Er zijn verschillende voorwaarden voor een rechtsgeldige overeenkomst. Zo moet er een aanbod zijn gedaan die voldoende bepaalbaar is en moet dit aanbod zijn aanvaard. Alle partijen moeten de wil hebben om de overeenkomst aan te gaan volgens de besproken inhoud en voorwaarden. Deze wil moet ook zijn verklaard.
Heel simpel: een bindende overeenkomst komt tot stand door het doen van een aanbod door de ene partij en de aanvaarding daarvan door de andere partij. De totstandkoming van overeenkomsten is in beginsel geheel vormvrij. Dat kan dus mondeling en ook schriftelijk. Dit kan per mail, WhatsApp, op geprint papier, et cetera.
Een mondelinge overeenkomst is rechtsgeldig
Ook zonder jouw handtekening te plaatsen kan je dus worden gehouden tot wat door de partijen werd overeengekomen.
Overeenkomsten zijn vormvrij, tenzij de wet iets anders voorschrijft. Zij kunnen dus zowel mondeling, schriftelijk als stilzwijgend tot stand komen. En een mondelinge afspraak hoeft dus ook niet schriftelijk te worden bevestigd om geldig te zijn.
Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door een aanbod en aanvaarding daarvan. De wet stelt daarnaast dat een mondeling aanbod vervalt, als het niet onmiddellijk wordt aanvaard. Voor een schriftelijk aanbod geldt dat het vervalt als het niet binnen redelijke tijd wordt aanvaard.
Een overeenkomst hoeft niet te worden opgesteld door een jurist om rechtsgeldig te zijn. Zelf een overeenkomst opstellen is namelijk ook mogelijk.
Afspraken bewijzen
Ja, mondelinge overeenkomsten zijn rechtsgeldig. Je moet wel aan kunnen tonen met wie die overeenkomst is gesloten en wat de inhoud ervan was.
Volgens het Nederlandse recht gelden voor de totstandkoming van overeenkomsten in beginsel geen nadere vormvereisten. Een mondelinge overeenkomst is volkomen rechtsgeldig. Aanbod en aanvaarding kunnen namelijk in iedere vorm geschieden.
Heb je een overeenkomst met een bedrijf of persoon, maar houdt die zich niet aan de gemaakte afspraken? Dan kun je de andere partij in gebreke stellen, de overeenkomst ontbinden, jouw geld terug vragen of een schadevergoeding eisen.
Een goede overeenkomst zorgt voor duidelijke afspraken waardoor dit later voor minder problemen zal zorgen. Bovendien worden overeenkomsten vaak in het voordeel van één van de partijen opgemaakt zonder dat de andere partij bij ondertekening de gevolgen hiervan kan inschatten.
In Nederland heeft de elektronische handtekening dezelfde rechtsgeldigheid als een natte (normale) handtekening. Maar let op: de wet zegt wel dat de elektronische handtekening 'voldoende betrouwbaar' moet zijn.
Whatsapp is geen rechtsgeldige overeenkomst
Een Whatsapp bericht is op grond van artikel 156 lid 1 geen rechtsgeldige overeenkomst.
Eigenschappen: Voldoet aan hoge betrouwbaarheidseisen volgens het Europees beleid voor elektronische handtekeningen. Altijd rechtsgeldig, gelijkgesteld aan de handtekening met pen (natte handtekening).
De afspraken die u mondeling heeft gemaakt zijn dus rechtsgeldig. Wat wel een belangrijk verschil is met een schriftelijke overeenkomst, is dat bij de mondelinge overeenkomst het aanbod direct aanvaard moet worden. Gebeurt dit niet, dan vervalt het aanbod of moet de andere partij opnieuw een aanbod doen.
De wet bepaalt (in artikel 217 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek) dat een overeenkomst tot stand komt door aanbod en aanvaarding tussen twee of meerdere partijen. Het aanbod en de aanvaarding bestaan beide uit een wil en een verklaring. Partijen laten aan elkaar blijken dat ze iets van elkaar verwachten.
In principe is een mondeling akkoord bindend. Maar er is echter geen bewijs voor als er in de loop van het proces toch problemen zouden optreden.
Rechtsgeldig betekent dat iets van kracht is volgens de wet. Ook een mondelinge overeenkomst tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer is in principe rechtsgeldig. Juridisch gezien komt zo'n overeenkomst tot stand door een bepaald aanbod en de aanvaarding van dat aanbod.
Ook al is een mondelinge overeenkomst dus bindend, het is belangrijk afspraken altijd goed op papier te zetten, met handtekening. Daarmee kun je veel beter aantonen welke afspraken precies zijn gemaakt.
Het uitgangspunt is dat mondelinge afspraken in beginsel net zo rechtsgeldig zijn als schriftelijke overeenkomsten. Als echter een van de partijen geen uitvoering aan de gemaakte mondelinge afspraak wenst te geven, ondervindt de andere partij in de meeste gevallen bewijsproblemen.
Een contract wordt gesloten tussen twee of meer partijen waarbij afspraken worden gemaakt. De partijen die betrokken zijn bij het contract kunnen natuurlijke personen zijn maar ook rechtspersonen. Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding en kan betrekking hebben op vele relaties en onderwerpen.