Klachten van een lage bloedsuiker zijn: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig of verward zijn. Doe bij deze klachten het volgende: Drink een groot glas frisdrank leeg (géén light frisdrank).
Glucose in een soort suiker. Je lichaam heeft glucose nodig om energie op te wekken. Bij alles wat je doet heb je namelijk energie nodig; van lopen, fietsen en dansen tot aan het maken van ingewikkelde rekensommen. Zonder glucose komen je spieren, organen en hersenen energie tekort, en werken ze minder goed.
Een te lage bloedsuiker kan ontstaan wanneer je te weinig eet. Het kan ook ontstaan wanneer je bijvoorbeeld te laat gaat eten. Er zijn ook mensen die een te lage bloedsuiker krijgen door te veel te sporten.
Bij een suikerdip ervaar je weinig energie en een drang naar voedsel met (veel) suiker. De verleiding om naar iets zoets te grijpen is groot. Als je hieraan toegeeft, ervaar je een snelle, maar korte energie boost. Ook wel de suikerpiek genoemd.
Een hypo ontstaat niet zomaar, meestal is er een bepaalde aanleiding of uitlokkende factor. Zo kan een hypo ontstaan als u, in combinatie met insuline, te weinig koolhydraten heeft gegeten, als u meer inspanning heeft verricht dan u had verwacht of na fors alcohol gebruik.
Wanneer we teveel suiker hebben gegeten, kunnen we ons voelen alsof we een kater hebben. Moe, misselijk, opgezet en soms zelfs hoofdpijn en mood swings. Deze effecten komen vaak voor na het eten van te veel suiker. Het kan snel gebeuren of zelfs nog de dag erna.
Een hoge bloedsuiker heet hyperglykemie ('hyper'). Niet iedereen merkt iets van een hoge bloedsuiker. Maar misschien heeft u meer dorst en moet u veel plassen.Als de bloedsuiker langere tijd hoog blijft, kunt u ook last hebben van moeheid, jeuk en infecties.
Ook 's nachts kun je een hypo krijgen. Als je bijvoorbeeld te veel insuline hebt gehad voor het naar bed gaan of als je 's middags of 's avonds veel gespeeld of gesport hebt. Je kunt het beste voor je naar bed gaat je bloedsuiker meten.
Een hypo kan ontstaan doordat je te weinig eet, te veel actieve insuline in je lichaam hebt of te lang een lichamelijke inspanning levert zonder genoeg koolhydraten binnen te krijgen. Dit geeft vaak een naar gevoel. Het is een signaal van je lichaam om tot actie over te gaan.
Suiker is lichamelijk verslavend. De meeste mensen ervaren daarom afkickverschijnselen van suiker als diarree en prikkelbaarheid. Maar niet iedereen krijgt even heftige afkickverschijnselen van suiker en hoe lang ze duren wisselt ook per persoon. Gemiddeld duren de afkickverschijnselen twee tot zeven dagen.
Kenmerkend voor een te lage bloedsuiker, zijn deze gevolgen: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig zijn, verward zijn of agressieve buien. Wanneer een lage bloedsuikerspiegel te laag wordt, dat wil zeggen: gevaarlijk laag, kunt u flauwvallen of bewusteloos raken.
Wanneer je plotseling stopt met suiker eten, krijg je waarschijnlijk enorme trek in zoetigheid (cravings). Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel.
Prediabetes is de fase die voorafgaat aan diabetes type-2. In dit voorstadium merk je niks van de schade die er al aan je lichaam wordt toegebracht. Maastrichts onderzoek toonde recentelijk aan dat ook de schade aan zenuwen en bloedvaten al meetbaar is bij prediabetes.
Bij een hypo is er te weinig suiker in het lichaam.Dit kunt u herkennen aan: zweten, trillen, duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Bij een hyper is er juist te veel suiker in het lichaam. U moet vaker plassen, voelt zich moe en heeft enorme dorst.
U gebruikt hiervoor een prikpen, een teststrip en een bloedsuikermeter. U meet de bloedsuiker in een druppel bloed uit uw vingertop. U spreekt met de huisarts af wat uw bloedsuiker mag zijn. Meestal is een bloedsuiker tussen de 4,5 en 9 goed.
Bij een hypo is er te weinig suiker in het lichaam.Dit kunt u herkennen aan: zweten, trillen, duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Bij een hyper is er juist te veel suiker in het lichaam. U moet vaker plassen, voelt zich moe en heeft enorme dorst.
Suiker kan een negatief effect hebben op je darmen. Veel suiker kan namelijk darmproblemen zoals diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Om klachten aan je darmen te voorkomen is het aan te raden om te matigen met de hoeveelheid fructose.
Diabetes wordt opgespoord via een eenvoudige bloed- en urinetest: om de bloedsuikerwaarde te bepalen. om suiker en ketonen in het bloed en in de urine op te sporen. om het HbA1c of glycohemoglobine te bepalen: dit geeft een idee over de bloedsuikerspiegel van de afgelopen 3 maanden.
Diabetes type 2 is nooit enkel je eigen schuld. Je hebt het risico om diabetes type 2 te ontwikkelen door erfelijke aanleg in combinatie met de manier waarop je leeft. Bij sommige mensen met (kans op) type 2 spelen leefstijlfactoren wel een grote rol.