De inbakerslaapzakjes van Puckababy® gaan tot 6 maanden. Tot welke leeftijd je het beste kunt inbakeren en wanneer je het beste met inbakeren kunt stoppen, verschilt per baby. Je kleintje zal dit vanzelf bij je aangeven. Rond 5,5 maand zullen de eerste tekenen zichtbaar zijn.
Je kan het tot uiterlijk 6 maanden doen. Het advies is om tegen de 4 maanden af te bouwen, omdat je kind rond die leeftijd kan gaan omrollen. Rond die tijd krijgt je baby ook meer controle over zijn bewegingen en zal de onrust waarschijnlijk afnemen. Inbakeren is dan niet meer nodig.
De Puckababy® is een vertaling van het traditionele strakke inbakeren met doeken naar een mildere variant. Baby's slapen beter, drinken beter en vinden meer rust. Het grote verschil tussen strak inbakeren en de Puckababy® is de bewegingsruimte van de baby. De Puckababy® zit als een lief coconnetje om de baby heen.
Dat kan bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige zijn. Inbakeren heeft eigenlijk alleen nadelen als het verkeerd wordt gedaan, bijvoorbeeld als de beentjes te strak worden ingewikkeld of als een ingebakerde baby op zijn buik in de wieg wordt gelegd. Ook moet je erop letten dat je op tijd begint met ontbakeren.
Als je jouw baby op de juiste manier inbakert, kun je dit tot de leeftijd van vier maanden veilig doen. Daarna afbouwen en uiterlijk op de leeftijd van zes maanden stoppen met inbakeren. Inbakeren helpt jouw baby om te wennen aan slapen op zijn rug, dat is de meest veilige slaaphouding voor hem.
Inbakeren wordt vaak als 'zielig' ervaren. Het beeld van een ingebakerd kindje oogt ook wel een beetje zo. Toch geeft het je baby de rust en regelmaat die hij of zij nodig kan hebben. De inbakerdoek geeft als het ware de grens aan, die de baby nog niet zelf kan bepalen in het bedje of de box.
Voor bijna elke ouder zijn de slaapzakken van Puckababy een geweldige oplossing voor baby's die huilen, onrustig zijn en/of slecht slapen. Je kindje ervaart namelijk geborgenheid in de slaapzak en hij kan zichzelf niet meer wakker maken met hevig bewegende armpjes, zonder dat de slaapzak strak zit.
De eerste maanden is het een goed idee om de wieg van je pasgeboren baby in je eigen kamer te zetten. Hierdoor kun je een oogje in het zeil houden en bovendien maakt het de nachtvoeding makkelijker. Veel moeders zetten het wiegje zo dichtbij mogelijk bij het eigen bed, zodat de baby binnen handbereik is.
Je kunt beginnen met één armpje uit de Mini te halen tijdens het slaapje overdag. Daarna 's avonds, voordat je zelf naar bed gaat, hetzelfde herhalen (ook weer wanneer je kindje slaapt). Lukt dit na een aantal slaapjes goed, dan kun je het met allebei de armpjes proberen!
Inbakeren afbouwen
Wanneer je kindje 6 maanden oud is, bouw je het inbakeren af. Baby's beginnen na 6 maanden op hun buik te kunnen slapen en het is niet veilig wanneer ze ingebakerd op de buik liggen. Ze kunnen ingebakerd hun handjes niet gebruiken om terug op hun rug te rollen.
Gemiddeld stop je met inbakeren rond de 4 tot 6 maanden, als een baby signalen geeft van omrollen. Dit kan eerder of later zijn, afhankelijk van wanneer je baby begint met rollen. Zodra je baby start met (pogingen tot) omrollen, wil je dat de handen en armen vrij zijn.
Inbakeren mag niet bij baby's met heupdysplasie of verschijnselen daarvan en bij een verhoogd risico op dysplastische heupontwikkeling; bijvoorbeeld als het in de familie voorkomt of als het kind in stuitligging heeft gelegen.
De gemiddelde leeftijd om te beginnen met inbakeren is rond de 6 weken. Als je baby onrustig slaapt kun je overwegen in te bakeren. Inbakeren is nooit de complete oplossing voor onrustig slapen en kan je alleen een helpende hand bieden. Begin niet meer met inbakeren nadat je baby vier maanden oud is.
Kies voor warmteregulerende stoffen. Sleepsuits uit Tencel zijn bij elke temperatuur de veiligste onderkleding voor elk slaapzakje. Tencel reguleert de warmte en absorbeert vocht. Deze stof past zich aan de warmte van je kleintje aan, en zit als een tweede huidje om je kindje.
Je kan je baby 's nachts een pyjama aantrekken. Ook kan je hem in zijn gewone kleding laten slapen die je hem die dag hebt aangetrokken, aangepast op de temperatuur buiten. Daarnaast gebruik je een goed passende babyslaapzak of een laken en dekentje (goed instoppen!).
Tussen de slaapjes is de wakkere periode nu zo'n drie kwartier tot een uur. 's Nachts zal je nog vaak uit bed moeten voor een of twee voedingen. Ga daarom lekker vroeg naar bed of neem overdag tijdens de slaapjes van je baby wat meer rust. Baby's verwerken alle prikkels vooral in hun slaap.
In de lente gebruik je alleen de buitenzak en in de zomer haal je de mouwen van de slaapzak. In de herfst gebruik je de zachte binnen voering en in de winter doe je daar de buitenzak overheen en de wantjes aan.
De Puckababy Original inbakerslaap is wat ons betreft de beste inbakerdoek van 2022. Hij ziet er niet alleen super leuk uit, maar is ook nog eens ontzettend comfortabel. Het zit als een coconnetje om jouw baby heen waardoor hij een heerlijk vertrouwd gevoel krijgt, maar het zit niet te strak en is ook niet te warm.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
De eerste drie maanden slaapt een baby nog niet zo diep. Op elke slaapperiode volgt een voeding. De hersenen blijven actief als ze slapen. Vandaar dat ze soms even huilen of onrustig zijn maar gelijk weer in slaap vallen.
Als je kindje oververmoeid is, is het erg onrustig. De eerste stap is dus om je baby te kalmeren. Baker je kindje bijvoorbeeld in, schommel het zachtjes heen en weer of gebruik je zangtalent door een slaapliedje te zingen. Dat biedt de basis om je kindje uiteindelijk weer te kunnen laten slapen.