je het niet wil."
Winterharde bloeiende klimplanten
De passiflora, de clematis en de lonicera (kamperfoelie) zijn voorbeelden van winterharde klimplanten met een prachtige bloei. De passiflora 'Amethyst' bijvoorbeeld, heeft felpaarse bloemen met geelgroene stampers. Kies je voor de clematis, dan heb je een ruime keuze aan kleuren.
Klimop, clematis en klimhortensia zijn bekende en veelgebruikte klimplanten. Naast deze soorten zijn er ook nog veel andere klimplanten waarmee je een schutting, muur of pergola leuk aan kunt kleden.
Deze planten kunnen over de muur van je huis groeien
Geschikte planten om over de muur te laten groeien zijn bijvoorbeeld de Epipremnum aureum, Epipremnum Marble Queen of de Scindapsus pictus. De Philodendron scandens kan ook prima over de muur geleid worden, maar deze groeit wel wat langzamer.
Voor de toscaanse jasmijn plant u 3 planten per strekkende meter aan. In uw geval kiest u voor 8 (2.5 meter) of 9 (3 meter) klimplanten. 1 tegel weghalen van 20 cm is voldoende.
Klimplanten die muur NIET beschadigen
Kamperfoelie, passiflora, clematis, jasmijn, druiven, etc, winden zich allemaal om planten en objecten om te kunnen klimmen. Deze planten profiteren dan ook van een constructie (zoals een rek of gaas), om optimaal te kunnen groeien.
Denk aan een haag van Taxus, buxus, laurier, liguster, of beuk. Ook klimop (al dan niet op een rooster), is een goede manier om te zorgen voor voldoende privacy en minder inkijk.
Volgens de wet moet een boom minimaal 2 meter van de erfgrens staan. Een heg of struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan. Soms geldt een uitzondering en mogen bomen en planten toch dichterbij staan.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.