Een laminaatvloer met een dikte van 6mm is vooral geschikt voor ruimtes waar men minder vaak in loopt, zoals een zolder of slaapkamer. Voor de woonkamer raden we aan te kiezen voor laminaat met een dikte van minimaal 7mm. Kies voor extra comfort door het laminaat te combineren met een geluid reducerende ondervloer.
Laminaat dikte woonkamer
De woonkamer is de kamer die doorgaans het meest gebruikt wordt. Omdat deze kamer gemiddeld het meest intensief gebruikt wordt, is het aan te raden om voor een laminaat dikte van 8 millimeter te kiezen.
Hoe dikker het laminaat, hoe minder het geluid. Zeker in combinatie met een goede ondervloer. Over het algemeen geldt dat hoe minder de ruimte belopen wordt, hoe dunner laminaat je kunt kiezen. Houd bij het leggen van laminaat altijd rekening met de isolatie en kies hiervoor een goede ondervloer.
In ruimtes met veel verloop (woonkamer, gang, commerciële ruimtes …) kies je best voor een vloer van klasse 32 of 33. Bij intensief commercieel gebruik is HPF (High Pressure Floors) de beste keuze. Let op: goedkope laminaatvloeren bestaan vaak uit HDF van lage kwaliteit en hebben meestal een erg zwakke slijtlaag.
Kliklaminaat is in tegenstelling tot een houten vloer veel gemakkelijker te leggen; de planken worden namelijk vrij eenvoudig in elkaar gehaakt door het clicksysteem. Het materiaal waaruit de vloer bestaat en de legmethode brengen een hoop voordelen met zich mee.
Warmere en donkere tinten zorgen dat grote kamers wat compacter lijken en een warme sfeer uitstralen. Als je een vloer zoekt voor een wat kleinere kamer, is het juist slim om een lichte, natuurlijke tint te kiezen. Dit maakt dat de ruimte wat groter oogt en minder bedompt overkomt.
Laminaat zonder V-groef, de naam zegt het eigenlijk al; dit zijn laminaat vloeren zonder groeven. De laminaatdelen hebben dus geen afgeschuinde kant langs de zijkanten. Het creëert een vlak en strak oppervlak. Het voordeel van een laminaat zonder V-groef is dat er geen vuil in de groeven blijft zitten.
Heeft u in uw kamer zware meubels staan? Dan is het verstandig om een vloer te kopen die minimaal 7 mm dik is. Als er in uw kamer kleine hoogte verschillen zitten, dan kan laminaat van 6 mm gemakkelijk breken. Als u graag laminaat in de woonkamer wilt, kies dan voor een plank van minimaal 7 mm.
Welke vloer is beter bestand tegen beschadigingen? Omdat vinyl vloeren zacht zijn, bieden ze weliswaar meer loopcomfort, maar zijn ze ook iets kwetsbaarder. Laminaat vloeren hebben een harde toplaag, die beter bestand is tegen krassen.
PVC, vinyl of tapijt zijn goede keuzes. Badkamer - Dit is een vochtige ruimte. Omdat hout niet goed tegen vocht kan, wordt parket of een houten vloer in de badkamer afgeraden. Een stenen vloer is hier de meest voor de hand liggende keuze, al kan een PVC-vloer ook.
Zeker in een moderne woning is het erg passend. Beton heeft een ruw kantje, wat meteen de sfeer van een loft oproept. In 'gewone' huizen vind je dan weer veel gietvloeren in epoxy. Net zoals betonvloeren kunnen die naadloos gegoten worden en hebben ze een industriële uitstraling.
Laminaat van klasse 23 / 31 geeft aan dat het laminaat geschikt is voor intensieve gebruik in een gezinswoning (keuken, gang, etc.) of voor licht commercieel gebruik. Laminaat klasse 32 is voor intensief gebruik in een gezinswoning en voor normaal commercieel gebruik (toonzalen, verkoopruimten).
Je kunt kiezen voor laminaat met of zonder een V-groef. Het is voornamelijk een optisch verschil, de v-groef geeft meer de indruk van een echte houten vloer. Als je geen v-groeven kiest bestaat er het risico bij de mindere kwaliteit laminaten dat er naden zichtbaar zijn. Let daar bij vlakke vloeren dus altijd goed op.
De meeste laminaat vloeren zijn tegenwoordig allemaal 8mm dik. En deze 8mm dikte gaat voor 95% samen met een woonklasse 32 en soms zelfs al woonklasse 33. Dat betekent dat deze laminaat vloer geschikt is voor intensief woongebruik.
– Laminaat V2: Dit is een plank met groeven aan de lange zijden van de plank; – Laminaat V4: Deze plank heeft zowel aan de lange als de korte zijden van de plank groeven; – Laminaat V5: Deze planken hebben alles wat de V4 ook heeft, maar dan met extra groeven over het midden van de plank.
Ze zijn echter ook glad. De bovenste superharde coating wordt in bijna elk merk gebruikt, dit is de reden waarom laminaatvloeren glad zijn. Laminaatvloeren zijn ook vaak glad als u ze in de was zet of polijst. Een vuile laminaatvloer kan het ook glad maken.
Bij laminaat met een v-groef zit er een smalle v-vormige groef tussen de planken. Je hebt laminaat met een 2-zijdige v-groef en laminaat met een 4-zijdige v-groef. Bij een 2-zijdige groef zit er alleen aan de lange zijdes van de planken een groef. Bij een 4-zijdige groef loopt de groef rondom de planken.
Lange, brede en smalle planken
Heb je een grote ruimte dan geldt dat lange planken de ruimte langer maken en brede planken de ruimte breder. Is de ruimte niet zo groot? Dan maken juist smalle planken de ruimte groter.
Naast PVC-vloeren hebben houten vloeren namelijk de langste levensduur. Een vloer van echt hout met een flinke toplaag kan wel zo'n 40-50 jaar meegaan. Deze vloer kan bij slijtage namelijk worden geschuurd en gelakt.
In een wat kleinere ruimte kunnen lichte vloeren zorgen voor optisch meer ruimte. In een grote ruimte met bijvoorbeeld een hoog plafond kunnen warme vloerkleuren zoals een donkerbruine laminaatvloer juist weer mooi staan. “Heb je drukke wanden met behang of veel kleur? Kies dan een wat rustigere vloer.
Laminaat is over het algemeen zeer slijt- en krasvast, dankzij de ijzersterke toplaag. Het nadeel, in tegenstelling tot houten vloeren, is dat laminaat bij beschadiging niet meer te repareren is. Daarnaast is een laminaatvloer wel makkelijk te reinigen. Geen zorgen wanneer er een glas cola omvalt.
In vergelijking met laminaat is click PVC van een zwaarder materiaal gemaakt door de 'rigid core' van de plank. Een beetje spierballen heb je daarom wel nodig bij het leggen van een click PVC vloer en vaak wordt dit als minder soepel ervaren ten opzichte van een lichte laminaat plank.
Een laminaatvloer is minder duurzaam dan een echte houten vloer. Dit komt doordat laminaat een bepaalde levensduur heeft, terwijl een houten vloer bijna een heel leven mee kan gaan. Een houten vloer kan opnieuw geschuurd en gelakt worden, in tegenstelling tot een laminaatvloer.