Heel simpel gezegd is een boxspring een bedbodem met springveren. De boxspring zelf is dus een beklede bak van hout of metaal, met hierin een metalen (of houten) frame met poten en een kern van pocketveren. Bij een boxspring met pocketveren zijn alle veren afzonderlijk van elkaar in kleine zakjes (pockets) verpakt.
Velen gaan er automatisch van uit dat een boxspring beter is dan een lattenbodem. Wanneer je kiest voor een kwaliteitsvolle lattenbodem is dit echter niet het geval. Beide slaapsystemen bieden een uitstekend slaapcomfort, zowel een goede lattenbodem combinatie als een kwalitatieve boxspring zijn ergonomisch goed.
Voordelen van de boxspring
Door de open constructie van veren ventileert een boxspring goed. Een boxspring is in de regel hoger dan een 'gewoon' bed. Zonder hoofd- en voetbord is een boxspring niet groter dan een matrasmaat. Een boxspring is geschikt voor alle soorten matrassen.
Bij een lattenbodem kan de matras direct aan de luchtlaag tussen te latten. Bij een boxspring bodem ligt de matras op de schuimlaag die op de boxspring veren ligt. De lucht kan er dus veel minder goed aan.
Het meest belangrijke bij een boxspring is natuurlijk de goede ondersteuning, de dubbele en bij sommige boxsprings 3-dubbele vering zorgt voor een bijzonder hoog comfort. Goede ventilatie: Doordat bij de meeste boxsprings gebruik gemaakt wordt van bonell of pocket veer matrassen ventileren deze bedden erg goed.
Op een boxspring bed kan elk type matras gebruikt worden. Van origine werden boxsprings met een bonellveren matras of met pocketveer matras verkocht, maar tegenwoordig kan elk matras op een boxspring. Net zoals in een ledikant.
Boxsprings heb je in alle prijsklassen, maar voor een goede boxspring moet je rekenen op een bedrag tussen de 1000 en 2500 euro. Een boxspring is duurder dan een regulier bed. Dat komt doordat de bodem ook vering heeft en je een totaal bedsysteem koopt met bodem, matras en topper.
Is een boxspring beter dan een lattenbodem bij rugklachten? Dat is eigenlijk een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Een boxspring kan veel meer ondersteuning bieden dan een bed met een lattenbodem, maar als u op deze bodem een zeer goed matras legt, kan dat natuurlijk ook voldoende ondersteuning bieden.
Jouw slaapcomfort staat centraal
Daarom staan drie essentiële zaken centraal in hun aanpak: ventilatie, ondersteuning en drukverlaging. Auping matrassen hebben bijvoorbeeld speciale schouderzones om de druk op jouw schouders 's nachts te minimaliseren.
Een boxspring opmaken gaat op een andere manier dan het opmaken van een ledikant of bed met matrassen. Gaat u een boxspring opmaken, doe dan geen hoeslakens om het matras, maar om de topper. Hiermee behoudt u het mooie aanzicht van uw nieuwe boxspring en het zorgt voor een groot stuk gemak.
Belang van een goede bedbodem bij rugklachten
De beste bedbodem voor mensen met rugklachten is een ergonomische lattenbodem die de lage rug ondersteunt in zowel zijlig als ruglig. De lage rug is de belangrijkste probleemzone bij mensen met rugpijn.
Een nieuw bed test je altijd met een ligtest
Het is een fabel dat een goed bed alle lichamelijke klachten kan oplossen (tenzij een slecht bed die klachten veroorzaakt). Maar een goed bed zal zeker geen lichamelijke klachten veroorzaken. En vergeet niet een hoofdkussen mee te testen, want die maakt een goede ligging af.
Je kunt gewoon thuis vanuit de luie stoel opdracht geven om je boxspring opnieuw te laten bekleden. Je hoeft er je huis niet eens voor uit. De bekleding die je boxspring er weer als nieuw uit laat zien wordt helemaal op maat voor je gemaakt waarbij je zelf kunt kiezen voor de kleur.
Afhankelijk van het matras dat je hebt gekocht, kan er na een aantal jaar kuilvorming ontstaan. Hiermee wordt bedoelt dat het matras door zakt op de plekken waar de meeste druk wordt uitgeoefend. Vooral bij de goedkopere 'budget' matrassen is dit een veelvoorkomend probleem.
De technische levensduur van een boxspring ligt vaak tussen de 15 en 20 jaar. Wat de werkelijke levensduur van een boxspring is, is afhankelijk van veel factoren. De kwaliteit van je boxspring. Het aantal pocketveren, de hardheid van de vering, de topper enz.
Wat is een boxspring? Een boxspring, eigenlijk 'boxspringcombinatie' is een compleet bed. De naam 'boxspring' slaat officieel alleen op het onderstel. Bij een boxspringcombinatie is het bedframe een bedbodem van metalen veren (springs) verpakt in een 'doos' (de box) van hout of schuim.
Wat is de levensduur van een Auping boxspring? De gemiddelde levensduur van een boxspring is 20 tot 25 jaar. Een boxspring bestaat uit meerdere onderdelen, het onderstel en de matras en topper. Het onderstel gaat in principe tot 25 jaar mee, mits goed en correct onderhoud.
Wij raden zijslapers vaak een Pantera® medium of en Talalay® medium matras aan. Deze matrassen geven beide de juiste ondersteuning aan zijslapers. Daarnaast zakken de heupen en schouders goed weg in het matras. Dit zorgt ervoor dat de ruggenwervel een rechte lijn vormt.
Wij raden je aan om te gaan proefliggen bij een van onze Auping winkels, voor een zo goed mogelijk advies. Alle Auping matrassen kunnen op zowel een spiraalbodem als boxspring worden gebruikt. Houd er wel rekening mee dat er verschil is in ligcomfort.
Nee, het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is dan een lattenbodem of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide type bedbodems een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Je kan gemakkelijk je hand onder de holte in jouw rug steken wanneer je in ruglig ligt. Als man zal je in zijlig vooral veel druk op de schouders voelen, als vrouw merk je veel druk op de schouders en heupen en krijg je niet voldoende ondersteuning in de taille.
Een boxspring is opgebouwd uit de volgende onderdelen: de bedbodem (box) het matras, de topper en het hoofd- en voetbord. De box is dus eigenlijk een onderdeel van het gehele slaapsysteem. Toch wordt met boxspring vaak de hele boxspringcombinatie bedoeld.
24-karaat goud klinkt dan leuk maar niet als het gene dat dit bed de 6 miljoen waard maakt, maar dat is het wel. Het bevat maar liefst 107 Kilo puur goud, vandaar dat dit het duurste bed ter wereld is.