Het behoort tot de Maghreb-landen, waar ook Tunesië, Mauritanië, Algerije en Libië toe worden gerekend. Marokko is een lidstaat van de VN, de OIS en van de Arabische Liga. Anno 2021 telt Marokko (exclusief de Westelijke Sahara) ruim 37,1 miljoen inwoners.
Marokko ligt in het noordwesten van Afrika en heeft landsgrenzen met Algerije, Mauritanië en de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla. Marokko grenst in het westen aan de Atlantische Oceaan en in het noorden aan de Middellandse Zee. Marokko wordt van Spanje en de rest van Europa gescheiden door de Straat van Gibraltar.
Aanvankelijk erkenden 81 landen het als een onafhankelijk land, maar veertig daarvan hebben hun erkenning ingetrokken. De annexatie door Marokko wordt internationaal niet erkend, maar wordt wel gesteund door leden van de Arabische Liga en door 25 staten.
Frans-Marokko of het Franse protectoraat over Marokko (Frans: Protectorat français au Maroc; Arabisch: الحماية الفرنسية في المغرب , alhimayat alfaransiat fi almaghrib) was een protectoraat van Frankrijk in Marokko. Het bestond van 1912 tot 1956. Voor 1912 was het een onafhankelijk sultanaat.
Ruim zeventig procent van de Marokkaanse bevolking identificeert zich als Arabier. Zij spreken het Marokkaanse dialect van het Arabisch en leven met de Arabische cultuur. De overige dertig procent zijn niet-gearabiseerde Berbers, die cultureel gezien Berbers zijn en vaak naast het Arabisch nog een Berbertaal spreken.
Voor een Marokkaan komt de familie vóór werk, vriendschap, relaties en soms zelfs voor het huwelijk. Voor moslims is het een plicht de ouders te gehoorzamen en veel Marokkanen nemen dit heel serieus. Om te kunnen trouwen, bijvoorbeeld, moet de bruidegom (hoe oud hij ook is) eerst zijn ouders om toestemming vragen.
Buurten met geen of nauwelijks Marokkanen zijn Molenlaankwartier, Hillegersberg-Zuid en Strand en Duin. De Turkse Rotterdammers wonen het vaakst in de buurt Afrikaanderwijk: een derde van de inwoners is van Turkse herkomst. Verder wonen er ook veel Turken in Hillesluis (30 procent) en Feijenoord (27 procent).
Op 22 oktober 1859 verklaart Spanje de oorlog aan Marokko, wat het begin vormde voor de Spaans-Marokkaanse Oorlog (1859-1860). Spanje was voor de uitbraak van de oorlog al in het bezit van twee stadskolonies in Marokko: Ceuta en Melilla. Maar de Marokkanen wilden deze steden niet zonder slag of stoot opgeven.
Pas in 1956 onafhankelijk
Pas in 1956 wordt Marokko volledig onafhankelijk. Elk jaar viert Marokko op 18 november Aïd el Istiqlal, de dag van de onafhankelijkheid.
Marokko's twee officiële talen zijn Arabisch en Amazigh, maar vrijwel alle Marokkanen spreken en begrijpen Frans. Het Spaans is wijdverspreid in het noorden en zuiden van Marokko.
Tegenwoordig is Marokko de zesde economie van Afrika met een bruto binnenlands product (bbp) van bijna honderd miljard euro. De totale omvang van de buitenlandse handel bedroeg in 2018 bijna zeventig miljard euro, terwijl de buitenlandse investeringen in Marokko bijna drie miljard euro bedroegen.
Volgens voorspellingen en projecties van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal Marokko in 2025, met een BBP van 154 miljard dollar, rijker zijn dan buurland Algerije.
Gas is in Marokko bijna beter verkrijgbaar dan water, er is altijd wel ergens iemand die gasflessen verkoopt. In verschillende formaten. Nu schijnt er een kwaliteitsverschil in gas te kunnen zitten, en zeker in Marokko.
Al 80.000 jaar voor Christus leefden er mensen in Marokko, of Mauretania, zoals het vroeger heette. De Romeinen waren een van de eerste volkeren die het gebied veroverden. Zij werden verdreven door de Arabieren die rond 700 er de islam kwamen verkondigen.
Marokko is over het algemeen dan ook een veilig land om te bereizen en het geldt als één van de meest stabiele landen in West-Afrika. Gepaste voorzorgsmaatregelen zijn zoals in ieder land verstandig maar er gelden geen bijzondere risico's voor een rondreis Marokko.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
De wapenstilstand in de Westelijke Sahara is dit weekend na bijna dertig jaar beëindigd. Het Marokkaanse leger en de onafhankelijkheidsbeweging Polisario beschieten elkaar in het gebied. Het sluimerende conflict in de Westelijke Sahara is afgelopen weekend na bijna dertig jaar weer opgelaaid.
In het dagelijks leven staat het geloof centraal. Zo bidden veel moslims vijf keer per dag, de mannen doen dit vaak in een moskee, wordt er geen varkensvlees gegeten en heeft de jaarlijkse Ramadan een grote invloed op het dagelijkse leven van de Marokkanen.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Marokkaanse keuken zijn brood (khubz), couscous (seksu), bloem, olijfolie, honing, schapen- of lamsvlees, rundsvlees, kip, vis, olijven, konijn, dadels en zonnebloempitten. En de Marokkaanse keuken zou de Marokkaanse keuken niet zijn zonder kruiden.
Het Koninklijk Marokkaans Leger is het landleger van de Koninklijke Strijdkrachten van Marokko . Het werd opgericht aan de vooravond van de onafhankelijkheid van het land in 1956 door koning Mohammed V , de grootvader van Mohammed VI , de huidige koning van Marokko. In 2019 telde het ongeveer 250.000 mannen.
De Arabieren veroverden de regio in de 7e eeuw en brachten de islam, waartoe de meeste Berbers zich bekeerden. Hoewel het een deel was van het grotere Arabische Rijk werden vazalstaten zoals het koninkrijk van Nekor gevormd.
Melilla (Arabisch: مليلية Melillia, Riffijns: Mřič of Mlilt) is een Spaanse exclave, garnizoenstad en vrijhaven aan de Noord-Afrikaanse kust.
In de jaren zestig is er in Marokko grote werkloosheid en in Nederland een tekort aan arbeidskrachten. Zowel de Nederlandse overheid als de Nederlandse bedrijven besluiten om Marokkaanse gastarbeiders naar Nederland te halen.
Dat blijkt uit de nieuwe Multicultikaart van dagblad Tubantia. Via de kaart kun je opzoeken welke groep sterk vertegenwoordigd is in jouw gemeente. Zo is te zien dat de groep Marokkanen de grootste groep is in o.a Utrecht, De Bilt en Zeist.
De meeste eerste generatie Marokkanen die in Nederland wonen, komen uit de Rif-provincies Nador, Al Hoceima en Tetouan in Noord-Marokko, de provincie Taza tussen het Rif-gebergte en Midden-Atlas en de (provincies met een van de) grote steden.