Metalline gaas of metalline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt. Het aluminium laagje van het metaline-gaas komt dus tegen de wond.
Koel alleen de wond! Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of met een schone doek of laken. Huishoudfolie plakt niet aan de wond en de brandwond blijft goed zichtbaar voor de beoordeling door een medisch professional.
Aanpak direct na verbranding
Bij elke verbranding is direct koelen onder stromend water heel erg belangrijk. Afkoeling zorgt ervoor dat de verbranding stopt. Houd de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche.
De werkgroep adviseert om dermale brandwonden te bedekken met een wondbedekker die een vochtig milieu creëert (bijv. hydrofiber-, hydrocolloïd-, alginaat-, of foam/schuimverbanden). Deze zijn gemakkelijk in het gebruik, verminderen pijn en aantal verbandwissels.
Een brandwonden kompres als brand pleister
Een brandwonden kompres kun je zien als een special brand pleister. Dit kompres breng je zo snel mogelijk na het oplopen van de brandwond aan. Omdat het kompres koelt, biedt deze niet alleen verlichting maar zorgt het er ook voor dat de schade beperkt blijft.
Gebruik geen vaseline. Dit middel sluit de huid af. “Vet gaas” of Mepitel® De brandwond wordt afgedekt met een “vet” gaas en daar overheen komt een absorberend verband. 1 keer in de 2 a 3 dagen vervangt u het gaas en het verband voor een nieuw vet gaasje en nieuw absorberend verband.
ALHYDRAN is een brandwondenzalf die gebruikt wordt na wondsluiting. Het versoepelt de huid, zorgt voor minder jeuk, roodheid en pijn aan de beschadigde huid. Bij de nazorg van zowel lichte, oppervlakkige als diepe brandwonden helpt ALHYDRAN de pas gesloten huid versneld te herstellen en klachten te verminderen.
Vooral diepe tweedegraads brandwonden met een langere genezingsduur dan oppervlakkige tweedegraads brandwonden komen in aanmerking voor behandeling met een gelvormend verband. Dit type verband wordt al vaak toegepast bij de behandeling van ulcera.
De huidcellen sterven af, wat een ontstekingsreactie uitlokt. Oppervlakkige brandwonden houd je eerst een aantal minuten onder koud water. Daarna smeer je er een genezende huidcrème of zalf tegen brandwonden op. Die haal je bij de apotheek.
1e graads brandwonden worden behandeld met een crème zoals after sun of vaseline. 2e en 3e graads brandwonden worden behandeld met Flammazine® of Flammacerium® . Beiden zijn antibacteriële middelen die er voor moeten zorgen dat er geen ontsteking ontstaat aan de brandwond.
Gebruik een steriele blaarprikker (bloedlancet) of een naald (uit de naaidoos) die ontsmet is met ontsmettingsalcohol. Prik de huid op twee plaatsen door aan de basis van de blaar. Druk met een gaasje de blaar voorzichtig leeg. Zorg dat de gebruikte naald of blarenprikker veilig wordt weggeborgen of weggegooid wordt.
Koel alleen de brandwond en voorkom onderkoeling. Dek de brandwond af met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.
U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. Overleg met uw arts of verpleegkundige wanneer u kunt stoppen. Als u veel last heeft van irritatie door het medicijn, kunt u met uw arts of verpleegkundige overleggen of het beter is te stoppen.
Brandwondenpleisters zijn pleisters met hydrogel voor 1e en 2e graads verbrandingen van de huid. De gel heeft een verkoelende werking en werkt pijnverzachtend.De pleister sluit de brandwond rondom af waardoor er geen kans bestaat op wondinfectie.
U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. Overleg met uw arts of verpleegkundige wanneer u kunt stoppen. Als u veel last heeft van irritatie door het medicijn, kunt u met uw arts of verpleegkundige overleggen of het beter is te stoppen.
Derdegraads brandwond
Derdegraads brandwonden worden na behandeling met een antibacteriële zalf vaak geopereerd. Daarbij wordt de dode huid verwijderd en de wond wordt dan belegd met een huidtransplantaat. Na een week kan de arts bekijken of de getransplanteerde huid goed is vastgegroeid.
De regel van 9 maakt gebruik van veelvouden van 9 om tot een snelle inschatting van het percentage TVLO te komen. Voor het hoofd samen met de hals 9%, voor elk arm 9%, voor elk been 2x9 of 18%, voor de voorzijde en achterzijde van de romp elk 2x9 of 18% en 1% voor de genitaliën.
Dek de wonde af met een verband dat speciaal ontwikkeld is voor gebruik bij brandwonden. Als je dat niet in ter beschikking hebt, kan je ook hydrogel aanbrengen en de wonde afdekken met een kompres. Vraag raad aan een apotheker.
Flamigel® is bestemd voor gebruik na een lasertherapie, op oppervlakkige brandwonden (ook degenen veroorzaakt door radiotherapie) en op lichte wonden (bijv. schaafwonden, snijwonden). Flamigel® mag ook gebruikt worden op oppervlakkige open wonden.
De werkzame stof van Flammazine is zilversulfadiazine, welke behoort tot een groep geneesmiddelen die sulfonamiden wordt genoemd. Deze stof bestrijdt de groei van bacteriën en verschillende schimmels. Flammazine kan worden gebruikt bij de behandeling van infecties van ernstige brandwonden en doorligwonden.
Open wond afdekken (met een pleister of verband) Als er nog vocht uit de wond komt, is het goed om een pleister te gebruiken. Dit, of een vette gaas (zalfgaas) met daaroverheen een absorberend verband tot de wond droog is.
Hoe voorkom je dat verband aan een wond kleeft? Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Breng jij verband aan over een wond, zorg er dan eerst voor dat de wond goed schoon en droog is. Spoel de wond af met (steriel) water en dep droog met een steriele doek.
Oppervlakkige tweedegraads brandwond
De huid is rood, nat, pijnlijk en u ziet blaren (kapot of heel). Zelfs na een paar uur kunnen nog blaren ontstaan. De behandeling van tweedegraads brandwonden kan met zalf of een speciaal verbandmiddel. De wond geneest meestal binnen 2 weken.