U kunt in hoger beroep gaan binnen 2 weken na de uitspraak van de rechtbank (of binnen 2 weken nadat u voor de eerste keer kennis krijgt van die uitspraak). Het Openbaar Ministerie heeft ook 2 weken na de uitspraak de tijd om in hoger beroep te gaan.
De regel dat hoger beroep moet worden ingesteld binnen drie maanden “te rekenen van de dag van de uitspraak” houdt in dat de termijn drie maanden later eindigt op (het einde van) de dag met hetzelfde nummer als de dag van de uitspraak.
ROLRECHTEN
De tarieven worden uniform vastgelegd en variëren volgens het niveau van de rechtbank. Een zaak inleiden bij de vrederechter kost 50 EUR, bij de rechtbank van eerste aanleg en de ondernemingsrechtbank is dit 165 EUR. Een zaak inleiden bij het Hof van Beroep kost 400 EUR en bij het Hof van Cassatie 650 EUR.
Is de uitkomst van een procedure bij de rechtbank niet naar wens, dan kan het zinvol zijn om hoger beroep in te stellen bij het gerechtshof. In het hoger beroep wordt de zaak volledig opnieuw beoordeeld. Daarbij hebt u ook de gelegenheid nieuwe standpunten en argumenten naar voren te brengen.
In hoger beroep is griffierecht verschuldigd voor het in behandeling nemen van de zaak door het gerechtshof. Beide procespartijen betalen griffierecht in hoger beroep. De procespartij die het hoger beroep verliest, moet de proceskosten van de andere partij (gedeeltelijk) vergoeden.
Vanwege de complexiteit van deze rechtszaak, is het wenselijk dat de zogenaamde 'grote kamer' uitspraak gaat doen. In die 'grote kamer' zitten bestuursrechters van de Raad van State én civiele rechters van de Hoge Raad. Afstemming tussen beide rechtscolleges kost wel extra tijd.
Dit kan in de volgende gevallen: Een andere rechterlijke instantie moet uw beroep behandelen. De rechter is in dit geval niet bevoegd om een beslissing te nemen over uw beroep. Uw beroep wordt niet behandeld, omdat u uw beroep bijvoorbeeld te laat heeft ingediend.
Als u in hoger beroep gaat, dan zal uw advocaat eerst een schriftelijk stuk aan het gerechtshof sturen waarin staat waarom u het niet eens bent met het vonnis van de rechtbank. Dit stuk noemt men de memorie van grieven. Vervolgens krijgt uw tegenpartij de gelegenheid om hier schriftelijk op te reageren.
Van het instellen van hoger beroep in strafzaken tot uitspraak moet u rekenen op een doorlooptijd van ongeveer 3 maand. Dat is sneller dan bijvoorbeeld in het civiel recht. Daar kan een procedure zomaar 1 jaar of langer duren! Bent u het niet eens met de uitspraak van het gerechtshof?
Tegen een vonnis gaat u in hoger beroep door: een dagvaarding in hoger beroep (appèldagvaarding) uit te reiken aan de andere partij, binnen 3 maanden na de uitspraak, en. deze dagvaarding naar het gerechtshof te sturen.
Hoger beroep is het opnieuw behandelen van een rechtszaak door een hogere rechter. Bent u het niet eens met een vonnis, beschikking of uitspraak in uw zaak? Meestal kunt u hiertegen in hoger beroep gaan bij een gerechtshof of bijzonder college.
Hoger beroep zonder advocaat is in een civiele procedure dus niet mogelijk. Ook voor een hoger beroep na een uitspraak van de kantonrechter, waar u wel zonder advocaat mag procederen, moet u een advocaat inschakelen. In bestuursrechtszaken is procesvertegenwoordiging door een advocaat niet verplicht.
U kunt in beroep gaan als u het niet eens bent met de beslissing op uw bezwaar. Voordat u in beroep kunt gaan, moet u dus eerst bezwaar maken. Soms kunt u rechtstreeks in beroep gaan, zonder eerst bezwaar te maken. Hoger beroep is mogelijk als u het ook niet eens bent met de beslissing op uw beroep.
De rechter kan uw zaak bij verstek behandelen. Hij behandelt uw zaak dan zonder uw aanwezigheid en zonder dat u uw advocaat daartoe heeft gemachtigd. Soms verleent de rechter geen verstek, omdat hij het nodig vindt dat u aanwezig bent. De zaak wordt dan uitgesteld en u wordt nogmaals opgeroepen.
Als u het niet eens bent met een beslissing van een overheidsinstantie dan kunt u bezwaar maken bij die overheidsinstantie. Bent u het daarna niet eens met de reactie op uw bezwaar, of de reactie komt te laat? Dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank.
Aan het indienen van hoger beroep zijn zeker risico's verbonden. In het strafrecht kunt u bijvoorbeeld een hogere straf opgelegd krijgen. Tevens zit u een zekere tijd in onzekerheid. De hele zaak moet opnieuw worden behandeld.
In een eenvoudige kort geding procedure is er vaak al binnen enkele weken een uitspraak, terwijl het in ingewikkelde procedures tot wel meer dan twee jaar kan duren. Een gemiddelde of ijkpunt is niet te geven, dat hangt af van de aard en complexiteit van de zaak.
Een partij die het niet eens is met een uitspraak van de rechter in hoger beroep, kan in een civiele zaak, een bestuursrechtelijke zaak over fiscale/belasting en in een strafzaak in cassatie gaan bij de Hoge Raad der Nederlanden. In de uitspraak staat binnen welke termijn dit mogelijk is.
Tegen een vonnis op verzet kan hoger beroep worden aangetekend. Na het instellen van hoger beroep is de uitspraak in laatste aanleg gewezen. Tegen uitspraken die in laatste aanleg gewezen zijn, is enkel nog een cassatieberoep mogelijk bij het hoogste gerechtshof, het Hof van Cassatie.
Uurtarief. Hoger-beroep-familierecht.nl werkt op basis van een standaard sterk concurrerend uurtarief van slechts € 185,– per uur. Het door ons kantoor gehanteerde standaard uurtarief wordt tijdens het eerste gesprek met u besproken.
Het vonnis is definitief
Wordt er bij een hoger beroep een uitspraak gedaan dan is die uitspraak. Na deze uitspraak dienen de partijen zich te houden aan het vonnis. Dit betekent eveneens dat de uitspraak in hoger beroep niet meer gewijzigd kan worden door opnieuw een hoger beroep aan te tekenen.
Tegen een vonnis in kort geding kan binnen vier weken na de uitspraak hoger beroep worden ingesteld. Ook in hoger beroep zal dan echter de spoedeisendheid aangetoond moeten worden.
Volgens het jaarverslag bedroeg de gemiddelde doorlooptijd bij de rechtbanken in 2020 dertien weken.