Perenbomen zijn verkrijgbaar als hoogstam en halfstam. De leeftijden varieren van 20 jaar tot zelfs 70 jaar! Deze oude bomen met historie worden met 1 jaar garantie geleverd.
Een boom die te hard groeit geeft te weinig vruchten. Naast snoeien wordt in de winter ook tijd vrijgemaakt om 'oude' bomen te vervangen door nieuwe bomen. Een appelboom gaat tussen de 12 en 15 jaar mee. Een perenboom gaat langer mee, 25 tot 30 jaar.
Iedereen die een perenboom in de tuin plant, moet zich ervan bewust zijn dat deze bomen oud kunnen worden. Wilde vormen kunnen tot 300 jaar oud worden. De gemiddelde gecultiveerde boom groeit tot 70 jaar.
De meeste groenten blijven maar één of twee seizoenen in je moestuin terwijl de meeste fruitbomen 30, 40 jaar tot wel 100 jaar oud kunnen worden. De levensduur van fruitbomen is natuurlijk ook wat afhankelijk van de verzorging en grootte. Hoe ouder een boom kan worden, hoe groter hij wordt.
Als u een oude Perenboom wilt verjongen, omdat hij bijvoorbeeld verwildert (of verwaarloosd) is, kunt u het beste vlak voor de groei snoeien, in de maand februari. Door op dit moment te snoeien kunnen de eventuele wondjes of wonden aan de takken het snelst dichtgroeien.
De bedoeling van het snoeien is immers om de kroon open te houden en te zorgen dat er niet teveel hout op staat. Hierdoor kan het licht en de lucht gemakkelijk in en door de boom waardoor je een betere vruchtzetting krijgt en de vruchten beter opdrogen (lager risico op schimmels).
Het zijn jonge bomen, de hoogte zal rond de 180-200 cm liggen bij levering. Uiteindelijk wordt de perenboom ca. 3 meter hoog.
De gemiddelde gezonde en goed verzorgde appelboom kan 50 tot 80 jaar oud worden.
Door in september of oktober met een scherpe spade de wortels door te steken activeer je de wortelgroei op die plaats en maak je een compactere wortelkluit. Een jaar later doe je dat nog eens op dezelfde manier op de hoogte van de rand van de kroon omdat in die zone de meeste haarwortels groeien.
Vrijstaande appelboom in een kleine tuin
Wil je graag een vrijstaande appelboom, kies dan een dwergonderstam (M9, tot ca. 2,5 meter hoog). Plant je boom in de volle grond of in een grote pot of bak. Deze onderstam is ook geschikt voor step-over appels.
Perenboom Oogst
De gemiddelde perenboom produceert ongeveer 110-115 dagen na volle bloei vruchten die klaar zijn om te worden geoogst.
Als je exact wil weten hoe oud een boom is, dan tel je best het aantal jaarringen in het onderste van de stam. Immers, een doorsnede van de stamvoet telt heel wat meer jaarringen dan een doorsnede bovenin de stam of van een grote tak. Bij een boom groeit dus elk jaar een laagje bij, in de breedte en in de lengte.
Wanneer de boom niet zelf bestuivend is, moet er minimaal nog een perenboom van een ander ras in de buurt gepland worden. Een peer kan na een paar jaar ieder jaar vrucht gaan dragen. Soms zal de boom een rustjaar hebben. De boom geeft dan minder of geen vruchten.
Zo halverwege de winter moet je de hoofdstam van de perenboom inkorten. Kort de gevormde takken in op twintig centimeter en doe dit ook met de hoofdstam. Dit moet je elk jaar doen. Na de wintersnoei ontstaat waterlot die je in de zomer dient te verwijderen.
De gemiddelde jonge perenboom heeft veel water nodig om sterke wortels, bladeren en vruchten te ontwikkelen. Als vuistregel geldt dat jonge perenbomen meer water nodig hebben dan volwassen bomen, die in regio's met frequente regenval grotendeels afhankelijk zijn van regenwater.
Een perenboom heeft niet veel verzorging nodig. Bij het planten is het goed om onderin het plantgat een laag potgrond te doen om hem een fijne start te geven. Het plantgat kun je net zo groot maken als de kluit van de boom. Geef hem na het planten een flinke plens water.
Niet alle fruitsoorten en fruitrassen mogen op dezelfde plantafstand geplant worden. Laagstam-fruitbomen (appel, peer, pruim) kunnen op ca 1,50 m geplant worden, hoogstamfruitbomen (appel, peer, pruim, kers, walnoot) op ca 7-10 m. Halfstammen op matig sterkgroeiende onderstammen op ca 4 m.
De perenboom is dol op de zon en heeft dus ook echt een zonnige plek nodig. Wanneer je de boom op een schaduwrijke plaats zet, zullen de vruchten klein blijven. Overigens valt ook de smaak van kleine peren tegen en zul je er dus niet optimaal van kunnen genieten.
Geschikte planten voor een boomspiegel zijn bijvoorbeeld vrouwenmantel (Alchemilla mollis), ooievaarsbek (Geranium), schoenlappersplant (Bergenia 'Winterglod') en hartlelie (Hosta lancifolia), maar ook bolgewassen zoals sneeuwklokjes (Galanthus), de boshyacint (Hyacinthoides) en de prairielelie (Camassia).
Oude appelboom Elstar. De appelboom Oude Elstar is een volwassen appelboom van +/- 15 jaar oud, hierdoor hoeft u niet te wachten tot de boom volgroeid is om vruchten te kunnen groeien in uw tuin.
Als een fruitboom geen vrucht geeft kan dat verschillende oorzaken hebben. De plant zit in de groeifase en stopt alle energie in nieuwe groeischeuten, oplossing: de plant snoeien zodat de groei wordt afgeremd. plant afdekken met vorstvlies of tijdens de vorstperiode besproeien.
Ook de fruitsoort bepaalt hoe groot jouw boom wordt. Als half- of hoogstam nemen kweepeer, pruim, perzik en abrikoos de minste ruimte in. De grootte van appel- en perenbomen is rasafhankelijk en een walnotenboom neemt de meest ruimte in.
Het duurt zo'n drie jaar voordat een perenboom groot genoeg is om peren te vormen. In het eerste en tweede jaar kun je in het vroege voorjaar en in het begin van de zomer wat bijmesten. Wacht nog even met snoeien, want hoe meer je snoeit, hoe harder de boom groeit, en dat zal de groei van de peren stagneren.
Perenbomen zijn pas laat vruchtbaar, het kan wel 6 tot 8 jaar duren voordat de eerste peren geoogst kunnen worden. Snoeien gebeurt tussen begin december en eind februari, wanneer de groei stil staat, en wanneer het niet harder vriest dan -5 graden Celsius.
Ook verkeerde wintersnoei (prikkelende snoei) kan de groei sterk stimuleren, zodat de groei te sterk wordt. Een te sterke groei is meestal nadelig voor de vruchtzetting. De aanwezige vruchten vallen meestal dan af.