Een aanval kan een halve dag tot drie dagen duren. De pijn is bonzend, meestal aan één kant van het hoofd. Vaak is er ook sprake van misselijkheid en overgeven. Kort voor de aanval zijn soms schitteringen, flitsen of golvende beelden zien.
Aanvallen van hoofdpijn die tussen de 4 en 72 uur duren; Bonzende, eenzijdige hoofdpijn, die toeneemt bij inspanning; Bijverschijnselen als misselijkheid, braken en/of overgevoeligheid voor licht en geluid.
Een migraine-aanval is meestal in 1 dag over. Soms pas na 3 dagen. Hoe vaak de migraine-aanvallen terugkomen is ook verschillend. Sommige mensen hebben 2 keer per jaar een aanval, andere 2 keer in de maand.
Een –onbehandelde- aanval kan tussen de vier uur en drie dagen duren. De pijn is ernstig, bonzend of kloppend. De pijn neemt toe bij inspanning; bijvoorbeeld traplopen.
Deze hoofdpijn kan 4 uur tot 3 dagen duren en geeft vaak ook nog andere klachten. Sommige mensen hebben af en toe een aanval. Of de hoofdpijn is snel weer weg. Anderen hebben vaak een migraine-aanval, bijvoorbeeld elke week.
Een aanval kan een halve dag tot drie dagen duren. De pijn is bonzend, meestal aan één kant van het hoofd. Vaak is er ook sprake van misselijkheid en overgeven.
Als de aanvallen zich meer dan één keer per maand voordoen of heel heftig of langdurig zijn, kan een onderhoudsbehandeling een goede optie zijn. Daarmee daalt meestal het aantal aanvallen. Als de migraine vooral optreedt rond de menstruatie, kunt u eventueel telkens een paar dagen vooraf met een medicatiekuur beginnen.
Ook als de hoofdpijn enkele dagen aanhoudt, kunt u beter de huisarts bezoeken. Bij 'gewone' hoofdpijn kan een pijnstiller helpen om uw klachten te verminderen. Uw apotheker kan u adviseren bij de keuze van de juiste pijnstiller.
De duur van hoofdpijn verschilt per persoon, maar ook zeker per soort hoofdpijn. Zo duurt een 'normale' spanningshoofdpijn ongeveer enkele dagen, maar kan clusterhoofdpijn telkens terugkomen in een periode van 8 tot 12 weken met een paar pauzes tussendoor.
Er is geen speciale test om te bepalen of je migraine hebt. De dokter leidt dat af van de klachten die je hebt. In sommige gevallen doen ze lichamelijk onderzoek. Dat is om uit te zoeken of er geen andere oorzaken voor de hoofdpijn zijn.
Als je eenmaal een migraineaanval hebt, kun je het beste een donkere kamer opzoeken en proberen uit te rusten of te slapen. Inspanning kan de klachten namelijk verergeren. Ook kan een massage helpen om je nek- en schouderspieren te ontspannen om de hoofdpijn te verminderen.
Mensen die geregeld door migraine worden geveld, hebben een verhoogde kans op een beroerte. En vrouwen lopen ook nog eens een hoger risico op een hartaanval en hersenbloeding. Migraine is niet zomaar een vervelende hoofdpijn. Het is een neurovasculaire aandoening, waarbij patiënten lijden aan hevige aanvallen.
Kenmerken van migraine: komt in aanvallen; de aanvallen hebben een duidelijk begin en einde; de hoofdpijn is heftig bonzend of kloppend; de pijn zit meestal aan kant van het hoofd; misselijkheid en/of braken; overgevoeligheid voor licht en geluid (foto- en fonofobie), vaak ook voor geuren (osmofobie); elke inspanning ...
In de volgende gevallen is het belangrijk dat u naar de huisarts gaat: Als uw hoofdpijn niet binnen een paar dagen verdwijnt met bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen of pijnstillers. Bij plotselinge ernstige hoofdpijn die u nooit eerder heeft gehad (zeker als u ouder dan 50 bent).
Oogmigraine of oculaire migraine is een vorm van migraine waarbij u tijdelijk minder goed ziet. Oogmigraine kan een voorbode zijn van een 'gewone' migraineaanval, maar dat hoeft niet. Oogmigraine wordt ook wel migraine met aura genoemd, omdat mensen soms vreemde vormen en kleuren zien. Oogmigraine komt vrij veel voor.
Inspanning verergert de pijn. De hoofdpijn gaat vaak gepaard misselijkheid en/of lichtschuwheid en geluidsschuwheid. Sommige factoren kunnen een migraineaanval uitlokken: slaapstoornissen, te lage suikerspiegel, menstruatie, stress, koffie, smaakversterkers, sterke geuren en alcohol.
Bel uw huisarts voor een afspraak als één of meer van de volgende dingen van toepassing zijn op uw situatie: U heeft vaak hoofdpijn en vaak pijnstillers nodig. U blijft last van hoofdpijn houden, terwijl u de adviezen wel opvolgt. U heeft medicijnen van uw huisarts gehad tegen uw hoofdpijn, maar de pijn wordt niet ...
Wanneer je veel hoofdpijn hebt en dit je in je dagelijks leven belemmert, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Soms kan je zelf iets tegen hoofdpijn doen, zoals goed rusten, je spieren ontspannen of voldoende water drinken.
Hoofdpijn kan in het voorhoofd, het achterhoofd of boven op het hoofd gevoeld worden. Sommige vormen worden juist altijd links of rechts in het hoofd gevoeld. Soms is de oorzaak van hoofdpijn gemakkelijk aan te wijzen: een slechte nachtrust, verkoudheid, een concert met harde muziek of een kater.
Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn en heeft meestal geen duidelijke oorzaak. De pijn zit meestal aan beide kanten van het hoofd en voelt soms als een knellende band. Ernstige spanningshoofdpijn kan op migraine lijken door de misselijkheid en de overgevoeligheid voor prikkels.
Hoofdpijn (soms zeer hevig) of een drukkend gevoel in je neus, op je voorhoofd en achter je ogen. Deze pijn wordt meestal erger als je voorover bukt. Groengeel snot. In het slijm kunnen sporen van bloed en pus zitten.
Tijdens de herstelfase wordt de hoofdpijn minder. Veel mensen vallen in slaap en worden wakker met een milde hoofdpijn. De herstelfase kan één tot twee dagen duren, soms ook een week. In deze laatste fase zijn veel migrainepatiënten nog snel vermoeid en minder geconcentreerd.
Advies. Als profylaxe van episodische migraine zijn metoprolol en candesartan (offlabel) middelen van eerste keus. Vervolgens komt amitriptyline als alternatief in aanmerking en in de tweedelijnszorg ook de anti-epileptica, topiramaat of valproïnezuur (alleen bij mannen, offlabel) en eventueel flunarizine.
Stress kan ervoor zorgen dat de spanning in de spieren wordt verhoogd. Spierspanningen in de nek kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van de hoofdpijn. Zo kunnen er bijvoorbeeld verhardingen in de nekspieren ontstaan, die hoofdpijn veroorzaken.