Daarnaast kan het bot rondom een heupprothese ook nog steeds breken na een flinke val, dit heet dan een periprothethische (peri = rondom) botbreuk. Een gebroken heup of bovenbeen wordt grotendeels met een operatie behandeld.
Een gebroken heup gaat meestal gepaard met de volgende symptomen: Veel pijn aan heup en/of lies. Een zwelling en bloeduitstorting rond de heup. Het gewricht kan te makkelijk buigen of er zit juist geen beweging in.
Als u door de val uw heup heeft gebroken, is bewegen van het been erg pijnlijk. Meestal kunt u niet meer lopen of staan. Vaak ligt het been naar buiten gedraaid en lijkt het korter. Rondom de heup kan zwelling ontstaan en later een blauwe plek.
Van die ouderen die een gebroken heup hebben overlijdt er maar liefst 15 tot 20% aan de gevolgen hiervan. De overige ouderen moeten over het algemeen hun leeftijdsverwachtingen bijstellen. Zelfs 10 jaar na de gebroken heup ligt de leeftijdsverwachting nog een stuk lager dan bij leeftijdsgenoten die niks braken.
Na het plaatsen van een heupprothese kunnen er altijd klachten ontstaan. Welke klachten kan iemand hebben? Normaal gesproken neemt de pijn langzaam af wanneer er een nieuwe heup geplaatst is. In enkele gevallen houdt de pijn aan en voelt de heup niet stabiel.
Operaties vanwege een gebroken heup zijn berucht vanwege de vele complicaties en hoge sterfte. Van de bijna 18.000 patiënten per jaar overlijdt één op de drie in het eerste jaar na opname.
Een gebroken heup is een ernstig letsel, en kan grote gevolgen hebben. Als er geen operatie plaats vindt, zal de patiënt zijn of haar mobiliteit verliezen. Een gebroken heup maakt een persoon afhankelijk van (mantel)zorg en de patiënt ervaart vaak een vermindering van de kwaliteit van zijn of haar leven.
Is een kunstheup op iedere leeftijd mogelijk? Meer dan de helft van de mensen die kiezen voor een kunstheup is tussen de 60 en 80 jaar. Maar ook bij mensen boven de 80 en bij mensen onder de 60 kan een kunstheup geschikt zijn. Een kunstheup gaat ongeveer 20 jaar mee.
Een heupoperatie kost gemiddeld 22.000 euro, terwijl 38 procent van de mensen de kosten schat op 6.000 euro en 42 procent op 13.000 euro.
Conservatief: Een gebroken heup kan maar zelden zonder operatie worden behandeld. Slechts in enkele uitzonderingssituaties is dit een optie: Als de breuk alleen in de nek van de heup zit en deze breuk in meerdere richtingen onverplaatst is.
Bij een gebroken heup heeft u pijn aan uw heup en kunt u niet meer lopen. U zult zo snel mogelijk geopereerd worden. Voor de operatie mag u niet eten en drinken. Als verdoving krijgt u een ruggenprik of volledige verdoving (narcose).
Uw heup kan uit de kom gaan, als u een grote beweging heeft gemaakt met uw heup. Bijvoorbeeld wanneer u hurkt, diep bukt, op de knieën zit of ver voorover buigt. Het kan ook gebeuren als u valt of uitglijdt. Bij deze bewegingen kan de heup uit de kom schieten.
Theoretisch kan een heupprothese meerdere keren worden gereviseerd. De eerste verschijnselen van loslating of slijtage worden meestal op een gewone röntgenfoto herkend.
De meeste heupprotheses gaan gemiddeld zo'n 15 jaar mee. Na verloop van tijd kan het zijn dat de heupprothese problemen geeft. Bijvoorbeeld door loslating of slijtage van de prothese.
Je mag de eerste zes weken niet bukken of hurken, om te voorkomen dat de heup luxeert.
Een complete heupprothese weegt ongeveer 500 gram.
Gelukkig is, naast gezonde voeding, blijven bewegen juist goed om klachten te verminderen en is wandelen bij uitstek een geschikte activiteit. Omdat artrose slijtage van het kraakbeen is, dien je wel je eigen grenzen in de gaten te houden. Ook al is bewegen goed, overdaad schaadt in dit geval.
U mag gewoon traplopen. Wel zult u de eerste weken met uw geopereerde been moeten bijstappen. Zodra de pijn het toelaat, mag u doorstappen. Drempel op: eerst het niet-geopereerde been, daarna het geopereerde been bijtrekken en tot slot de krukken.
De sterfte bij bejaarde patiënten met een heupfractuur is nog steeds erg hoog ondanks de gebruikte geavanceerde operatietechnieken. Gemiddeld sterft zo'n 20 van de patiënten binnen 3 maanden na de breuk.
De revalidatie periode is afhankelijk van het gestel van degene die een nieuwe heup heeft ontvangen. Meestal duurt de revalidatie enkele maanden. De revalidatie begint met staan en het kleine stukjes lopen met ondersteuning. Na verloop van tijd wordt meer de focus gelegd op het op eigen kracht lopen en bewegen.
Wanneer mag je weer autorijden na een heupoperatie? Het advies van specialisten is duidelijk: de eerste zes weken mag je sowieso geen autorijden. Na zes weken ga je op controle bij de specialist. Dat is het moment waarop je kunt informeren wanneer je weer mag autorijden na de heupoperatie.
De operatie duurt ongeveer 2 uur. Daarbij is geen rekening gehouden met de voorbereidingstijd van de anesthesist. Hoe lang de voorbereiding duurt, kunt u aan de anesthesist vragen.
Hoe vaker een heup vervangen wordt, hoe meer kans op schade van het bot. De belastbaarheid van een nieuwe heup is altijd minder dan een natuurlijke heup. Littekenweefsel kan de spierfuncties ernstig belemmeren en 50% van de mensen kan na een jaar nog niet intensief bewegen met de nieuwe heup.
In verpleeghuizen ligt het sterftecijfer hoger, met een algemeen 6-maandsterfte van 36,2%, bij verpleeghuisbewoner met eindstadium dementie is het 55%, en bij ouderen op hoge leeftijd is de 4-maandsterfte op 38%. Wereldwijd krijgen 4,5 miljoen mensen jaarlijks een heupfractuur.