Bramen zijn niet erg kieskeurig en groeien op elke grondsoort, al hebben ze een lichte voorkeur voor licht kalkhoudende gronden. Op zure gronden kun je dus elk jaar het beste wat kalk strooien om aan die wens tegemoet te komen. Bramen staan graag in de zon, al doen ze het op een halfbeschaduwde plaats ook goed.
Verzuring door stikstofoxiden en ammoniak. Dit is alleen in uitzonderlijke gevallen tegen te gaan door suppletie van kalkhoudend materiaal. Weinig schaduw omdat de meeste soorten geen uitgesproken schaduwbomen zijn (zoals de beuk, Am. eik en douglas).
Organische meststoffen zijn ideaal voor de voeding van uw braam. U kunt tuincompost of verrotte mest gebruiken om magere tuinbodems te verbeteren. U kunt de grond rond de bramenplant ook bedekken met een mulchlaag van grasmaaisel. Dit ontbindt na verloop van tijd en geeft voedingsstoffen af aan de plant.
Bramen hebben regelmatig water nodig. Als de bramenstruik in de volle grond staat heeft de struik minder vaak water nodig dan wanneer deze in een pot staat. Ook hangt de waterbehoefte af van het seizoen. In principe hoef je de bramen plant geen water te geven in de winter (wanneer het regelmatig regent).
Kies een beschutte maar zonnige plek in de buurt van een schutting of pergola. De bramenstruik tegen de ondersteuning aanbinden met spandraad. Snoei gedurende de winter de oude stengels tot één meter hoogte. Bemest tijdens het voorjaar en oogst in augustus of september.
Bramen groeien en bloeien ook als ze geen voeding krijgen, ze is heel sterk en kan goed voor zichzelf zorgen. Maar voor de beste opbrengst van lekkere (en zo groot mogelijke) bramen geef je in het voorjaar (als de planten uit gaan lopen) een algemene moestuin- of fruitbomenvoeding.
Niet alle planten verdragen even goed de zonnewarmte. Planten die bessen of vruchten dragen zijn ook gevoelig voor zonnebrand: braambessen, frambozen, kruisbessen, rode aalbessen, witte trosbessen, ... Druiven die bijna rijp zijn verdragen ook geen rechtstreeks zon op de bessen.
Oorzaak is de braamgalmijt. Dit beest legt haar eitjes in de bloem. De jonge mijten zuigen aan verschillende delen van de plant, maar alleen de vruchten ondervinden daar schade van. In de bessen scheiden ze een stof af waardoor de braam niet verder rijpt !
Snoei ze daarom direct na de oogst of begin winter: knip daarbij de takken die vrucht droegen weg en bind de nieuwe eenjarige scheuten aan. Zo hou je de struik in model. Bramen en frambozen maken tijdens het groeiseizoen lange nieuwe scheuten vanuit de basis.
Bramen worden overal aangetroffen op lichtzure tot zure grond. Bramen groeien op voedselarme grond, maar ook op omgewerkte voedselrijke grond. De soort prefereert een stikstofrijke grond.
Wanneer zijn bramen rijp? ,,Bramen zijn rijp als ze zwart zijn. Als ze niet goed loslaten en je ze met een beetje kracht van de struik moet trekken, zijn ze vaak nog zuur en moet je nog twee dagen wachten. Ze moeten ook wel een beetje zacht zijn”, vertelt Van Boven.
Als de bramen snel groeien, wordt een wortelbarrière aanbevolen. Een dergelijke barrière voorkomt dat de bramen beginnen woekeren in de tuin. Aangezien bramen ondiep wortelen, is een wortelbarrière van ongeveer 30 cm diep voldoende.
Eigenlijk is wildplukken niet geoorloofd, maar wordt nog wel door de vingers gezien, mits je niet te veel plukt, en dit alleen voor eigen gebruik doet. Pluk alleen bramen van bovenaan de struik en laat de struik en de natuur daaromheen heel. Zorg er ook altijd voor dat je niet een hele struik leegplukt.
Het RIVM adviseert wilde bosvruchten zoals bramen te wassen en liefst nog te koken (bijvoorbeeld in jam). Op plaatsen waar vossen voorkomen kunnen wilde vruchten namelijk besmet zijn met lintworm via de uitwerpselen van vossen.
Nog sneller zullen ze zich losmaken van het fruit, als je flink wat zout bij het water doet. Laat deze bak met het zoute water een tijdje staan, waarna de wormpjes naar het wateroppervlak zullen drijven. Ook de bramen die nog niet helemaal rijp of niet meer goed zijn, zullen naar boven drijven.
Al vroeg in het jaar zijn er bramen te koop. Het lekkerst zijn ze in de zomermaanden en natuurlijk helemaal als ze in de nazomer vers in de eigen tuin geplukt worden. Dan hebben ze een volzoete smaak. Naast dat ze lekker zijn, hebben de vruchten ook vele gezonde eigenschappen.
Máár een kleine hoeveelheid plukken voor eigen gebruik wordt meestal gedoogd. Pluk dus nooit meer dan ongeveer een champignonbakje vol per persoon en wees altijd respectvol voor de natuur. Stoor geen wilde dieren, loop niet buiten de aangegeven paden en laat geen rommel achter.
Tijdens het eerste jaar heeft de braam waarschijnlijk nog geen vruchten gedragen, toch is het verstandig om te snoeien. Knip dan de einde tot boven een knop van nieuwste scheuten weg. Hierdoor zullen zij zich vertakken en is er meer ruimte voor bloesems en vruchten.
Bramen, frambozen en bosbessen: hartstikke lekker natuurlijk. Misschien wist je het niet, maar zelf plukken op grote schaal mag niet en kan gevaarlijk zijn. Vooral in Zuid-Limburg en Oost-Groningen loop je dan risico om besmet te raken met vossenlintworm. Pluk ze daarom niet.
De beestjes vinden het al niet prettig onder water, maar tegen het zout kunnen ze al helemaal niet. Resultaat: ze zullen loslaten van de bramen en naar het oppervlak drijven. Laat de bramen een tijdje staan en roer af en toe door. Na 1-2 uur zul je zien dat er flink wat beestjes drijven en misschien ook nog wat bramen.
Planten die in het wild groeien, vooral in het bos, zijn eraan gewend dat ze weinig zon krijgen. Daarom gedijen ze ook goed op schaduwrijke plekken. Tot deze soorten behoren onder andere deze fruitgewassen: Bramen.
Als je niet wilt afvallen is het advies om minimaal 200 gram fruit per dag te eten. Probeer wel af te wisselen met verschillende soorten fruit. Eet bijvoorbeeld een portie bramen (125 gram) met drie abrikozen (72 gram). Zo krijg je verschillende vitamines en mineralen binnen.
Zo bevatten ze vitamine E en vitamine C, welke beiden als antioxidant je lichaamscellen helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Vitamine C helpt daarnaast je weerstand in stand te houden en is van belang voor de vorming van collageen, een eiwit dat bijdraagt aan een stevige huid en sterke tanden.
Bramen en frambozen behoren tot éénzelfde plantengeslacht, Rubus. Er bestaan ontzettend veel (botanische) Rubus soorten en alsof dat nog niet voldoende is kruisen ze onderling nog eens makkelijk waardoor er een allegaartje van braambozen ontstond.
Bramenplanten nemen veel ruimte in beslag. Reken op tenminste 2,5 strekkende meter per plant. Bramen worden over het algemeen langs een constructie geleid.