Nadat je gestopt bent met het slikken van de pil, kun je in principe na 7 dagen weer zwanger raken. Deze 7 dagen worden soms de 'stopweek' genoemd. Bij sommige pillen is de stopweek korter of moet je de pil zonder stopweek doorslikken. Bij deze pillen kun je al sneller weer vruchtbaar zijn.
Maak de stopweek nooit langer dan 7 dagen. Als je langer dan 7 dagen stopt met de pil, ben je niet meer beschermd tegen zwangerschap.
Gebruik U neemt drie weken lang elke dag één pil. Dan volgt een pilvrije week waarin u menstrueert. Daarna begint u met een nieuwe strip pillen. Betrouwbaarheid Bij zorgvuldig gebruik (zonder pillen te vergeten) is de kans op zwangerschap heel klein (0,3% per jaar).
Een vrouw kan vruchtbaar zijn vanaf dag 8-9 t/m de 3e week, waarbij de bevruchting in de periode van 5 dagen na de menstruatie tot en met de ovulatie moet plaats vinden. Deze periode kenmerkt zich door afscheiding van meer, dunner en draderig slijm.
Kan je 2 dagen na je menstruatie zwanger raken? Als je al één dag na je menstruatie vruchtbaar kan zijn, dan is je risico twee dagen na je menstruatie natuurlijk nog hoger.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.
Meestal is de eisprong twee weken voor de menstruatie. In de periode vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen. Bij een cyclus van 28 dagen gaat het om de dagen 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie. De drie dagen rond de eisprong ben je het vruchtbaarst.
Als je stopt met de pil word je binnen enkele maanden vanzelf weer ongesteld. Het precieze moment verschilt per persoon. Sommige vrouwen worden pas na een jaar weer ongesteld. Dat je niet meteen ongesteld wordt, betekent niet dat je niet meer vruchtbaar bent.
In deze stopweek verlies je bloed. Je blijft beschermd tegen zwangerschap. Na 4 tot maximaal 7 dagen begin je weer met een nieuwe strip. Let op: de pil werkt beter als je al na 4 dagen met een nieuwe strip begint.
In de stopweek kun je niet zwanger worden. Na de stopweek begin je weer met een nieuwe strip. Je begint op dezelfde dag als waarop je de vorige strip bent begonnen. Ook als je dan nog bloedverlies hebt.
Een vergeten pil
Als je in de periode van minder dan zeven dagen na het moment waarop je de pil had moeten nemen, geslachtsgemeenschap hebt gehad, dan bestaat er kans op een zwangerschap. Je kunt dan andere maatregelen overwegen, zoals het nemen van de morning-afterpil.
Kan je zomaar stoppen met de pil? Je kan ieder gewenst moment stoppen met het slikken van de pil. Hiervoor hoef je geen huisarts te bezoeken. Het hormonale effect van de pil is na een week weg.
De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder. Weet je wanneer je eisprong ongeveer is? In de 6 dagen vóór de eisprong is de kans om zwanger te worden het grootst. Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in deze 6 dagen.
Heb je het idee dat je zwanger bent terwijl je toch de pil hebt geslikt? Doe dan een zwangerschapstest op de eerste dag dat je ongesteld zou moeten worden. Dit is dus in je stopweek. Mocht je het nou lastig vinden om te bepalen welke dag dit is.
Ben je één pil vergeten in te nemen en had je deze minder dan 12 uur geleden moeten slikken? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Neem, zodra je er aan denkt, alsnog je pil. Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen.
Als je twee of drie dagen voor je menstruatie vrijt, is de kans op zwangerschap uiterst klein. Je eitje kan ongeveer 12 tot 24 uur overleven nadat het is vrijgegeven.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Na meer dan 24 uur na de eisprong is de kans op een zwangerschap al afgenomen.
Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig. Dan ben je vruchtbaar.
Je mag de pil (of pleister of vaginale ring) gewoon doornemen zonder hormoonvrije periode. Voor sommige vrouwen met ernstige menstruatiegebonden klachten kan dit een hele opluchting zijn. De maandelijkse bloeding in de pilvrije week is niet nodig om gezond te blijven.
Je vergroot de betrouwbaarheid door de stopweek te verkorten tot 4 dagen. Stop in elk geval nooit langer dan 7 dagen. Je kunt de pil ook doorslikken, dus geen stopdagen nemen.
Als je bent gestopt met de pil, kan het even duren voordat je weer regelmatig ongesteld bent. Daar hoef je niet op te wachten. Na het stoppen met voorbehoedsmiddelen raakt 80 procent van de vrouwen binnen 12 maanden zwanger. Vaak is vrijen om de één of twee dagen voldoende om snel zwanger te worden.
Als je een 'natuurlijke anticonceptiemethode' gebruikt, gebruik je geen anticonceptiemiddel, maar kijk je wanneer er geen risico is op zwangerschap. Op vruchtbare dagen heb je geen penis-in-vagina seks. Dit wordt ook wel 'periodieke onthouding' genoemd.
Voorvocht is vocht dat uit de penis komt wanneer de man opgewonden is of seksueel gestimuleerd wordt. Voorvocht kan een heel lage concentratie aan zaadcellen bevatten. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Daarom is terugtrekken geen veilige methode om jezelf te beschermen tegen zwangerschap.