De oorsprong van gastronomie, fijne keuken en de beste chefs ter wereld: Frankrijk. De invloed van de Franse keuken op de rest van de wereld kan je niet meer ontkennen. Hoewel vele populaire keukens slechts een trend zijn, blijft de Franse keuken een van de favorieten van culinaire liefhebbers over de hele wereld.
1. Thailand. Altijd, iedereen en óveral: voor de Thai is eten haast als ademen. De Thaise keuken staat bekend om zijn verse ingrediënten en heerlijke kruidige gerechten met kokos en gember.
Kook binnen één wereldkeuken
De wereld bestaat culinair gezien uit ontelbaar veel verschillende keukens: Hollands, Frans, Italiaans, Japans, Indisch, tex-mex enzovoort. Ze ontstaan door wat er in de omgeving groeit, zwemt of graast, door het klimaat, de cultuur, de geschiedenis en buitenlandse invloeden.
Wie eet het meeste brood? Vanaf 2000 is Turkije het land met de grootste broodconsumptie per hoofd van de bevolking met 199.6 kg (440 lb) per persoon. Turken eten jaarlijks meer dan drie keer hun eigen lichaamsgewicht aan brood.
En niet zomaar vlees, maar het meest exclusieve rundvlees: Wagyu. Wat het vlees zo bijzonder maakt: de speciale behandeling van de koeien. Ze krijgen massages, drinken liters mineraalwater en bier en eten gerst en maïs. Uniek is ook zeer zeker de prijs: Wagyu is wereldwijd het duurste stukje vlees.
Surströmming is een Zweedse delicatesse. Het staat echter bekend als het meest smerig ruikende product ter wereld. Het is gefermenteerde zure haring in een blik. Op social media zijn er filmpjes te zien, waarbij deelnemers de grootst mogelijke moeite hebben om een hapje vis te eten.
Rijst is in een groot deel van de wereld het meest gegeten hoofdvoedsel. Vooral in Azië wordt rijst veel gegeten. Wereldwijd eet men zo'n 56 kilo rijst per jaar!
Reacties. Er is ooit een enquête gehouden in een onderzoek naar het populairste gerecht wereldwijd. Van de zestienduizend mensen uit zeventien verschillende landen verkoos 9 % pasta, zo'n 6 % heeft liever vlees en 5 % kiest voor rijst of kip. Nationale gerechten doen het zoals verwacht goed in eigen land.
Keukenzaken die bekend zijn in de markt als kwalitatief zeer goed zijn SieMatic, Poggenpohl en Bulthaup. Deze merken zijn dan ook wat duurder dan gemiddeld. Soms moet je kwaliteit zien. Kies daarom een grote showroom uit met veel opstellingen.
Welk gerecht eten we nu het vaakst? Maar welke combinatie ligt er nu het meest op het Nederlandse bord? Aangezien bloemkool een van de meest gegeten groenten is en we het vaakst varkensgehakt eten, concluderen wij (voorzichtig) dat bloemkool met gehaktballen en aardappels het meest gegeten Nederlandse avondmaal is.
Meestal is dit er één die binnen de maten van 2,5 bij 2,5 meter valt. De gemiddelde keukenmaat in Nederland is een keuken van 2,5 bij 4 meter. Dit zijn maatvoeringen die het meeste voorkomen in de huizen in Nederland.
Bezoek gewoon eens wat keukenzaken om te kijken wat er op dit moment wordt geboden op het gebied van indeling, stijl en kleur. Je kunt je situatie aan een keukenverkoper voorleggen en informeren naar wat er allemaal wel en niet kan. Dat kost je een paar avonden, maar dan weet je ook ongeveer waar je naar op zoek kunt.
Welke kleur je kiest, hangt af van de ruimte en je smaak. Een keuken met weinig lichtinval is gebaat bij lichtere kleuren of, als je van donker houdt, een combinatie met wit of een lichte kleur. Alles kan en jij kiest de kleuren die je mooi vindt voor jouw eigen, unieke keuken.
De Aziatische keuken omvat de keukens van het Verre Oosten. In deze regio zijn de keukens vooral beïnvloed door het boeddhisme, het hindoeïsme en de islam. Aziatische recepten bestaan vaak uit gerechten met rijst en vis vormt ook een belangrijk onderdeel in diverse gerechten.
60 euro! Zoveel betaal je gemiddeld voor een Taiyo no Tamago of 'ei van de zon-mango'. Deze Japanse lekkernij zou weleens het duurste stuk fruit op aarde kunnen zijn.
De exclusieve Japanse paddenstoel die matsutake heet is de duurste groente ter wereld en dat is niet voor niets. Deze luxueuze champignon wordt door velen gezien als magisch en is over de gehele wereld zeer gewild.
La Bonnotte aardappels
De aardappels zijn afkomstig uit Frankrijk en worden soms voor meer dan 400 euro per kilo verkocht. Omdat de aardappels alleen in de minerale grond van een klein Frans eilandje groeien en maar één week per jaar in het seizoen zijn, zijn dit de duurste aardappels ter wereld.