Roestvrij stalen sieraden zijn sterk, roestbestendig en blijven langer mooi onder allerlei omstandigheden. Ze hebben een zilveren glans maar in tegenstelling tot zilver, zijn ze niet gevoelig voor corrosie, krassen of deuken. Veel juwelen zoals halskettingen, armbanden, oorringen en ringen zijn verzilverd of verguld.
Wil je graag dat je sieraden lang mee gaan en mooi blijven? Kies dan voor kwaliteit. Voor zilver is dat 925 sterling zilver of argentium 935 of 960. Voor goud kun je het beste voor echt goud kiezen (vanaf 14 karaats goud).
Eén van de voordelen van stainless steel sieraden is, is dat ze waterproof oftewel waterbestendig zijn. Je kunt er dus mee kunnen douchen en zwemmen.
Eén van de grootste voordelen van rvs is het feit dat roestvast staal watervast is. Dat wil zeggen dat rvs zeer bestand is tegen de invloeden van water. De stevigheid en beschermende eigenschappen van rvs worden niet snel aangetast door water en corrosie zien we dan ook niet snel.
Zilver is zeer gevoelig voor chloor. Doe uw zilveren sieraad daarom zeker af als u gaat zwemmen in chloorhoudend water om verkleuringen te voorkomen! Ook wellness- en kruidenbaden kunnen uw zilveren sieraden doen verkleuren! Doe uw zilveren sieraden af wanneer u erg transpireert.
Zilver is een edelmetaal wat betekend dat je de sieraden dag en nacht kunt dragen, ook tijdens het douchen. Tijdens het douchen spoel je de sieraden juist weer mooi schoon, maar gebruik altijd natuurlijke producten zonder chemicaliën en heftige geuren (parfum). Droog je sieraden altijd even goed af na je douchebeurt.
Staal is niet gevoelig voor galvanische corrosie en het materiaal is goed lasbaar. Een thermisch verzinkte mast heeft een onderhoudsvrije levensduur van minimaal 40 jaar. Een goed geconserveerde mast heeft veelal een oneindige levensduur.
Staal verkleurt niet en blijft daardoor lang mooi. Stalen sieraden hebben een verschillende uitstraling. Zo heb je stoere, grove schakelarmbanden en robuuste ringen. Maar ga je voor sierlijk en stijlvol dan zijn er ook fijne kettinkjes en ringen.
Veel mensen vragen zich af of bijvoorbeeld een silverplated of goldplated sieraad niet snel zal verkleuren of slijten. Doordat de plated sieraden van Lucardi een laagje van echt zilver of goud hebben krijgen ze hun mooie kleur. Dit laagje kan met de tijd wel iets gaan verkleuren of slijten.
Geen echt zilver? Soms hoor je mensen zeggen dat het dan geen echt zilver is, dit is niet waar. Het verkleuren van zilver heet oxideren, dit is een natuurlijk proces bij het materiaal zilver en dus ook bij zilveren sieraden. Het oxideren is dus een chemische reactie, waardoor zilver bijvoorbeeld dof of zwart wordt.
Kies dan voor een edelmetaal, zoals: goud, rhodium of platina. Zoekt u een goedkoper model? Schaf dan een sieraad van RVS (Stainless Steel) aan. Dit materiaal verkleurt niet en is ook nog eens allergievrij.
Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd verkleuren. Ze kunnen wat doffer of zelfs zwart worden. Dit komt door een chemische reactie die ontstaat door het contact van zilver met waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Ook reageert zilver op de zuurgraad van je huid.
Naast glaskralen heeft My Jewellery ook genoeg sieraden met zoetwaterparels. Glaskralen en zoetwaterparels kunnen absoluut tegen een stootje en wat water, maar deze materialen het mooist te houden, is het aan te raden om ze niet te veel met water in aanraking te laten komen.
Voorbeelden van een edelmetaal zijn goud en platina. Deze blijven er altijd even mooi uitzien. Iets minder edel is bijvoorbeeld zilver, dat na verloop van tijd zwart wordt, maar met even poetsen weer mooi te krijgen is. Nog wat onedeler is koper, dat slaat op den duur groen uit.
De gemiddelde levensduur van een zilveren ring is 10 a 15 jaar.
Goedkope sieraden worden vaak van goedkope, overdreven glimmende metalen gemaakt, soms zelfs van plastic, waarna er een laagje overheen wordt geverfd die het 'metaalachtig' moet laten lijken. Echt goud, zilver en brons glimmen ook, maar nooit zo erg als nepwaar dat doet.
Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver. Er zijn ook lagere cijfers te vinden op “zilveren” sieraden.
zilver verkleurt door blootstelling aan zuurstof, parfum of zelfs zweet nu eenmaal. Daar kun je gelukkig makkelijk zelf iets aan doen. Het liefst zonder bijtende chemische stofjes, maar gewoon met een zilverpoetsdoek. Of met een ouderwets trucje waar soda, aluminiumfolie en wat kokend water bij komt kijken!
Thermisch verzinken is de allerbeste manier om staal te conserveren. Deze roestwerende behandeling doet ook in de buitenlucht vele tientallen jaren zijn werk. Het is bovendien erg stootvast. Het staal wordt eerst in een zuurbad gedompeld, waardoor alle roest en dergelijke oplost.
Soorten corrosie
Er gaat wereldwijd tussen de 3000 en 5000 kg staal per seconde(!) door corrosie verloren. Dit komt voor Nederland neer op ongeveer € 17 en 18 miljard per jaar.
Het ijzer of staal zal onvermijdelijk gaan roesten: de mate waarin is afhankelijk van de duur en lengte van blootstelling aan zuurstof en water. Soms kan het dagen, maanden of zelfs jaren duren, afhankelijk van de intensiteit van de blootstelling.
Zilver dragen we niet voor niets buiten ons lichaam als sieraad. Mensen kunnen allergisch op metalen reageren en zilver kan giftig zijn voor het lichaam en weefsels aantasten. Inname van teveel zilver kan leiden tot argyria, een aandoening waarbij de gehele huid blijvend blauw-grijs kleurt.
Dan kan alcoholgel geen kwaad. Zilver kan na een tijd hoogstens een beetje dof worden, maar dat kun je opnieuw laten poetsen of polijsten. Van ringen die verguld zijn in geel- of roségoud, kan het materiaal verkleuren en beschadigd geraken. Als je ring verkleurd is, kun je 'm wel opnieuw laten vergulden.
Zout leidt tot erosie van de gesoldeerde delen van goud, zilver of platina. Op die plaatsen verzwakt het edelmetaal en kan uw juweel breken. Ook de diamant kan aangetast worden door zout.