Geen probleem, stapelen kan dan nog steeds. Als de wasmachine niet kleiner is dan 55 centimeter kun je een grotere droger prima op een wasmachine stapelen met een stapelkit.
Droger op wasmachine en niet andersom
Voor een stabiel geheel is het daarom belangrijk om de wasmachine onderop te plaatsen.
Ook drogers met een grotere diepte passen prima op een wasmachine als je een universeel tussenstuk gebruikt. Gebruik de anti-slip stroken om je wasdroger goed op z'n plaats te houden. Let er wel op dat de diepte van je wasmachine niet kleiner is dan 55 centimeter.
Overweeg je droger dan op je wasmachine te plaatsen (doe dit niet andersom). Erg handig, maar niet zonder risico's. Je wilt uiteraard voorkomen dat je droger van je wasmachine valt door trillingen van beide apparaten. Gebruik daarom een tussenstuk om je apparaten zorgvuldig te stapelen.
In de specificaties van de droger lees je af hoeveel hij precies weegt. Drogers wegen vrijwel altijd minder dan wasmachines. Om die reden wil je – als je de apparaten gaat stapelen – de wasdroger altijd bovenop plaatsen. De wasdroger kan het gewicht van de wasmachine namelijk waarschijnlijk niet dragen.
Wasdrogers met een vulgewicht van bijvoorbeeld 5kg of 6kg zijn lastig te vinden. Heb je een huishouden met een of twee volwassenen, kies dan voor 7kg vulcapaciteit. Voor een gezin met een of twee kinderen is 7kg of 8kg ideaal en een gezin met drie of meer kinderen kan met een trommel van 10kg goed uit de voeten.
Veilig je wasmachine en droger op elkaar plaatsen
Toch bestaat er nog steeds risico op valpartijen en ongewenste schade als gevolg van het schudden van de apparaten. In dergelijke situaties is het dan ook raadzaam om een tussenstuk voor de wasmachine en droger te gebruiken.
Het is zeker mogelijk om dit te doen, mits je ervoor zorgt dat de situatie optimaal voldoet aan de richtlijnen en veiligheidsnormen. Over het algemeen kun je zeggen dat je een wasmachine en droger op dezelfde groep kunt aansluiten, maar dat ze zeker niet tegelijk aan moeten staan.
Wasmachine en droger op één afvoer
Met een Y-stuk sluit je 2 afvoerslangen tegelijk aan op dezelfde afvoer. Handig wanneer je wasmachine en wasdroger naast of op elkaar staan en je maar één afvoer hebt. De grijze, kunststof afvoerset druk je op je afvoer en zorgt ervoor dat je plek hebt voor 2 slangen.
Warmtepompdroger op wasmachine plaatsen
Tenslotte kun je de warmtepompdroger ook stapelen met de wasmachine, wel zo efficiënt als je weinig ruimte hebt. De warmtepompdroger moet dan bovenop vanwege het gewicht van de droger. Het is wel handig om in dit geval een anti-trillingsmat aan te schaffen.
Het deurscharnier van de meeste drogers zit aan de linkerkant. Een warmtepompdroger kun je overal neerzetten.
Gemiddeld weegt een wasmachine tussen de 65 en 80 kilo. Uiteraard verschilt dit per merk en model. Een wasmachine is in ieder geval te zwaar om in je eentje te tillen. Doe dit daarom altijd met minimaal twee personen, hier zal je rug je ook dankbaar voor zijn.
Hierin is niet veel variatie. Bijna alle drogers hebben een standaard breedte van 60 cm en zijn 84 tot 85,5 cm hoog. De diepte varieert van 57,5 tot 68 cm.
Je kunt het apparaat in bubbeltjesplastic, een deken of iets dergelijks wikkelen om eventuele schokken tijdens het transport op te vangen. Zet het apparaat met sterke touwen vast op de trolley of in de vrachtwagen waarin het wordt vervoerd.
Wat is een trekschakelaar? Met een trekschakelaar schakel je de toevoer van elektriciteit op je wasmachine aan of uit. Je bedient een trekschakelaar door middel van een koord. Meestal hebben trekschakelaars een rood lampje, waardoor je makkelijk ziet of er spanning op je machine staat.
Handig: Wasmachine en droger tegelijk laten draaien
Hierdoor is het mogelijk om een wasmachine en een warmtepompdroger tegelijkertijd op 1 groep te laten draaien.
Wasmachine en droger set tegelijk aan
Als je de twee apparaten toch op dezelfde groep wil aansluiten, kunnen ze niet tegelijkertijd aan, tenzij het verbruik van beide apparaten onder de 3500 Watt ligt. Om er zeker van te zijn dat dat allemaal goed gaat, kun je een wisselschakelaar gebruiken.
Een wasdroger kan ook perfecte geïntegreerd / ingebouwd worden in een keuken. Natuurlijk is het mogelijk om hiervoor een vrijstaande droger onder het aanrecht te plaatsen, maar fraaier is een originele inbouw droger te gebruiken.
Een tussenstuk, ook wel stapelkit, zorgt ervoor dat je je wasdroger veilig op je wasmachine zet. Handig wanneer je je wasmachine en droger wil stapelen.
Een wasmachine verbruikt gemiddeld tussen de 0,2 en 1,5 kWh per wasbeurt, terwijl een droger gemiddeld tussen de 1 en 4 kWh per droogbeurt verbruikt.
Als je echt geen ruimte hebt om je wasmachine en vaatwasmachine naast elkaar te plaatsen, kun je de vaatwasser ook bovenop de wasmachine zetten – maar niet andersom! Wasmachines zijn erg zwaar, en waarschijnlijk kan de vaatwasser dit gewicht niet aan.
Waarom een wasmachine zoveel weegt, komt door het betonblok dat in een wasmachine zit. Er zit een flink gewicht beton in, omdat wasmachines tijdens het centrifugeren hard trillen en bewegen.
Hetgeen wat een wasmachine zo zwaar maakt, is het contragewicht dat zich onderin de wasmachine bevindt. Deze worden meestal gemaakt van betonblokken, en zorgen ervoor dat de wasmachine op zijn plek blijft staan tijdens het centrifugeren.
De beste Miele wasdroger getest
Als je op zoek bent naar een kwalitatief goede wasdroger, is Miele een merk dat je zeker moet overwegen. Het staat bekend om zijn duurzaamheid, efficiëntie en gebruiksgemak.