Het grootste meer van Europa is het Ladogameer.
Het ligt in het noordwesten van Rusland, vlak bij de Finse grens. Het grootste meer van Europa heeft een oppervlakte van 18.400 km2 en is in het noordelijke deel 380 meter diep.
Balatonmeer in Hongarije
Het Balatonmeer is een van de grootste troeven van Hongarije. Dit meer is met een oppervlakte van 592 km² het grootste meer van Midden-Europa en wordt ook wel de 'Zee van Hongarije' genoemd.
De Kaspische Zee op de grens van Europa en Azië is feitelijk een binnenmeer, maar met een oppervlakte van 371.000 vierkante kilometer wel het grootste ter wereld, en zout.
Het meer van Annecy is een populaire toeristische bestemming voor zowel liefhebbers van sport als voor liefhebbers van ontspanning. Het meer ligt in de Alpen en staat bekend als het schoonste meer van Europa dankzij de strenge milieuregels die er sinds de jaren '60 gelden.
Het Sognefjord is het langste en diepste fjord in Noorwegen en wordt ook wel eens gezien als het mooiste meer van Europa. Vanaf de fjorden heb je schitterend uitzicht op het meer. In de omgeving kun je uitstekend wandelen, fietsen en kajakken.
Het meer heeft een oppervlakte van 31.500 km² (ongeveer zo groot als België) en met een maximale diepte van 1642 meter is het Baikalmeer het diepste meer ter wereld.
Kaspische Zee – 374.000 km2
Met een oppervlakte van maar liefst 374.000 km2 is de Kaspische Zee (Caspian Sea) verreweg het grootste meer in de wereld.
Het 3,15 miljoen hectare grote Baikal meer is het oudste (25 miljoen jaar oud) en diepste (1.700 meter) meer ter wereld. Het bevat 20% van 's werelds (niet bevroren) zoetwaterreserve. Het meer in zuidoost Siberië – de 'Galapagos van Rusland' – heeft een van de rijkste en meest ongewone zoetwaterfauna's ter wereld.
Het IJsselmeer, met een oppervlakte van 1100 km², is het grootste meer in Nederland. Bijzonder aan dit meer is dat het vroeger de Zuiderzee was, die later door een dijk, de Afsluitdijk, tot een meer is gemaakt. Het meer wordt gevoed door een aantal rivieren als de Amstel, de Rijn, de Vecht en de IJssel.
Het Bovenmeer (Engels: Lake Superior, Frans: Lac Supérieur) is het grootste van de Grote Meren. Het is qua oppervlakte het grootste zoetwatermeer in de wereld. Het Baikalmeer in Siberië (Rusland) is groter qua inhoud.
Het IJsselmeer (1100 km²) is het grootste meer van Nederland. Het Schulensmeer (0,9 km²) is het grootste meer van Vlaanderen.
Wat blijkt: er zijn 117 miljoen meren op aarde. Samen bedekken ze 3,7 procent van het oppervlak van onze planeet.
De Grote Meren (Engels: Great Lakes) zijn de vijf grote meren op of nabij de grens tussen de Verenigde Staten en Canada. De Grote Meren bestaan uit: het Bovenmeer (Lake Superior), het Huronmeer, het Michiganmeer, het Eriemeer en het Ontariomeer.
Gardameer. Het grootste meer van Italië is het Lago di Garda (Gardameer). Bezoek zeker ook de minder toeristische westzijde van het meer en klim omhoog om van het uitzicht over het meer te genieten, bijvoorbeeld bij Rocca di Manerba.
Grote Oceaan – 10.925 meter
De grootste en diepste wereldzee is de Grote Oceaan. Het diepste punt is de Challengerdiepte: zo'n 10.925 meter. Die bevindt zich in de Marianentrog, een 2.500 km lange kloof in de zeebodem bij eilandengroep de Marianen.
Het Tanganyikameer is een groot meer in Centraal-Afrika (3°20' tot 8°48' ZB en 29°5' tot 31°15' OL). Men neemt aan dat het meer het op een na oudste (en op een na diepste) meer ter wereld is, na het Baikalmeer in Siberië.
Volgens naturalisten is het eerste leven, in de vorm van eencellige bacteriën, in water ontstaan. Diep onder de grond is water gevonden dat 2 miljard jaar oud zou zijn, met sporen van organische stoffen.
Het meer van Neuchâtel. Vlakbij het Lac Léman ligt het meer van Neuchâtel. Met een oppervlakte van 217,9 km² is dit het grootste meer dat volledig in Zwitserland ligt.
Rusland bezit zeer veel rivieren, men schat ca. 100.000.