Als je alleen doucht, scherm je het best jouw kindje af door met je rug naar de waterstraal de douche in te stappen. Als je hulp krijgt, kan die persoon je kleintje aangeven zodra jij onder de douche staat. Let erop dat de waterstraal niet rechtstreeks op het hoofdje van je kindje gericht is. Was je baby met water.
Je kunt je baby in een badje wassen, of in een Tummy Tub. Maar je kunt ook samen met je baby onder de douche stappen. Als je je goed genoeg voelt, mag je al in de kraamweek met je baby onder de douche. Je kunt dit ook later doen, maar het is handig als je het een keer oefent als de kraamverzorgster nog aanwezig is.
In principe mag je al in de kraamweek met je baby onder de douche zolang je je goed genoeg voelt! Je kunt er uiteraard ook even mee wachten en beginnen met badjes, maar het is handig om alvast een keer te oefenen met je baby douchen wanneer de kraamverzorgster nog aanwezig is.
Je baby douchen of badderen, hoe vaak moet dat? Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt.
Eén keer per week in bad is voldoende voor je baby
Je wil de vette laag, de opperhuid van je baby, namelijk zo veel mogelijk beschermen en behouden. Badder je baby daarom niet elke dag, dat is echt niet nodig. En zorg dat het water niet te warm is.
Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.
Controleer de luier van je baby om de 2 tot 3 uur. Het is niet altijd nodig om de luier te verschonen zodra je baby geplast heeft. Pasgeborenen plassen wel ieder uur. Alert zijn op het verschonen van luiers kan uitslag voorkomen.
Over het algemeen is het beste moment om je pasgeborene te wassen vóór de voeding, wanneer hij niet te hongerig is. Te snel na het eten zal hij misschien moeten overgeven. Bij oudere baby's werkt een bad het beste vlak voor bedtijd, aangezien ze dan lekker schoon de nacht in gaan en er rustig van worden.
Leidingwater is vanaf de leeftijd van 12 maanden bruikbaar als drinkwater. Water bevat best zo weinig mogelijk nitraat en natrium (= zout).Nitraat op zich is niet schadelijk.Wel kan nitraat omzetten in nitriet.
Let goed op als je kind in bad zit!
Laat het nooit alleen, ook niet heel eventjes. Loop ook niet naar de kamer ernaast en laat de deurbel gewoon rinkelen. Een jong kind kan namelijk al in een paar centimeter water verdrinken. Ook als een ouder broertje of zusje oplet, is je baby niet veilig.
Je duim rust in de lies van je kleintje. Je andere hand ligt op de borstkas van je kleintje. Je draait je kindje rustig naar de buik. Je kleintje ligt nu op je onderarm en je kunt haar optillen terwijl je de ene hand over de billen steun geeft en je andere hand het lijfje ondersteunt.
Aantal natte luiers
Voor baby's wordt meestal als vuistregel aangehouden, dat zes tot acht flink natte katoenen luiers (of 4-6 wegwerpluiers) per etmaal betekent dat de baby voldoende voeding heeft binnengekregen.
Door regelmatig kleine slokjes water aan te bieden reguleer je de vochtbalans van je kind. Borst- en flesvoeding kun je op de normale manier blijven geven. Houd goed in de gaten of je kind voldoende vocht binnenkrijgt. Zo niet, neem dan contact op met de huisarts.
Omdat het doekje wat koud aanvoelt, is de kans aanwezig dat je kleine plast voordat je de luier verschoont. En hoe meer er in de luier belandt, hoe beter!
Veel ouders trekken dagelijks schone kleding aan bij hun baby en trekken een broekje hooguit een tweede dag nog aan. Naarmate je kindje ouder wordt, zul je de kinderkleding wellicht minder vaak hoeven te verschonen, maar zeker in de eerste weken kan het beter te vaak dan te weinig.
Zet het babybadje in de douche, in bad, op de gootsteen of de wastafel. Zo hoef je niet met emmers water te slepen en kan je het water eenvoudig laten weglopen. Breng het badje eventueel op hoogte met een badstandaard.
Je baby afdrogen
Leg een hydrofiele luier op het aankleedkussen en leg je baby hierop. Met de andere hydrofiele doek kan je je baby afdrogen. Een hydrofiele luier is dunner en minder ruw dan een normale handdoek. Ideaal voor het afdrogen tussen al die plooitjes.
De meeste kinderen kunnen na 18 maanden lichamelijk hun plas ophouden.
Was altijd eerst je handen voordat je je baby gaat voeden of verzorgen. Zo voorkom je infecties. Door je baby voor de voeding te verschonen, wordt deze goed wakker. Trek voldoende tijd uit voor een voeding, zodat je op je gemak kunt voeden.
Pasgeborenen kunnen nauwelijks langer dan een uur wakker blijven en slapen in totaal tot 18 uur per dag. Deze slaap wordt echter steeds weer onderbroken. Een van de redenen hiervoor is de zeer snelle stofwisseling van baby's. Ze worden daarom vaak wakker omdat ze honger of dorst hebben – of een volle luier.
Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Er is niet per se een beste of slechtste tijd om je baby in bad te doen. Er zijn ouders die hun baby alleen voor het slapen gaan in bad doen, maar tegelijkertijd kiezen ook veel ouders ervoor om hun baby overdag te laten badderen.
Waarom kan je baby beter niet in bad na een voeding
Wacht dan minstens een half uur met het badderen. Er is dan namelijk een grote kans dat je baby voeding teruggeeft. Je kunt je baby beter niet badderen als je baby erg geel ziet, erg suf is of kreunende geluidjes maakt.
Restjes vernix na het wassen
De WHO (World Health Organization) adviseert om vernix 24 uur te laten zitten en dan pas de baby te wassen.