Natriumhypochloriet in bleek heeft even tijd nodig om haar werk te doen. Daarom moet je bleek even laten inwerken voordat je het wegspoelt met water. Het voordeel van bleek is dat je niet hoeft te boenen of schrobben om een oppervlak weer wit te krijgen. Het alleen aanbrengen en laten inwerken is voldoende.
* Gaat het om een vergeelde of grauwe vlek dan kun je een scheut waterstofperoxide over de vlek plonzen, het even in laten trekken en dan wassen volgens wasvoorschrift. Je leest het goed: een vaatwastablet om je wasgoed wit te maken, met name voor witte kleding die ineens een beetje grauw is geworden.
Bleken en weken van vergeelde witte was
Chloorbleekmiddel werkt het beste in heet water, dus kies voor de hoogst mogelijke temperatuur. Lees altijd eerst het instructielabel van het wasgoed en bleek alleen volledig witte kledingstukken en linnengoed.
Druk op start op je wasmachine en wacht tot de trommel helemaal is gevuld met water. Open vervolgens het deksel en giet er een dop bleekmiddel in. Dit voorkomt bleekvlekken op je wasgoed. Normaal gesproken duurt het ongeveer vijf minuten voordat de wasmachine vol is.
Je moet het bleekmiddel uitspoelen en bepalen hoe je verder gaat als de kleur niet is wat je wilde. Lees in de instructies die bij je setje zaten wat de maximale inwerktijd is. De meeste producten mogen niet langer dan 45 minuten inwerken.
Voeg een hoeveel chloorbleekmiddel toe zoals dat door de fabrikant is aangegeven en doe dit vijf minuten na de start van het wasprogramma in het vak van de wasmiddel. Droog tenslotte het kledingstuk als gewoonlijk.
Laat het shirt 5 tot 10 minuten weken.
Laat de witte kledingstukken niet te lang weken. Zelfs stoffen die veilig gebleekt kunnen worden, zoals katoen en linnen, zullen uiteindelijk zwakker worden en beschadigd raken als ze lang aan bleek blootgesteld worden.
Glorix is een merk bleekmiddel en bestaat uit een oplossing van onder andere natriumhypochloriet in water. Er zijn kunstmatige geur- en kleurstoffen aan toegevoegd om de geur te veraangenamen. Het middel bevat hypochloriet.
Ideaal om vergeelde witte was weer wit te krijgen. Dompel de kleding onder in een bak met schoonmaakazijn. Laat het een paar uur weken, spoel het shirt uit en draai een normale was in de wasmachine. Tip: met een beetje schoonmaakazijn in het bakje voor de wasverzachter verwijder je nare geurtjes en vlekken.
Op de bleek leggen: een stukje geschiedenis
Maar lang geleden ontdekte men al dat het witter en frisser werd door het na het wassen op een grasveld uit te spreiden. Daarom werd het linnen en andere witte was eeuwenlang op de bleek (ook wel bleekweide of bleekveld) gelegd. De bleek was vaak onderdeel van het begijnhof.
Azijn zorgt dat kleuren minder uitlopen. Perfect dus voor de bonte was! Leg je felgekleurde kleding een nachtje in koud water gemengd met een kopje azijn om die mooie kleuren te behouden. Een spijkerbroek wassen met azijn zorgt dat de blauwe kleur minder snel vervaagt.
Als je wasmachine niet zo'n vakje heeft, giet dan gewoon 120-250 ml bleekmiddel in de trommel van je wasmachine. Als er in het bleekmiddelvakje minder dan 60 ml bleekmiddel past, dan kun je overwegen om geconcentreerde bleek te gebruiken.
Inademen. Bij eenmalig inademen van chloordamp met irritatie van de bovenste luchtwegen, tranende ogen, neusloop, een prikkelende keel en hoest moet je onmiddellijk de plaats van het ongeval verlaten. Over het algemeen zullen de symptomen spontaan verdwijnen na enkele uren.
Combinatie bleek en ammoniak zorgt voor giftig chloramine
Door bleek en ammoniak met elkaar te mengen, treed er een chemische reactie op waarbij chloramine ontstaat. Dit gas is giftig, en wanneer er niet voldoende geventileerd wordt, kan inademing van het gas dus fatale gevolgen hebben.
Niks werkt zo goed tegen de groene aanslag op je terras(meubelen) als bleekwater. Alleen doodt die javel in één klap ook al het andere leven in je tuin. Het is ook nog eens giftig voor mens en dier. "Daarom is het gebruik van javel buiten verboden.
Als je de WC regelmatig schoonmaakt, is chloor, of dikke bleek, niet nodig. Chloor desinfecteert namelijk, wat niet nodig is voor een wc-pot, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet. Wel kan een middel met chloor handig zijn om schimmel in badkamervoegen te verwijderen.
Verdun STEEDS met koud water. NOOIT met lauw of heet water! Giet eerst het koude water in het recipiënt en vervolgens de afgemeten hoeveelheid bleekwater. Let op concentratie het te verdunnen product (zie bovenstaande tabel) De verdunde oplossing heeft een beperkte houdbaarheid.
Maak een sopje van water en soda. Wrijf de soda even goed over de gele vlekken heen, zodat het goed in kan trekken. Laat dit een uurtje zo staan. Vervolgens kun je het kledingstuk gewoon in de wasmachine doen, en de gele vlekken zijn verdwenen.
Met citroensap
Gaat het om 1 of enkele kledingstukken, dan is citroen ook een goed middel om de was weer wit te krijgen. Vul daar een bak met lauwwarm water voor en voeg een half tot een heel glas citroensap toe. Laat een nacht weken en spoel na.
Plaats direct de schone, droge stof, goed verspreid in de trommel. Voeg geen wasmiddel toe. Start direct een lang wasprogramma op 90 °C, zonder voorwas, normale lading (voor delicate items op 60 °C lang programma). Het textiel is klaar om te verven en de wasmachine is klaar voor een volgende wasbeurt.
Niet te veel tegelijk, alles moet goed onder water staan en je moet het gemakkelijk heen en weer kunnen bewegen. Laat kleding gerust een nachtje weken in het sopje. Het kan geen kwaad dat het water koud wordt. Je kleren kunnen nooit krimpen bij handwas.
Azijn. Ook azijn helpt om de verkleuring van je was weer terug te draaien. Voeg aan 4 liter water ongeveer 60 milliliter azijn toe en week je verkleurde was hier een half uur in. Daarna spoel je het wasgoed met koud water na en laat je het opnieuw in de wasmachine draaien.