Doordat het lichaam te veel insuline aanmaakt bij een overdosis suiker daalt je bloedsuikerspiegel en geeft je lichaam een signaal af dat er te weinig suiker in je bloed zit. Het gevolg is dat je zin krijgt in zoet, want zoete producten bevatten veel snelle koolhydraten en leveren dus snel energie.
Je eet veel snelle koolhydraten
Je lichaam gaat insuline aanmaken om het suiker in je lichaam te kunnen opnemen. Bij de inname van veel snelle koolhydraten kan nadat het bloedsuikerspiegel enorm snel gestegen is het ook erg snel weer dalen, wat de trek naar zoet na de maaltijd kan veroorzaken.
Dat komt ook omdat suiker rechtstreeks invloed heeft op de hersenen.Die reageren door serotonine aan te maken, een stof die voor een happy en plezierig gevoel zorgt. Daarom hebben we dus meer zin in zoetigheid als we ons ongelukkig voelen.
Je voelt je moe, futloos, bent eenzaam, down, gestresseerd of verveeld. Je lichaam vraagt om energie en de snelste manier is het nemen van suikers. Door het innemen van suikers gaat je bloedsuikerspiegel flink omhoog.Suiker zorgt dat je lichaam dopamine aanmaakt waardoor je je gelukkiger voelt.
Je voeding bevat te weinig voedingsstoffen
Zo niet, dan wordt het hongerhormoon ghreline aangemaakt en ga je je hongerig voelen. Dus zelfs na een maaltijd kan je je nog onverzadigd voelen. Iets zoets geeft snel energie, wat kort een gevoel van verzadiging geeft. Daar snakt je lichaam dan naar.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
1 gram suiker levert 4 kilocalorieën aan energie. Een lichaamscel gebruikt de vrijgemaakte energie voor verwarming, groei en herstel van het lichaam en voor het transport van stoffen. Daarnaast geeft suiker een zoete smaak aan eten. Als je suiker eet geven je hersenen dopamine af.
Waarom is suiker zo verslavend en hoe komt dat eigenlijk? Suiker is verslavend omdat het een stofje is dat je lichaam snel opneemt. Het geeft je dan een korte energieboost, maar daarna voel je je weer moe en lusteloos. Je lichaam gaat er dan weer naar verlangen en dus gaan we er steeds weer naar op zoek.
Suiker zorgt voor een beloningsreactie in je hersenen, wat een fijn gevoel geeft en waardoor je er graag meer van eet. Soms eten we uit verveling. Zoek daarom afleiding als je zin krijgt in zoetigheid.Vooral lichaamsbeweging helpt goed.
De oorzaak van constante honger ligt vaak bij eenzijdige voeding en het eten van veel (snelle) koolhydraten in combinatie met weinig eiwitten en vezels. Dit zorgt voor weinig verzadiging en een verhoogde afgifte van insuline in het bloed.
"Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Heb je weinig energie op sommige momenten op de dag en verlang je sterk naar zoet?Dan heb je een 'suikerdip'.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Veelgestelde vragen over afkickverschijnselen van suiker
Hoe lang ze duren wisselt ook per individu. Over het algemeen duren afkickverschijnselen twee tot zeven dagen. Het is dan ook niet gek dat mensen dan weer snel op zoek gaan naar suiker.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.
Hoe eet ik minder suiker als tussendoortje? Vervang koekjes, chocolade en snoep door vers(e) groente en fruit zoals snacktomaatjes, worteltjes, appel of banaan. Of neem een volkoren boterham, handje ongezouten noten of een schaaltje magere of halfvolle yoghurt.
Minder suiker betekent vaak meer energie.Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.
Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Nu volop in. het nieuws geweest vanwege de gezonde. eigenschappen.
Gezond snoepen doe je bijvoorbeeld met fruit. Verschillende soorten fruit hebben ook nog eens veel weg van snoep, zoals kersen, sinaasappelpartjes, meloenblokjes, frambozen, druiven, aardbeien, mangostukjes en bramen. Veel klassiek snoep wordt namelijk op smaak gebracht met fruitextracten en vruchtenconcentraten.