Snijd een stukje van de onderkant van het steeltje.Snijd daarna in reepjes of plakjes. De oesterzwam heeft zacht vruchtvlees en mag maar een paar minuten worden verhit, anders verliest hij zijn stevigheid. Oesterzwammen bevatten minder water dan champignons en slinken daarom niet bij de bereiding.
Waarom oesterzwammen scheuren? Een belangrijke tip hierbij: het is beter de oesterzwam te scheuren dan te snijden. Bij het snijden ga je automatisch de vliezen en sporen pletten, wat de smaak niet ten goede komt.
De oesterzwam bevat volop vitamines, mineralen en vezels. De B-vitamines riboflavine (vitamine B2) niacine (vitamine B3) en folaat (vitamine B11) zijn bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd. Riboflavine en niacine zijn onder andere belangrijk voor je energiemetabolisme en het behoud van een gezonde huid.
Snijd van cantharellen, champignons, kastanjechampignons en shiitakes de uiteinden van de steeltjes af. Dat doe je ook bij een portobello. Als je die gaat vullen, dan snijd je het hele steeltje eraf. Oesterzwammen en pieds de mouton paddenstoelen scheur of snijd je in kleinere stukjes.
Je kan ze ook rauw eten, bijvoorbeeld door salades. Maar ze zijn net als de witte champignon ook lekker om te grillen, bakken, er soep van te maken en lekker in combinatie met vlees.
De oranje oesterzwam is niet giftig, maar geldt wel als oneetbaar, mede dankzij de sterke en onplezierige geur van rottende kool en bedorven eieren die zelfs opgedroogde exemplaren nog kenmerkt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De paddestoelen zijn slap, beschimmeld of verspreiden een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Snij een stukje van de steel
De steel van een champignon is perfect eetbaar, maar je snijdt er wel best een plakje van om harde, uitgedroogde stukjes in je maaltijd te voorkomen.
Water is namelijk een grote vijand van de champignon. Dit geldt overigens niet alleen voor de champignon, maar voor alle paddenstoelen. De reden? Ze zijn poreus en nemen vocht op als een spons.
Voor het snijden heb je een snijplank en een klein scherp mes nodig. Leg de champignon op de snijplank en snijd er plankjes van. Dit is de meest gebruikelijke manier; snijden van dunne plakje. Heb je hele grote champignons dan kan je deze eerst halveren en daarna in plakjes snijden.
Bewaren. Oesterzwammen zijn in de verpakking 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast. Vanwege het lage watergehalte zijn ze minder gevoelig voor uitdrogen dan andere paddenstoelen. Bewaar paddenstoelen niet bij sterk ruikende groenten zoals prei en ui.
Oesterzwammen invriezen kan door ze eerst te blancheren of sauteren (kort roerbakken). Ze zijn dan ongeveer drie maanden houdbaar.
Ze raden aan om minstens 5 champignons per dag te eten om het risico op neurologische aandoeningen in de toekomst te verminderen. Champignons zijn rijk aan B-vitamines: riboflavine [B2], folaat [B9], thiamine [B1], pantotheenzuur [B5] en niacine [B3].
Wanneer de growkit volledig gevuld is, duurt het ongeveer 2 à 3 weken voordat de eerste zwammen verschijnen. Je kan het groeiproces wat versnellen door de gevulde growkit voor 24 uur in de koelkast te zetten.
Plaats hem nu op een bij voorkeur onverwarmde plek, omdat de verwarming zorgt voor een droge en schrale lucht. Wel heeft de oesterzwam licht nodig om te groeien. Een plek waar daglicht binnenkomt is dus noodzakelijk.
e-mail ons!) Met RotterZwam oesterzwammenbroed kun je je eigen koffiedik omzetten in overheerlijke oesterzwammen. Het proces werkt met koffiedik van gewone koffie, koffiedik uit de percolator, de espressomachine en senseopads.
Champignons wassen met water mag nooit
Champignons zouden zich volzuigen met water en daarom mag je ze nooit maar dan ook nooit afspoelen met water. Je zou ze moeten schoonborstelen met een zacht (!) borsteltje.
Vergeet niet: er is ook helemaal niets mis met het schoonborstelen van de champignons. Je voorkomt erin ieder geval mee dat de eetbare paddenstoelen slijmerig worden.
Bewaren kan in de koelkast. Ze behouden hun kwaliteit het best bij een temperatuur tussen de 4° en 7°C. Ze zijn dan 2 tot 3 dagen houdbaar. Het beste is om de champignons in de verpakking te laten, waarin ze verpakt zijn.
De Aziatische eetbare paddenstoel: Shiitake
De shiitake is net als de oesterzwam een eetbare paddenstoel die veel in de keuken wordt gebruikt. Terwijl de oesterzwam ook in Nederland voor komt, komt de shiitake oorspronkelijk uit China en Japan. Je kunt de paddenstoel hier dan ook in het wild tegenkomen.
Een zwam die op de oesterzwam lijkt, zowel qua uiterlijk als groeiwijze, die ook op hout groeit is de groene schelpzwam (Sarcomyxa Serotina). Deze heeft een olijfgroene, enigszins plakkerige hoed en gelige (of heel licht oranje) lamellen.
Bederf merk je door plekjes, een ranzige geur, slijmerigheid of schimmel. Beginnende plekjes kun je wegsnijden, maar de smaak van aftakelende paddestoelen wordt sterk, dus proef eerst een stukje. Beschimmelde paddestoelen en 'slijmers' zijn ongezond en moet je echt weggooien.
Het vlees van de oesterzwam is vlezig maar ook weer zacht, en de smaak is wat meer aromatisch dan de smaak van champignons. Simpelweg in één woord te omschrijven: heerlijk. Het is, na de champignon, de meeste bekend paddenstoel.
Agaritine is in grote hoeveelheden giftig voor mensen en daarnaast mogelijk kankerverwekkend. Het eten van rauwe paddenstoelen is daarom af te raden. Een paar plakjes kunnen geen kwaad, maar je kunt ze beter bakken of koken.
De oesterzwam is te herkennen aan een lichtbeige tot lichtgrijze platte waaiervormige hoed met een doorsnede van 5 tot 15 cm, een klein steeltje en duidelijk zichtbare lamellen aan de onderzijde. Het vruchtvlees is wit, vezelig en zacht. De oesterzwam kent ook een gele en roze variant!