De prijs lag dit jaar op 25 cent per kilo voor de Hollandse, en 1 euro per kilo voor de Amerikaanse eikels, en eveneens 1 euro per kilo voor de tamme kastanjes.
Voor elke kilo schone eikels krijg je meteen 15 eurocent.
Eikels verwerken
Alle soorten eikeltjes zijn eetbaar. Ze verschillen alleen in afmeting en gehalte tannine (bitterstof). Tannine werd vroeger gebruikt om huiden van dieren te verven, wol te verven en een aantal huidaandoeningen te behandelen. Als wij grote hoeveelheden tannine eten is dit slecht voor onze nieren.
Eikels zijn prima eetbaar, dus het is tijd om ook zelf aan de slag te gaan. Je raapt ze tussen oktober en december. Gebruik geen groene eikels, pluk al helemaal geen verse van de boom en laat ook eikels met een gaatje erin lekker op de grond liggen. De kans is namelijk groot dat er een kevertje in woont.
Ibérico de bellota
De varkens lopen buiten in de dehesa en eten in de laatste maanden van hun leven wel 7 tot 10 kilo eikels per dag! Dit geeft het vlees die kenmerkende nootachtige smaak. Bellota betekent eikel in het Spaans, vandaar deze naam. De varkens kunnen 100% Iberico zijn of een kruising.
Jamon Iberico is wereldwijd erg gewild en heeft net als champagne de exclusieve eis dat het uit het juiste gebied komt. De duurste ham ter wereld is ook een van deze Spaanse schoonheden en kost maar liefst € 4.000.
Eikels zijn belangrijk voedsel voor dieren, zoals muizen, eekhoorns, wilde zwijnen, hertachtigen, sommige eenden en andere vogels en beren die in de buurt van eiken leven. Bij deze dieren bestaat soms 25% van de wintervoorraad uit eikels. Eikels werden vroeger gebruikt om varkens te voeren (mast).
De eikels moeten ongeveer anderhalf uur á twee uur in de oven drogen. Draai ze om het half uur een beetje om. Als de tijd om is, draai je de oven uit en haal je de eikels uit de oven. Laat ze in ieder geval nog een uurtje afkoelen voordat je ze gebruikt voor je knutselwerkje.
Om de eikeltjes makkelijk te drogen verdeel je de eikeltjes gelijkmatig op een bakplaat en doe je het in de oven op +- 60 graden en zet de ovendeur op een kiertje. Je moet vaak roeren zodat alle eikeltjes droog worden.
In een speciaal voor dat doel ontwikkelde kachel kunnen die eikels worden verstookt. De vrucht van de eik is zeer energierijk en daarom interessant als brandstof. De eikel levert veel meer energie dan houtsnippers, pellets of denneappels.
Door de eikels te drogen en vervolgens te verbranden in een speciale kachel, komt er warmte vrij. De eikeltjeskachel zet de warmte om in energie, waardoor dit als vervanging van de gaskachel gezien kan worden. In de gemeentewerf zorgt de eikeltjeskachel ervoor dat de gaskraan inmiddels al een tijd dicht zit.
Aardappelschillen en eikels helpen de opeenhoping van roet in de schoorsteen te voorkomen. Bewaar dus uw aardappelschillen en raap eikels in de herfst. Gooi er een handjevol op het brandend vuur om uw schoorsteen in goede staat te helpen houden.
Afhankelijk van het weer vallen de meeste eikels in september en oktober.
Dat er zoveel eikels vallen is een gevolg van de zonnige zomer in combinatie met de regen van de laatste weken. "Door de zon zijn de eikels flink gaan groeien. Maar eikenbomen hebben ook veel vocht nodig", vertelt boswachter Jody Bennink van Staatsbosbeheer aan Editie NL.
De vereniging schat elk jaar hoeveel eikels en beukennootjes er zijn. Het koude voorjaar en de natte zomer zijn de belangrijkste oorzaken voor de lage schatting.
Stamp of maal de gepelde eikels tot een grof meel en giet er ruim koud water op.Zet het koel weg tot de volgende dag.Dan giet je het water af en vul je het weer opnieuw met water. Dit doe je elke dag 1 tot 2 keer tot het eikelmeel niet meer bitter of wrang smaakt.
Eikels kan je zo niet eten wegens het hoge gehalte aan looistoffen. Rooster daarom je bijeengeraapte eikels gedurende 10-15 minuten in de oven. Op een gegeven moment zul je knalletjes horen in de oven, het moment om de eikels eruit te halen. Eens de eikels zijn afgekoeld, kan je ze pellen.
Eikels bevatten een hoog gehalte aan looizuur (tannine) wat giftig is voor honden. Je hond kan na het eten hiervan niet alleen behoorlijk ziek worden, maar er zelfs ook aan overlijden. De giftige stof kan schade aan de bloedvaten, de darmen en de nieren van je hond veroorzaken.
In eikenbladeren en eikels zit de stof tannine (looizuur). Te veel tannine resulteert in buikpijn, diarree en de hond zal ook gaan braken. Soms leidt te veel tannine tot schade aan de bloedvaten, de darmen en de nieren van uw hond. Met grote gevolgen als nierfalen en soms zelfs de dood.
Eikels (vooral groene) en groen eikenblad kunnen in dit seizoen in de wei terecht komen en daar bij schapen, geiten, varkens, runderen en paarden vergiftigingen veroorzaken. Vooral schapen verdragen eikels slecht.
Met geschikte vruchtbare grond kan de eik snel groeien, bij slechtere grond gaat dit langzamer. Over de eerste meter doet een eik ongeveer 5 jaar.Bij ideale omstandigheden kan dit een jaar korter zijn.Eenmaal een meter hoog groeit de jonge eik zo'n 40 tot 60 cm per jaar.
Giftig? Eikels zijn vanwege de stof tannine giftig voor bepaalde diersoorten zoals paarden en schapen, maar varkens kunnen de eikels wel eten. „Het is een goede bron van plantaardig eiwit voor de varkens,” zegt Rob Kleinlangevelsloo.
Verschil met andere gerijpte hammen: de Spaanse serranoham is de gezondste. Zowel de “Bayonne ham” als de Prosciutto di Parma en San Daniele staan langer en overvloediger in contact met zout, een bron van nitrieten. Bij serranoham duurt dit contact hoogstens 15 dagen terwijl dit bij andere hammen tot 30 dagen kan zijn.
De term Pata Negra wordt gebruikt om de beste rauwe ham van het Iberico-varken te benoemen. Pata Negra betekent letterlijk 'zwarte poot' en verwijst zo naar de zwarte kleur van de poten van het het Iberico-varken. De commerciële term Pata Negra is beschermd door de Spaanse wet en kan niet zomaar gebruikt worden.