Nu je weet hoe je je schaamstreek kunt scheren of trimmen, moet je hem niet verwaarlozen. Verzorg je schaamstreek om de 7-12 dagen, of zo vaak nodig, om alles netjes te houden.
Jonge meisjes hoeven zich nog niet zo vaak te scheren als volwassen vrouwen, de haartjes zijn nog fijn en groeien niet zo snel terug. Bespreek dit met haar. Afhankelijk van hoe snel de haartjes teruggroeien, volstaan twee scheerbeurten per week allicht, maar het kan ook vaker zijn.
Om de twee dagen scheren is een goede standaard om mee te beginnen als je een snelle, volle baardgroei hebt. Het is gunstiger voor je huid om niet elke dag te scheren, maar helaas heeft niet iedereen deze optie. De huid heeft meer tijd om te herstellen als je minder vaak scheert.
Zo'n 25 procent van de mannen doet alle schaamhaar weg, 20 procent doet aan wildgroei en 55 procent werkt het bij. Bij de vrouwen doet 50 procent alles weg, 11 procent doet aan wildgroei en 39 procent werkt het bij. Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar.
De meeste vrouwen van alle leeftijden scheren regelmatig hun oksels en benen. Velen – vooral jonge vrouwen van onder de 40 – kiezen ook voor het intiem scheren van hun schaamstreek. Dat kan de bikinilijn zijn, maar velen kiezen voor het helemaal glad scheren, waarbij alle haren worden verwijderd.
Spreid de huidplooien van je vagina met je vingers, zodat het scheermesje gemakkelijk over de strakke huid kan glijden zonder deze te verwonden. Scheer met de groeirichting mee. Maar als je je vagina mooi glad wilt hebben, kun je je ook weer tegen de groeirichting in scheren.
Een van de meest voorkomende oorzaken van scheerbultjes en een jeukende huid is het gebruik van een oud of bot scheermesje. Zorg dus voor een schoon en scherp scheermes. Een andere veelgemaakte 'fout' is het scheren van de huid in de verkeerde richting. Scheer altijd met de richting van de haargroei mee.
De beste tip om jeuk, rode bultjes en ingegroeide haartjes te voorkomen, is om met de groeirichting van de haartjes mee te scheren. Door je scheermes alle kanten op te laten gaan, neemt de kans op wondjes toe en kan de huid heel erg gaan irriteren. Daarnaast is het belangrijk om niet te hard te drukken.
Om je huid rust te geven, kun je afwisselend scheren en alleen de schaamharen trimmen. Als je haar extra snel groeit, kun je overwegen om je om de twee scheerbeurten te scheren en alleen tussendoor te trimmen. Je kunt zelfs helemaal stoppen met scheren en je in plaats daarvan richten op trimmen.
Ladyshave: pijnloos
Trimmen en scheren met een ladyshave is volledig pijnloos. Dit komt doordat de ladyshave de haartjes net boven je huid trimt en hierbij niet aan de haartjes trekt. Hierdoor zijn ladyshaves vaak geschikt voor de gevoelige huid.
Als je schaamluis hebt zie je misschien kleine roodbruine vlekjes op je huid of in je ondergoed. Dit zijn poepjes van de schaamluis.
Schaamhaar (of bikinilijn) is het haar dat groeit op en rond sommige delen van je V-Zone (dat is de vagina, vulva en V-vormige voorkant die je kunt zien). We noemen het schaamhaar omdat het groeit op het schaambeen of in de schaamstreek, het V-vormige voorste deel van je bekken.
Schaamhaar heeft namelijk een belangrijke functie. Het beschermt je kwetsbare huid in de V-zone tegen frictie en vaginale infectie. Veel jonge vrouwen kiezen voor waxen. Ze vinden dat ze niet schoon zijn als ze schaamhaar in hun V-zone hebben.
Uw schaamhaar scheren geeft een natuurlijk schoon en fris gevoel en esthetisch oogt het vaak mooi. Het schaamhaar heeft wel een natuurlijke functie. Door het scheren verhoogt u de kans op ontstoken haarzakjes of een ontstoken huid met rode bultjes.
De oertijd. Uit oude rotsschilderingen blijkt dat men zich al onthaarde. Er wordt uitgegaan dat de mens zo een 100.000 jaar geleden begonnen is met het verwijderen van lichaamsbeharing.
In extreme gevallen schrijven dokters soms speciale crèmes voor die de groei van lichaamshaar wat kunnen remmen, maar het probleem met deze crèmes is dat je ze moet blijven gebruiken. Je kunt ook kiezen voor scheren, epileren, waxen, harsen of ontharen met ontharingscrème.
De enige manier om stoppels te verwijderen is de gehele haar te verwijderen door bijvoorbeeld epileren of waxen. Als je de hele haar verwijdert, groeit de haar na verloop van tijd weer terug met een punt en niet met een stoppel. Die ontstaan vervolgens wel weer als je gaat scheren.
Waxen zorgt voor een gladdere huid gedurende een langere periode. Bij scheren komen de haren dikker, stugger en sneller terug, omdat deze bot worden afgesneden door het scheermesje. De haartjes groeien na een scheerbeurt supersnel weer terug, waardoor je vaak binnen een dag weer opnieuw kan beginnen.
Tijd voor dermatoloog Kevin Gmelig Meijling om feit van fabel te scheiden. Scheren is slecht voor de huid: "Sommige mensen denken de huid te beschadigen door te scheren, maar dat is niet het geval. Alleen wie last heeft van chronische ontstekingen van de haarfollikels of acne loopt het risico de huid te beschadigen."
Volgens dermatoloog Jetske Ultee klopt het dat je donshaartjes en dode huidcellen verdwijnen met scheren, maar kun je dit effect prima bereiken met een peeling. Ze raadt vrouwen af hun gezicht te scheren. "Vooral vrouwen met een gevoelige huid moeten dit niet doen", vertelt ze.