Als je met de auto overal heengaat, dan is een winterjas niet echt nodig of alleen als de temperatuur ruim onder het vriespunt ligt. Pas als je lang buiten vertoeft, bijvoorbeeld langs een sportveld met een stevige wind en temperaturen beneden 10 graden, wil je echt wel een winterjas aan.
Met 11 en 12 graden is een lange jeans wel zo lekker, maar je kunt ook prima een jurkje of rokje combineren met een dikke panty. In deze kleding ben je natuurlijk wel lekker vrouwelijk en helemaal stijlvol. Op je rokje of broek daar je natuurlijk een sweater, trui of een topje met een vest.
Een tussenjas of vest dragen bij 10 tot 16 graden
Een tussenjas of lange, gebreide vesten zijn perfect om je lichaam op temperatuur te houden. Bij tussenjassen kun je denken aan een biker jack, leren jas, gewatteerde jas, spijkerjasje of een teddy coat. Maar gebreide vesten zijn vaak net zo lekker.
De meeste volwassenen vinden een temperatuur tussen de 17 en 19 graden prima om zonder jas - maar met trui - naar buiten te gaan. Bij veel kinderen ligt die temperatuur een stukje lager, omdat ze de hele tijd bewegen. Voor hen is 14, 15 of 16 graden vaak al ideaal om zonder jas naar buiten te gaan.
15 - 17 graden: jurkjes dragen tijdens de herfst en lente
Bij temperaturen van 17 graden tot 15 graden kun je nog prima met een jurkje met daarover een dun vestje naar buiten. Vooral een midi jurk, een lange jurk of een jurk met lange mouwen is voor deze temperaturen enorm geschikt.
Maar om je een richtlijn te geven is het aan te raden om te starten met het dragen van je winterjas als de maximale dagtemperatuur tussen de 10 en 15 graden ligt. Daarbij geldt ook dat hoe hoger de temperatuur is, hoe dunner de kleding onder je winterjas mag zijn.
Als het onder de 10 graden is, is het zo koud dat je je adem kunt zien. Er zullen dan weinig mensen zijn die zonder jas naar buiten gaan. Dat is maar beter ook, aangezien er een kans is dat je onderkoeld raakt. Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen.
Over het algemeen dragen de meeste mensen bij temperaturen onder de 10 graden een winterjas en dan het liefst een lekkere warme winterjas. Hierbij kun je denken aan een gewatteerde parka, een wollen mantel of een kwalitatieve outdoorjas. Ook fijn: een teddy coat of faux fur jas.
4°C is de ideale temperatuur voor de koelkast. 80% van de respondenten weet niet dat 4°C de ideale temperatuur is. Vooral vlees is bij die temperatuur het langst veilig houdbaar. Met name bij kip kan het aantal ziekmakende bacteriën, zoals listeria, ook bij temperaturen boven 4°C al langzaam toenemen.
Gemiddeld doen ze zo'n drie jaar met een winterjas. Dat komt mede doordat het hier om een seizoensjas gaat, maar ook omdat de bestedingsruimte voor een winterjas in de provincie lager ligt”, stelt Lisanne Ploeger, eigenaar van de website Jas.nl.
Onder de 10 graden en regen
Maak het jezelf dan ook lekker gemakkelijk en kies voor een comfortabele losvallende pantalon, sneakers en een extra lang vest. Een fijne sjaal maakt dat je het niet snel koud zult hebben. Vergeet vooral je paraplu niet: je beste accessoire op dit soort dagen.
Welke jas bij 17 tot 19 graden
Een zomerjas is bij deze temperaturen fijn. Luchtige coats komen dan van pas. Een dun vest of een blazer zijn vaak al genoeg om te dragen als coat.
Een leren jas is prima tegen de kou. Al decennia lang gebruiken ontwerpers de stof om de drager van de jas warm te houden. In de 20e eeuw beschermde het stugge leer piloten tegen kou. Zelfs het Russische leger droeg tijdens de Eerste Wereldoorlog leren jacks.
Er zullen weinig mensen zijn die dan zonder jas naar buiten gaan. Er bestaat dan namelijk een kans dat je onderkoeld raakt. Is het tussen de 10 en 15 graden, dan is het aan te raden een jas te dragen. Wanneer het tussen de 15 en 20 graden is, kun je een jas of vest aandoen.
Tussen 0 en 9 graden: (thermo)shirt, shirt met lange mouwen, lange hardloopbroek. Tussen 10 en 17 graden: shirt met korte of lange mouw, driekwart of korte broek. Warmer dan 17 graden: (mouwloos) topje of shirt, short of korte broek en evt. petje en/of zonnebril tegen de felle zon.
Kou kan fatale gevolgen hebben. Bij -40 °C kan de huid het drie minuten redden zonder kleren. En bij -60 °C sterven de cellen onmiddellijk af.
Gevoelstemperaturen onder de -15 graden kunnen na een uur koudeletsel opleveren. Een temperatuur onder de -20 graden geeft na een half uur al een kleine kans op bevriezingsverschijnselen. Bij lage temperaturen geeft het RIVM adviezen om onderkoeling te voorkomen.
Mensen zweten, het zweet verdampt, de warmte die daarvoor nodig is wordt onttrokken aan het lichaam en dat koelt daardoor af. Zo kunnen mensen langere tijd bij temperaturen van 40 of zelfs 45 graden overleven.
Daar zijn de meningen over verdeeld: de één vindt dat één winterjas per kind voldoende is, terwijl de ander toch liever meer keuze heeft. Een kind is bijvoorbeeld al gauw vies of nat, waardoor het wel een fijn idee is dat je nog een andere jas aan kunt trekken. Daarom houden we een gemiddelde van twee jassen aan.
Eigenlijk is het vrij voor de hand liggend. Schaf een paar simpele en tijdloze 'basic' vestjes aan. Je zou dan in principe met dit weer (uitgaande van dat het minimaal 16 graden is) altijd een t-shirt kunnen dragen met daar overheen een basic vestje.
Wanneer kan ik een T shirt aan? Wanneer het buiten ongeveer 15 graden is, kun je een T shirt aan, zonder dat je het idee hebt van “Wat is het koud”. Natuurlijk moet het niet regen of onweren als je buiten in je T shirtje rondloopt. Ook harde wind heeft een negatief effect.
Kou heeft een positief effect op de weerstand en het stimuleert de bloedsomloop. Ook activeert het bruin vet, wat kan helpen om af te vallen. Maar misschien het allerbelangrijkste: kou maakt gelukshormonen vrij die je een fijne roes en een mentale boost geven.
Het bleek, dat bij alle drie groepen van temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°.
“Het lichaam heeft enige tijd nodig om aan een andere temperatuur te wennen. Dat merk je bijvoorbeeld ook als je op vakantie gaat naar een warm land. Na een week zijn interne processen zoals je zweetproductie, huiddoorbloeding en warmteproductie grotendeels gewend aan de nieuwe situatie.”