Delta's ontstaan veelal doordat een grote rivier uitmondt in een (bijna) getijdenloze zee, zoals de Middellandse Zee of de Zwarte Zee. Dit soort delta's noemen we riviergedomineerd. Als een rivier in een zee uitmondt waar een sterke getijdenwerking heerst, noemen we dit een getijdengedomineerde delta.
Als de stroom bij de riviermonding aankomt verliest hij zijn kracht. Daardoor bezinkt veel van het sediment en wordt een delta gevormd. Een deltagebied verandert constant door de zijwaartse verplaatsing van de rivierloop. Erosie in de buitenbochten van rivieren en overstromingen veroorzaken deze verschuiving.
Deltavorming. Delta's ontstaan wanneer een rivier uitmondt in een waterlichaam zoals een oceaan en het sediment dat het meedraagt, afzet. Dit nieuw ontstane land zinkt als het sediment is afgezet en samenpakt. Er moet dus meer sediment afgezet worden om het land boven zeeniveau te houden.
Nederland delta en rivierenland
Vanuit de ruimte is goed te zien dat Nederland eigenlijk één grote delta is. De grote Europese rivieren stromen bij ons de zee in. Die delta geeft enorm veel economische activiteit voor mensen, maar is ook de plek voor prachtige natuur.
De Gangesdelta (ook Ganges–Brahmaputradelta of Bengalladelta genoemd) is een rivierdelta in de Zuid-Aziatische regio Bengalen. Onder meer de Brahmaputra en de Ganges monden uit in de delta, die bestaat uit meer dan 260 rivieren. De Gangesdelta is de grootste delta ter wereld met een oppervlakte groter dan 105.000 km².
Delta's ontstaan veelal doordat een grote rivier uitmondt in een (bijna) getijdenloze zee, zoals de Middellandse Zee of de Zwarte Zee. Dit soort delta's noemen we riviergedomineerd. Als een rivier in een zee uitmondt waar een sterke getijdenwerking heerst, noemen we dit een getijdengedomineerde delta.
Een estuarium is een verbrede, veelal trechtervormige monding van een rivier, waar zoet rivierwater en zout zeewater vermengd worden en zodoende brak water ontstaat, en waar getijverschil waarneembaar is. Wanneer een rivier als een stelsel van aftakkingen uitmondt spreekt men van een delta.
Oorzaken overstromingen en wateroverlast
De zeespiegel stijgt en het klimaat verandert door opwarming van de aarde. Klimaatverandering veroorzaakt extreme regenbuien en langdurige natte periodes. Door bodemdaling groeit het niveauverschil tussen de zee en de bodem. Veengronden zakken in.
Het verhang is het relatieve hoogteverschil van de rivier. Meestal wordt dit gemeten in m/km of cm/km. Hoe berekenen we het verval? Je deelt het verval door de afstand tussen de twee plekken waar je het verval van hebt genomen.
Bochten in de rivier
De meanderende rivier vormt altijd bochten, ofwel meanders. In de buitenbocht stroomt het water sneller. Hierdoor schuurt het water het bodemmateriaal uit de buitenbocht waardoor deze steeds ruimer wordt en er grote lussen in de rivier ontstaan. In de binnenbocht stroomt het water langzamer.
De indicator kan worden uitgedrukt als een negatief getal (als het een putoptie betreft) of een positief getal (als het een calloptie betreft). Een putoptie heeft namelijk een prijs die in de tegengestelde richting van de koers van de onderliggende waarde beweegt, waardoor de delta negatief wordt.
In de fysica wordt deze letter gebruikt om een hoek aan te duiden. Een verandering van een grootheid wordt aangeduid met Δ grootheid (bijvoorbeeld een temperatuurverschil: ΔT). Soms wordt hierbij "delta" ook wel uitgeschreven, zoals in delta v in de astrodynamica.
Een plan maken om te voorkomen dat delen van Nederland onder water komen te staan en de veiligheid van de bewoners van die kwetsbare gebieden garanderen. Dat is de opdracht waar de Deltacommissie – opgericht enkele weken na de watersnoodramp van 1953 – haar tanden in moet zetten.
Deltawerken: bescherming tegen hoogwater vanuit zee
De Deltawerken in Nederland zijn gebouwd om ons land te beschermen tegen hoogwater vanuit de Noordzee. Een groot deel van Nederland ligt immers onder de zeespiegel. Ook vindt het water via de vele grote rivieren door ons land hun weg naar zee.
Caissons bleken voor dit karwei minder geschikt en daarom werd voor een deel van de dam een revolutionaire techniek gebruikt: via kabelbanen werden grote betonblokken in het water gestort. Voor de rest van de dam werd gebruikt gemaakt van bekende technieken als het opspuiten van zand en het afzinken van caissons.
Vanaf Zwitserland tot de Duitse grens heeft de rivier een naam die overeenkomt met de naam Rijn. Maar als die rivier bij Lobith ons land binnen komt wordt deze rivier bijna meteen gesplitst in de Waal en de Nederrijn/lek.
Kribben, de stenen 'dwarsliggers' in de rivier, zijn erg belangrijk bij de afvoer van water, ijs, grind en zand. Ze beheersen deze afvoer en houden zo de rivier en de oever op zijn plaats. Zo blijft de rivier bij laagwater bevaarbaar voor de scheepvaart.
Er zijn van deze ijstijd niet veel sporen in het landschap over gebleven. De tweede ijstijd was de Saale ijstijd met waarschijnlijk een dik ijspakket in Drenthe van wel 1000 meter.
Het verhang is het hoogteverschil in meter per horizontale kilometer, dus moeten we in ons voorbeeld van 175 km naar 1 km komen. We gaan naar het hoogteverschil per kilometer kijken. Daarom delen we de 35 meter hoogteverschil door de 175 km: 35 / 175 = 0,2 meter. Het verhang is dus 0,2 meter, oftewel 20 centimeter.
Een estuarium is een verbrede riviermonding, waar zoet rivierwater en zout zeewater vermengd worden en zodoende brak water ontstaat. Eb en vloed zijn nog van sterke invloed.
Definitie: Een stroomgebied is het geheel van het land, waarvan het regenwater naar een bepaalde waterloop afstroomt en via die waterloop naar zee wordt afgevoerd, zie ook stroombekken.