De MICHELIN Gids Nederland 2021 telt 2 restaurants met 3 MICHELIN sterren, 18 met 2 sterren en 93 restaurants met één ster. Hieronder vindt u al de details (nieuwe onderscheidingen zijn met een N aangeduid).
De restaurants De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen blijven de enige met drie Michelinsterren, de hoogste culinaire categorie.
Nog steeds is circa 53% (58 restaurants) van alle driesterrenrestaurants in Europa te vinden. Azië is wat betreft het totaal aantal sterrenrestaurants sterk in opkomst en telt totaal 662 bekroonde restaurants in de steden Kyoto, Tokyo, Hong Kong en Macau, waar momenteel alleen nog maar een gids wordt uitgegeven.
U leest het allemaal in dit overzicht. De MICHELIN Gids Nederland 2022 telt 2 restaurants met 3 MICHELIN sterren, 21 met 2 sterren en 94 restaurants met één ster.
Twee hebben het maximale aantal van drie sterren: Restaurant De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen.
1. De Librije. Het restaurant van Jonny en Thérèse Boer, nummer 57 op de lijst van beste restaurants ter wereld, tovert de meest bijzondere gerechten op tafel.
Geranium beste restaurant van 2022
Het is weer een goed jaar voor Kopenhagen. Voor het tweede jaar op rij is een restaurant in de Deense hoofdstad uitgeroepen tot het beste ter wereld bij 'The World's 50 Best Restaurants Awards'. Geranium werd gisteravond uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld.
Restaurant Basiliek in Harderwijk is zijn Michelinster kwijtgeraakt. Alle andere toprestaurants in Oost-Nederland behouden hun ster(ren). Dat bleek tijdens de jaarlijkse uitreiking in het DeLaMar Theater in Amsterdam. 't Nieuwe Diekhuus in Terwolde won een zogeheten 'Bib Gourmand'.
Noble en Sense in Den Bosch en Versaen in Ravenstein behouden hun ster, Oonivoo in Uden raakt hem kwijt. Dat werd maandag duidelijk bij een presentatie in Amsterdam. De Michelinster wordt gezien als het belangrijkste 'keurmerk' in de restaurantwereld.
Het duurste restaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam.
Sublimotion, het duurste restaurant ter wereld, gevestigd in het Hard Rock hotel. Voor gemiddeld 1500 euro per persoon kan je hier drie uur genieten van een unieke ervaring.
De prijzen van zesgangenmenu's variëren van €69 bij Sinne, tot €138 bij 212. De gemiddelde prijs is €97. Het duurste diner wordt geserveerd bij tweesterrenrestaurant Ciel Bleu. Voor twee personen betaal je 660 euro.
De groene MICHELIN ster onderscheidt chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Deze elf inspirerende en ambitieuze voortrekkers zijn boegbeelden van een duurzame gastronomie. Het aantal Nederlandse restaurants met een groene ster is daarmee met 3 gestegen.
Zo zou één ster worden gegeven voor 'top kwaliteit ingrediënten' en 'onderscheidende smaken'. Twee sterren worden gegeven voor 'de persoonlijkheid en het talent van de chef' en drie sterren wanneer de 'het koken tot een kunstvorm zijn verheven'.
Acht keer sterverlies in 2022
Bord'Eau, Amsterdam. Vermeer, Amsterdam. Soigné, Bussum. Basiliek, Harderwijk.
1. Tokyo, Japan — 304 sterren.
Hoeveel Michelinsterren kan een restaurant krijgen? Een restaurant kan maximaal 3 Michelinsterren krijgen. In Nederland hebben de afgelopen jaren 2 restaurants die hoogste onderscheiding gekregen: De Librije en Inter Scaldes.
Vanuit het restaurant heeft u een hartverwarmend uitzicht op de sluis en de typische bakstenen huisjes. Ook de met cartoons gedecoreerde muur trekt de aandacht. Het is geen toeval dat Kaatje bij de Sluis sinds 1978 minstens één Michelin ster heeft.
Doorheen de jaren wist Noma twee Michelinsterren te verzamelen. In september 2021 volgde de ultieme bekroning met een derde ster. Eten in het restaurant is dan ook niet goedkoop. Het huidige menu kost 2.800 Deense kroon (ruim 376 euro).
In 2010, 2011, 2012 en 2014 werd Noma al uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld. In 2005 kreeg het restaurant een ster, in 2007 volgde een tweede ster – en in 2020 werd het restaurant na de heropening opnieuw onderscheiden met twee Michelinsterren.
De lijst van de 50 beste restaurants ter wereld is deze maand weer uitgekomen. Opnieuw prijkt Noma in Denemarken op één.
De Italiaanse chef Massimo Bottura, bekend van zijn restaurant Osterica Francescana in het Italiaanse Modena, werd verkozen tot succesvolste en hardst werkende chef. Bottura's waarde werd geschat op 200 miljoen euro, dankzij zijn 15 gepubliceerde kookboeken, 6 restaurants en 4 Michelinsterren.
Acht restaurants raken dit jaar hun ster kwijt, dat aantal is gelijk aan 2021. In totaal zijn er nu 94 restaurants met één ster en 21 met twee. De Librije in Zwolle en het Zeeuwse Inter Scaldes blijven de enige etablissementen met de hoogste waardering.
Om een ster te krijgen, wordt het restaurant verschillende keren bezocht door de lokale inspecteurs. Bij elk van hun bezoeken moeten de resultaten constant zijn. De eerste Michelinster vereist een bezoek van vier inspecteurs. Om twee sterren te bereiken, krijgen ze tot 10 bezoeken van inspecteurs.