Het bidet is een luxe uitvoering van de "botol tjebok" (bottle tjebok), de fles met helder water met dezelfde functie: in zuidelijke landen is het al eeuwen een goed gebruik het zitvlak na de stoelgang met water te reinigen.
In het toilet van Indische Nederlanders of Indonesirs die in Nederland wonen tref je hem vaak aan: een gieter of een plastic fles gevuld met water. Niet bedoeld om planten te bewateren, maar voor het afspoelen van het achterwerk (tjebok).
Zij zijn gewend om hun billen na een grote boodschap te cebok, te wassen met water. Dat is hygiënischer dan alleen afvegen en bespaart ook toiletpapier. In de toiletten van veel Indische Nederlanders staat daarom een botol cebok, een fles met water om te cebok.
Toen de Indische mensen in Nederland kwamen zijn ze geschrokken dat je je zitvlak "droog" moest schoonmaken met toiletpapier. Vandaar dat ze toen maar de botol tjebok hebben bedacht. Als het goed is kom je in een Indisch huis gegarandeerd zo'n fles tegen in het toilet.
De fles met water op het toilet om na het plassen of poepen de geslachtsdelen of de billen te wassen. De fles pakt men altijd met de rechterhand en gaat voorlangs of achterlangs en wast met de linkerhand. Met de linkerhand mag men dan ook nooit een hand geven of eten aanraken.
Je komt ze voornamelijk tegen in openbare toiletten omdat het goedkoper is en veel gemakkelijker te onderhouden en schoon te maken. Een Frans toilet is ook hygiënischer omdat je niet met je billen op een vieze bril hoeft te zitten. En je bent sneller klaar omdat je niet even lekker kunt gaan zitten.
Op de Griekse eilanden mag je geen toiletpapier door de wc spoelen. Dit is om verstoppingen te voorkomen. Bij ieder toilet staat altijd een emmertje waarin je het papier moet deponeren. Dit is in het begin even wennen maar naar een paar dagen weet je niet beter.
Als je veel toiletpapier moet gebruiken kan dit wijzen op een slechte werking van de stoelgang. Het kan ook betekenen dat je dingen consumeert waar je gevoelig voor bent, te veel stress hebt, of dat je darmbacteriën niet optimaal werken.
De professor stelt in zijn algemeenheid dat het verstandig is om dat niet langer dan één jaar te doen. PET-flessen opnieuw vullen is ronduit de slechtste optie, omdat er altijd plastic deeltjes in het water terechtkomen. Vooral als je zo'n flesje in de zon legt, komen er veel microplastics vrij.
Een tjobek is onmisbaar in de Indische keuken. Maar tegenwoordig gebruiken veel mensen gewoon de keukenmachine. Alleen worden daar de kruiden gemixt en gesneden, terwijl in de vijzel de kruiden worden fijngedrukt, gewreven, met ronde bewegingen. Zo kunnen de kruiden en aroma's zich beter mengen.
De vijzel is een van het oudste kookgerei in de Indische keuken en wordt ook wel tjobek of oelekan genoemd. Hij haalt alle smaak uit specerijen en verse kruiden naar boven.
De meeste gerechten hebben als basis een kruiden- of chilipasta. De ingredienten voor deze pasta (bijv. uien, knoflook en sambal) worden samen fijngewreven in een stenen vijzel met stamper. Dit zgn' oeleken vormt het begin van bijna ieder Indonesisch gerecht.
Wat je nodig hebt om je billen af te vegen
Wrijf niet te hard en gebruik als aanvulling op je droge wc-papier een velletje doorspoelbaar vochtig toiletpapier dat pH-gebalanceerd is en zacht voor je huid. Zo hoef je niet hard te schrobben en verminder je de kans op huidirritatie of ontstekingen.
Veeg na met vochtig papier
Als onze handen vuil zijn, vegen we ze niet alleen af met een droge handdoek; we gebruiken ook zeep en water. Hetzelfde geldt als je naar het toilet bent geweest. Veeg nadat je droog toiletpapier hebt gebruikt dus nog even na met een vochtig toiletpapiertje dat je mag doorspoelen, zoals Edet.
Volgens natuurgeneeskundig arts Marisol Teijeiro is één velletje dubbellaags papier meer dan genoeg. En dat is nog niet alles: na het afvegen zou het stukje papier er nog steeds vlekkeloos uit moeten zien. "Als je meerdere vellen nodig hebt om de boel schoon te krijgen, kan dat wijzen op een slechte stoelgang.
Eet iets met vezels
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Gezonde ontlasting is bruin en smeuïg. Dat kan veranderen door wat je eet. Zo zorgt spinazie voor een groenige kleur en maken bietjes of rode kool je ontlasting een beetje rood. Dat is normaal.
Steeds vaker billen afvegen op z'n Japans: met water in plaats van papier. In Japan is het de gewoonste zaak van de wereld: een hightech-wc die je billen schoonspoelt met een straaltje warm water uit een uitschuivend sproeiertje. Daardoor hoef je veel minder of zelfs helemaal niet te vegen met wc-papier.
Griekenland. Ook in Griekenland drink je veilig kraanwater. Toch zie je veel mensen water uit flessen kopen. Dit komt doordat het water in Griekenland chloor bevat.
De lunchtijden zijn meestal tussen 12.00 en 15.00 uur (tijdens de siësta) en 's avonds beginnen de Grieken pas vanaf 21.00 uur aan het diner. Voor toeristen zijn de restaurants meestal al wel eerder open. De Grieken houden ervan om uit eten te gaan, dit doen ze dan ook vaak.
Een Turkse WC is een closet met een ingebouwde sproeikop (Nozzle). Deze sproeikop is, anders dan bij de meeste DoucheWC's geintegreerd in het keramiek van het toilet aan de achtezijde. De sproeihoek is aan te passen aan de voorkeur van de gebruiker.
In de steden hebben de meeste Turken thuis wc's die een mix zijn van een zit-toilet en een bidet. Met een extra kraantje dat water naar boven spuit voor het wassen van de uitwendige geslachtsorganen of de anus.
In landen zoals Thailand, Iran, Japan en Korea gebruiken 90% van de mensen water om de billen op te frissen, ze weten bij wijze van spreke niet eens wat toiletpapier is. In China vind je vaak een ouderwets gat in de grond, en in India hebben honderdduizenden mensen niet eens toegang tot een toilet.