De zachte stelen zijn allemaal eetbaar en hebben vrijwel dezelfde smaak als de blaadjes. Denk hierbij aan basilicum, bieslook, dille, koriander en peterselie. Kruiden met harde of stevige stelen zijn bijvoorbeeld munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm. Hiervan kun je beter alleen de blaadjes gebruiken.
De smaak van van het kruid rozemarijn is mild, maar snel overheersend. Het is een oud keukenkruid, dat vooral in Italiaanse gerechten goed past. Het smaakt lekker in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades. Het kruid is ook zeer geschikt bij schelp- en schaaldieren.
Rozemarijn bevordert de spijsvertering en helpt bij chronische galaandoeningen, slechte leverfunctie, hoofdpijn en migraine door lever- en galstoornissen, winderigheid, zwakke maag, maagdarmkrampen en gebrek aan eetlust. Niet in grote doses gebruiken bij zwangerschap (wel als keukenkruid).
Rozemarijn stimuleert en verwarmt (psyche, lichaamsweefsels en bloedsomloop), is opwekkend en bevordert doorbloeding, met name het cineoltype. Alle chemotypen kunnen worden ingezet bij hart-circulatiestoornissen, luchtweginfecties, reumatische aandoeningen, slecht doorbloede huid en (chronische) vermoeidheidsklachten.
De stevige rozemarijn takjes kunnen goed tegen hitte, vwaardoor het vaak in ovengerechten gebruikt kan worden. De smaak doet het ontzettend goed bij brood (denk aan foccacia), met knoflook, op frietjes, met kaas, in soepen en zelfs in de thee.
Denk aan laurier, tijm of rozemarijn; door die stevigheid ideaal om mee te sudderen in gerechten, maar de steel en het blad is niet mals genoeg om rauw te eten. Zachte kruiden zijn een stuk kwetsbaarder. Basilicum, peterselie of munt bijvoorbeeld.
Rozemarijn kun je in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Deze stevige kruidensoort blijft zo zeker een week goed. Je kunt de takjes ook drogen. Dan heb je het hele jaar rozemarijn tot je beschikking hebt.
Door zijn uitgesproken antioxidantwerking en zijn ontstekingsremmende werking is rozemarijn in staat dit proces af te remmen. Recent uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek ondersteunt deze ontstekingsremmende en zelfs pijnstillende werking.
Rozemarijn stimuleert de bloedsomloop en werkt bloeddrukverhogend bij een lage bloeddruk. Daarom wordt het ingezet bij een slechte bloedsomloop, vaatkrampen, koude handen en voeten en lage bloeddruk.
Rozemarijnolie voor het haar heeft indrukwekkende haargroei stimulerende capaciteiten. De anti-inflammatoire werkstoffen werken tegen roos, schilfers en een gevoelige hoofdhuid. Daarnaast wordt de doorbloeding gestimuleerd, waardoor de haarwortel beter gevoed kan worden en het haar sterker en steviger wordt.
Rozemarijn vormt een bron van antioxidanten en werkt gunstig op je spijsvertering en luchtwegen. Lees hier waarom rozemarijn een waardevolle toevoeging is op je dagelijks dieet en ontdek waarom je geen buitensporige hoeveelheden rozemarijn moet nuttigen. De Latijnse naam Rosmarinus betekent 'dauw der zee'.
Rozemarijn thee maken
Bereid 2-5 gram gedroogde rozemarijn in een theepot met heet water. Wacht 5 minuten en de thee is klaar. U kunt de trektijd verhogen wanneer je de smaak wilt versterken. Voor een zoetere smaak kan je ook honing toevoegen.
Naast het stimuleren van de haargroei, wordt etherische olie van rozemarijn gebruikt om vroegtijdige vergrijzing en roos te voorkomen. Het kan ook helpen bij een droge of jeukende hoofdhuid. Volgens wetenschappelijk bewijs kan rozemarijn zenuwweefsel ten goede komen.
Hoe neutraliseer je rozemarijn? Rozemarijn is een kruid dat niet gemakkelijk is te vervangen. Indien je het echt niet in huis hebt, kun je ook tijm of salie gebruiken.
Neem een aantal afgeknipte blaadjes rozemarijn, was deze zorgvuldig en kook ze enkele minuten in water. Zeef de blaadjes eruit en voeg wat honing toe als de thee voldoende is afgekoeld. Voor een nog meer stimulerende thee voeg je sap van een halve citroen toe. Voor een thee na de maaltijd kun je er wat kaneel in doen.
Even de takjes onder de kraan wassen en droogdeppen met keukenrol. De gewassen stokjes heel even met een mes kneuzen (dan komen de aromatische oliën mooi vrij) en dan in een afsluitbare fles doen en afvullen met olie. Na een dag of vier heeft de olie een heerlijke zachte rozemarijn smaak opgenomen.
Sommige kruidenthee's zoals zoethoutthee of sterrenmix kunnen ook de bloeddruk verhogen. Drink ze daarom niet te veel en wissel het af met andere dranken uit de Schijf van Vijf, zoals water, koffie en melk.
Het DASH-dieet bestaat uit veel fruit, groenten en magere zuivel. En verder bestaat je voeding vooral uit volkoren producten, kip, vis en noten. Daarnaast is het advies om rood vlees, zoetwaren en suikerhoudende frisdranken te beperken.
Uit onderzoek blijkt dat kaneel het cholesterol kan verlagen. 120 milligram per dag maakt al verschil. Verder verlaagt kaneel de bloeddruk en is aangetoond dat het positieve effecten heeft op mensen met diabetes type 2. Dit komt omdat het er voor zorgt dat de bloedglucosewaarden dalen.
Maak een sterk rozemarijnwater: bijvoorbeeld met drie kleine takjes rozemarijn op een kwart liter water. Maak dit water zoals boven omschreven. Voeg dan voor de houdbaarheid 10 ml wodka toe. Giet alles in een schone fles en was je haar ermee wanneer je zin hebt!
Kruiden gaat niet over datum zoals vlees en melk dat wel kunnen doen. Eet je kruiden die volgens de datum die op het potje staat 'niet goed' meer zijn, dan zul je er niet ziek van worden. Wel is het zo dat kruiden waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is, kan het zijn dat het zijn smaak en sterkte verloren heeft.
Wil je tijm langer bewaren? Dan kun je de kruiden ook invriezen. Dep de tijm goed droog voor je deze invriest. Ingevroren blijft tijm ongeveer 1 jaar houdbaar.